Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Kraj se nazire, ali samo Rafa zna koliko je stvarno blizu

Rafael Nadal je i prošle godine imao problema sa povredama, propustio je neke turnire koje obično igra, na nekima je čak i predavao mečeve, ali ove sezone situacija se dodatno pogoršala.

Španac je prošlu sezonu završio neslavno, pošto je ispao već u grupnoj fazi Završnog mastersa u Torinu, a onda je vezao poraze i na Junajted kupu predstavljajući svoju zemlju, ali i u drugom kolu Australijan opena.

PROČITAJTE JOŠ:

Već u Australiji se moglo videti da se Nadal ne oseća dobro, da nema hitrih kretnji i moćnih udaraca na koje nas je navikao, a povreda trbušnog mišića napravila je nove probleme, iako je sada već teško reći koji deo Rafinog tela uopšte može da izdrži napore profesionalnog sportiste.

Kada bismo pisali listu njegovih povreda trebalo bi nam mnogo vremena i objašnjenja, kao i broj propuštenih turnira zbog istih, ali posvetićemo se sadašnjim trenucima i oporavku koji traje već više od tri meseca.

Nadal je već propustio nekoliko „manjih“ turnira nakon Australijan opena, a činilo se da bi već za start sezone na šljaci mogao da bude spreman, iako se dugo čekalo na njegovu potvrdu. Španac se jeste oglasio, ali ne onako kako su očekivali njegovi navijači, pa je u nizu od nekoliko dana najavio da će propustiti najpre Monte Karlo, pa Barselonu, pa Madrid – turnire na kojima je redovno osvojao titule i briljirao.

Svi znaju koliko mu je šljaka važna, da je na njoj osvojio 63 od 92 titule, a kada propustite tri turnira zaredom na omiljenoj podlozi, gde imate šanse za uspeh iako ne igrate najbolji tenis, onda je jasno da su problemi veliki.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Umesto šest do osam nedelja, koliko je trebalo da traje oporavak za Rafu, taj vremenski period se odužio na 14 nedelja. Kako je i sam rekao „sve medicinske indikacije su ispoštovane, ali nekako evolucija nije bila onakva kako su nam u početku rekli i nalazimo se u teškoj situaciji“.

Nije lako kada se povredite i saznate za dugu pauzu, ali je još gore kada ni otprilike ne znate kada će te se vratiti, a možda i najgore je kada vam se povratak odlaže iz dana u dan. I sam Nadal je istakao da mu nije jasno šta je potrebno da bi se takmičio, što znači da njegovo telo više nije sposobno da se oporavlja kao ranije i da će sve više morati da menja stil igre.

Rokovi su nepoznati, ali sada su u pitanju i Masters u Rimu i Rolan Garos. Jasno je da je grend slem u Parizu glavni cilj, da će Nadal sve pokušati da do tada bude spreman i uhvati zalet za 15. titulu, ali teško je očekivati da tako nešto može da uradi bez ijednog ili samo sa jednim turnirom pripreme, pogotovo nakon ovako duge pauze.

Ukoliko Rafa na šljaci ne uspe da odigra nijedan turnir bar približnom svom nivou, kako onda očekivati da će kroz nekoliko meseci moći da podigne formu?

PROČITAJTE JOŠ:

Odgovor je teško dati, jer Nadal se do sada u karijeri nebrojano puta vraćao i bivao sve jači, ali godine u njegovom slučaju nisu zanemarljive i za njega ne važi ono „35 je novih 25“, kako to voli da kaže Novak Đoković.

Ono što je sigurno jeste da Nadal neće lako odustati, nikada to nije radio, jer i sada već mesecima trenera, ali verovatno je sve dozirano tako da se ispituje njegovo stanje, a tek će kad zaigra mečeve svima biti jasno koliko još može da igra.

Zaista ne bi bilo čudno da Rafa i ove sezone objavi kraj karijere, ali isto tako ne bi bilo čudno da produži karijeri još za godinu, dve, maksimalno tri, ali uz mnogo posvećenosti i proređenog kalendara turnira.

Koliko god grend slemovi bili važni za Novaka i Nadala, jasno je da je nemoguće igrati samo na njima. Oni jesu glavni cilj, oni će verovatno i odrediti ko je GOAT, ali ukoliko na ostalim turnirima ili makar Mastersima ne uspete da podignete formu i nivo tenisa, praktično je nemoguće očekivati da to možete uraditi na nekom grend slemu.

(AP Photo/Aaron Favila)

Nadal jeste jedan od favorita na Rolan Garosu šta god da se desi, ali treba razmišljati i o tome da će uskoro i Vimbldon, a krajem sezone i US Open. Dakle, tri različite podloge, tri različita stila tenisa koja morate igrati, mnogo taktike i promena iz meseca u mesec. Čini se da je u ovom trenutku to mnogo, bolje reći previše za Nadala.

Obično je najbolje tenisere najteže dobiti na grend slemovima kada se igra u tri dobijena seta. Đoković i Nadal su mnoog puta u svojim karijerima imali zaostatak, pa su se izvlačili i uspeli u petom setu da slamaju rivale. Možete li zamisliti Nadala da sada odigra pet setova, da bude na terenu pet sati i sve vreme udara lopticu svom snagom? Iskreno, teško.

Treba spomenuti i sve bolji nivo tenisa mlađe generacije, ali i već dokazanih Medvedeva, Zvereva, Cicipasa i njima sličnih, koji planiraju da budu u vrhu bar približno kao Novak i Rafa. Kada to znamo, jasno je da je konkurencija velika, a Nadalove mogućnosti trenutno i ne baš takve.

Zgodno je da sa ovom pričom povežemo i broj poena na ATP listi. Nadal je trenutno na 14. mestu sa 2.715 poena, ali ako propusti kompletnu sezonu na šljaci, imaće svega 445 poena i pašće negde oko 130. mesta.

Foto: EPA-EFE/STEVEN MARKHAM

Više puta je Nadal isticao da se takmičiti dokle god bude mogao da igra na najvišem nivou, ali kada padnete za više od 100 mesta, daleko ste od pozicije nosioca, imate mnogo teže rasporede na turnirima i to vas umnogome tera na više rada kako biste se vratili u vrh. Nadal nema više vremena za takve igre i male turnire na kojima bi skupljao bodove.

Stoga, nije teško zaključiti da se kraj nazire i da bi u narednih mesec i po već mogli da dobijemo mnoge odgovore.

„Rekao sam mnogo puta ovo o Rafi – čak i kad ne dođe u najboljem stanju, sve se menja kada kroči na Filip Šatrije (glavni teren na Rolan Garosu prim. aut). Potrebno mu je samo nekoliko ne tako jakih mečeva da se zaleti. Znam da su veoma opasni Zverev, Alkaraz, Đoković, Rune, Rubljov, ali znam i da Rafa može da osvoji“, zaključio je Toni Nadal, pre samo nekoliko dana.

I Endi Rodik, bivši američki teniser i broj jedan, smatra da bi ovo mogao da bude početak Rafinog kraja, ali ne sem to da tvrdi.

„Da, ovo bi mogao da bude početak Rafinog kraja. Ipak, da li je iko od nas mislio da će prošle godine biti zdrav, osvojiti dva slema i igrati solidnu količinu tenisa u prvih sedam meseci? Verovatno ne. Razmak između njegovih povreda sve je kraći, čini se da se one sada akumuliraju. Ranije bi napravio tri-četiri meseca pauze, ali vratio bi se potpuno zdrav. Sada se čini da od prošlog Vimbldona nije bio potpuno spreman. Do kraja karijere, on će gustim crvenim markerom zaokruživati Rolan Garos, i radiće sve od sebe da ima mečeva pre Pariza. Razlog je za birgu ako propusti i Madrid, posle Monte Karla i Barselone. On je dizel motor, potrebna su mu ponavljanja“, istakao je Rodik.

Foto: Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia, Victor Joly / Alamy / Alamy / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Rafa je malo u nedoumici gde će ići. Svakako je ranjiviji u poslednjih šest ili osam meseci. Mislim da je izgubio pet mečeva od Amerikanaca u nizu, možda četiri, nisam siguran. Dakle, kod njega je prisutna ranjivost, slabost koja ranije nije postojala“, rekao je Bred Stajn, trener američkog tenisera Tomija Pola.

Rolan Garos počinje 28. maja, a nema iskrenog ljubitelja tenisa koji ne bi još malo voleo da gleda Nadala na terenu uprkos svim povredama. Sve drugo bi pojačalo priče o penziji, a i sam Rafa bi verovatno počeo da razmišlja o načinu na koji bi mogao da kaže zbogom.

Važno je istaći da je Nadal krajem prošle godine postao otac, a da je nedavno njegova supruga imala porodičnu tragediju, tako da ni sa emotivne strane ovo nije lako period za Rafu, a ni tenis mu nije jedina okupacija.

BONUS VIDEO Đoković se u broju osvojenih grend slemova izjednačio sa Nadalom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar