Novak Đoković Beograd ATP 250
Foto: Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Novak Đoković je neprikosnoveni vladar ATP liste i ubedljivo prvi teniser sveta, ali to možda ne bude dovoljno da godinu završi na prvom mestu i postane apsolutni vlasnik još jednog rekorda.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković i Pit Sampras su po šest puta na kraju godine bili najbolji na svetu, a Novak je imao sjajne šanse da to ove godine uradi po sedmi put.

Ipak, ATP je odlučio da još jednom promeni pravila i prilagodi ga „pandemijskim uslovima“, a nekako je sve ponovo išlo na na Novakovu štetu, a na vodenicu drugih igrača.

Kada je prethodni put odlučeno, da se zbog koronavirusa teniserima neće brisati bodovi iz prethodnih godina, jasno je bilo svima da je u pitanju pokušaj spašavanja „redova Rodžera“.

Mnogima je zasmetalo to što Federer ne gubi bodove, a ne igra, a pojedini igrači ginu na turnirima, skupljaju poene i na jedvite jade uspevaju da ga prestignu na listi.

Poslednja odluka ATP je sada odlučila da promeni i način rangiranja na godišnjem nivou.

Iako će klasična lista ostati na snazi, ona na kojoj Novak surovo dominira, najbolji igrač na kraju godine biće onaj koji bude bio najbolji u ATP trci, bodovanju koje važi samo za tekuću sezonu.

„Dok će za ATP rang listu na kraju 2021. godine potencijalno biti uključeni rezultati iz 2020. godine u 24-mesečnom sitemu za rangiranje zbog pandemije koronavirusa, kada je u pitanju najbolji teniser za 2021. godinu, u obzir će biti uzeti samo i isključivo rezultati iz 2021. godine, i to bodovanje će trajati sve do završetka ATP finala. To znači da će za najboljeg tenisera 2021. godine biti proglašen teniser koji je pružao najbolje partije te godine“, navedeno je u jednom tekstu koji je ATP objavio na svom sajtu.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Šta to zapravo znači?

Sezona je faktički krenula od nule, i računaju se samo rezultati na tiurnirima iz 2021. godine. Sistem koji favorizuje, ne samo one koji ostvaruju najbolje rezultate, već i one koji igraju veliki broj turnira, i potpuno zanemaruje kontinuitet i dobre igre u dužem vremenskom intervalu i osvajanje najvećih turnira.

Tako je Novak, iako je osvojio do sada jedini odigrani grend slem, tek na trećoj poziciji, iza Cicipasa i Rubljeva.

Cicipas je od početka sezone osvojio masters u Monte Karlu, a Rubljev turnir uz serije 500 u Roterdamu, a obojica se nalaze ispred Novaka, zbog činjenice da su do sada odigrali po osam turnira, naspram četiri koje je odigrao srpski as.

Naravno, potrebno je na ostvarivati i dobre rezultate u kontinuitetu, što pokazuje slučaj Huberta Hurkača, koji i pored osam turnira i osvojenog mastersa u Majamiju, se nalazi iza Đokovića sa solidno manje osvojenih bodova.

Ali,  činjenica je da bi grači poput Cicipasa i Rubljeva, mogli da budu favorizovani novim sistemom, čak i da ne osvoje grend slem titulu do kraja godine, samo na ogroman kvantitet turnira koji bi mogli da odigraju.

Kada se pogleda novija istorija, ono što bi trebalo da bude dobar znak za našeg tenisera je činjenica da je od 2010. pa na ovamo igrač koji bi bio najbolji na ATP listi, istovremeno bio najbolji i u ATP trci,  pa je i Đoković svih šest puta kada bi godinu završavao kao broj jedan, bio najbolji na obe liste.

Lista igrača po broju godina završenih na prvom mestu ATP liste

Novak Đoković – 6 puta

Pit Sampras – 6 tputa

Rodžer Federer – 5 puta

Rafael Nadal 5 – puta

Džimi Konors – 5 puta

Dšon Mekinro – 4 puta

Ivan Lendl  – 4 puta

 

Ipak, da je moguć i drugačiji ishod, svedoče tri uzastopne sezone u periodu od 2007. godine. do 2009. godine.

U tom periodu su se Federe i Nadal žestoko borili, pa je u sve tri sezone, jedan igrač bio najbolji na listi, a drugi u trci. Federer je ispred Nadala kao najbolji igrač u godini bio 207. godine i 2009. godine, iako je Španac na godišnjem nivou skupio više poena , dok je 2008. godine bila obrnuta situacija.

Ipak, bez obzira na te podatke, znalo se ko je najbolji igrač, nije bilo nikave dileme i trka je služila samo da se odrede učesnici završnog turnira i ništa više.

ATP bi ovom odlukom napravio veliki presedan, pogotovo zbog činjenice da su odlučili da je donesu u toku sezone čija je trećina već odigrana, a igračima nije data prilika da eventualno prilagode kalendar turnira na kojima nastupaju pre početka godine.

Najbolji primer imamo sa mastersom u Madridu, na kojem je Đoković branioc titule, ali na kojem neće učestovavati, pa tako neće imati ni šansu za nove poene u trci, a sledi i gubitak na samoj listi.

ATP trka

I dok će u trci drugi imati priliku da dodatno odmaknu, na listi će zadržati prvo mesto.

Đokoviću neće biti obrisano svih 1.000 bodova koliko je osvoio kao šampion iz 2019. godine.

Naime, najbolji teniser sveta će izgubiti 500 bodova (50 odsto), pa će od 10. maja na rang listi imati 11.463 poena.

Nadal bi mogao na ovom turniru da osvoji dodatnih 640 bodova jer je pre dve godine ispao u polufinalu od Stefanosa Cicipasa.

Tada bi razlika između prvog i drugog tenisera sveta bila oko hiljadu bodova.

AP Photo/Hamish Blair

 

Da li je u pitanju pokušaj ATP da spreči Đokovića u obaranju jođ jednog rekorda?

Teško je nedvosmisleno tvrditi da je u pitanju zavera protiv Novaka, ali je činjenica da je Đoković osnivanjem novog udruženja igrača i revolucijom koju je pokrenuo, gurnuo, ne prst, već pesnicu u oko establišmentu, koji je parazitirao na račun igrača i njihovih uspeha, kupeći veliki deo kajmaka.

Pored toga, još jednim značajnim rekordom, srpski teniser bi izbio još jedan argument svima koji tvrde da nije najbolji svih vremena. Najviše masters titula, najviše nedelja na prvom mestu ATP liste, bolji međusobni skor od najvećih rivala i činjenica da je od obojice bolji i po završenim godinama na prvom mestu, samo su neki od parametara u njegovu korist.

Ako bi se po ovom poslednjem parametru osamostalio i ostavio iza sebe i Pita Samprasa i postao apsolutno najbolji u tom segmentu, dodatno bi pojačao argumente u svoju korist.

Činjenica i da Đoković Federera i Nadala u stopu prati po broju grend-slem titula, i da deluje kao igrač koji bi najduže mogao da traje od svih, dodatno mu ide na ruku.

A to je problem, jer Zapad, i dobar deo teniskog sveta, ne voli Novaka Đokovića i ne želi da neko ko nije Federer ili Nadal, ili nekada Mekinro i Sampras, ne budu najbolji na svetu ili svih vremena.

Kada se svojevremeno Lendl umešao u rasprave o najboljima, zapadna medijska mašinerija mu je zamerala da je hladan, neharizmatičan i da kao takav ne može da bude najbolji.

I dok je sa Lendlom, uspelo, Đoković im igrom i rezultatima, izbija sve argumente.

Možda su nova pravila samo pokušaj sprečavanja Đokovićevog statusa najboljih svih vremena ili je u pitanju još jedna katastrofalna odluka ATP tura.

Svejedno, na Novaku je da još jednom dokaže, da je najbolji, kakve god mu prepreke postavili na tom putu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare