Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najbolji teniser sveta će od 4. do 17. oktobra igrati u Indijan Velsu, jednom od najprestižnijih mastersa. Ipak, Srbin će tako za manje od tri nedelje čak dva puta preleteti Atlantski okean.

Đoković je stigao u Srbiju 14. septembra nakon emotivnog poraza u finalu US Opena od Danila Medvedeva, poraza koji je ostao bez šanse da podigne sve četiri grend slem titule u ovoj sezoni. Srbin se odlučio da se vrati u Srbiju, a Njujorka od Beograda deli tačno 7.257 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ

Novak se po dolasku u Srbiju uputio u Bosnu i Hercegovinu gde je još jednom posetio bosanske „piramide“, bio na svadbi Nemanje Majdova, srpskog džudiste, pa je ukupna pređena kilometraža dodatno uvećana.

Srbina sada očekuje povratak u SAD, ali sada će ići gotovo do obale Tihog okeana. U Kaliforniji će igrati Indijan Vels, a pretpostavlja se da će sleteti u Los Anđeles ili San Dijego. Ukoliko stigne u „grad anđela“ biće to još 10.300 kilometara (do San Dijega ima 84 više).

U trenucima kada je Novaku preko potreban odmor ovo bi moglo da predstavlja ozbiljan problem, pogotovo u prvim danima po povratku na američko tlo.

Tako će Novak stići do gotovo 20.000 pređenih kilometara za manje od tri nedelje, odnosno polovine obima planete Zemlje. Zaista ozbiljan avanturistički podvig.

Motiva na ovom turniru mu ne nedostaje, a na njemu se takmiči 96 igrača i veći je od ostalih mastersa, pa se zato naziva „petim grend slemom“.

Važnost ovog turnira je uvek bila posebna, a igrači vole da dođe u Kaliforniji gde se neretko druže sa mnogim poznatim ličnostima iz Holivuda i „Silicijumske doline“.

Na Indijan Velsu nećemo gledati Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Dominika Tima zbog povreda, pa će sve oči biti uprte upravo u Đokovića.

Novak i Švajcarac su do sada po pet puta osvajali ovaj turnir, pa bi novim peharom Đoković mogao da se izdvoji na večnoj listi.

On je bio šampion 2008, 2011, a onda tri puta zaredom od 2014. do 2016. godine.

Federer je propustio protiv Huana Martina del Potra i Dominika Tima da dođe do nove titule, a Novak bi ovim trofejem mogao da stigne i do 37. masters titule. Tako bi još jednom postao najuspešniji teniser u ovom segmentu (trenutno izjednačen sa Nadalom), što bi bio samo novi parametar u brojanju krvnih zrnaca GOAT trke.

Uz to bi Novak sebi mogao da osigura prvo mesto u ATP trci, a time i zvanje najboljeg tenisera sveta. Ukoliko to uradi učiniće to po sedmi put, pa će i legendarnog Pita Samprasa ostaviti iza sebe. I po ovom partneru bi Novak mogao da se osami na vrhu liste. Prvi put bi Novak do zvanja najboljeg u godini stigao na ovaj način jer je do sada uobičajena praksa bila da bude proglašen igrač koji je na kraju godine na prvom mestu ATP liste.

Jedino Aleksander Zverev, Stefanos Cicipas i naravno Medvedev mogu da ugroze Đokovića da dođe do ovog dostignuća.

Danil Medvedev
Danil Medvedev Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Ipak, ukoliko Novak osvoji trofej Medvedev bi morao da osvoji i turnir u Parizu i Završni masters u Torinu bez da Đoković ne osvoji ni bod. Scenario koji je baš, baš teško očekivati o čemu svedoče i reči ruskog tenisera.

„Iskreno, deluje mi gotovo nemoguće. Imam da branim poene iz Pariza i sa završnog turnira, a Novak nema toliko mnogo poena da brani. U Beču sigurno neću igrati jer je iste nedelje kad i turnir u Sankt Petersburgu. Verovatno neću igrati ni tamo, ali ako budem igrao te nedelje biću u Sankt Petersburgu“, rekao je Rus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: DLZ Poraz Đokovića zbog karme i Marka Đurića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar