Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Rodžer Federer se od februara 2020. godine u javnosti pojavljivao sporadično, a mnogo toga je ostalo nepoznato kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje.

Legendarni švajcarski teniser je najavio povratak na teniske terene nakon mesec i po dana pauze.

PROČITAJTE JOŠ

Pre tačno 10 dana je objavio da će učestvovati na turniru u Ženevi sredinom maja, a iz otadžbine će kasnije krenuti put Pariza gde će od 24. maja igrati na Rolan Garosu.

U utorak je u ponoć objavio da se nalazi u Bernu, a podelio je fotografiju iz ledene dvorane u tom gradu. Poznato je da je veliki navijač FK Bazela, dok je Bern njegov omiljeni hokejaški klub, pa je često odlazio na mečeve.

I dok se švajcarski mediji zabavljaju pričom gde se zapravo nalazi Federer, drugi nagađaju koliko opet može da pruži na teniskom terenu.

Mnogo je nepoznanica koliko, zapravo, može igrač koji će 8. avgusta napuniti 40 godina.

 

Severin Luti, dugogodišnji trener Federera, istakao je da se njegov izabranik i dalje ne nalazi u sjajnoj formi.

„Po pitanju fitnesa, Rodžer i dalje zaostaje i to je sada prioritet. Njegovi treninzi su veoma intenzivni i dobri, ali on ih ne radi toliko često kao što će to biti u turnirskom okruženju“, rekao je Luti za SRF.

Govorio je i o odnosu koji je izgradio sa Federerom tokom 14-godišnje saradnje.

„Rodžer je dobar slušalac, što je veoma važno, ali nas trenere više vidi kao konsultante. Na kraju, on sam odlučuje na terenu. Pokušavam da uradim sve što je u mojoj moći da mu pomognem. Pokušavam da zadržim smirenost. Imam osećaj da je dobro ponekad pokazivati emociji ili ustati i to ću i da uradim. Rodžer vam mnogo vrati. Naučio sam mnogo od njega kao čoveka“, rekao je Luti.

EPA-EFE/Laurence Griffiths

O stanju Federera govorio je i Ivan Ljubičić, trener osvajača 20 grend slem pehara.

Istakao je da je Švajcarcu i dalje cilj „da osvaja velike trofeje“.

„Rodžer radi veoma dobro, spreman je da se vrati u Ženevu. U Dohi je pokazao da je i dalje sposoban da nešto uradi, pa imamo poverenja. Nadam se da može da igra mnogo mečeva kada ponovo pronađe ritam. Želimo da osvaja velike titule“, rekao je Ljubičić.

I zaista to je evidentno iz svih izjava, svi ističu da bi Federer mogao da bude u stanju da igra velike mečeve, ali dovode u pitanju njegovu konstantnost. Pre svega zbog godina i produženog oporavka ostaje veliko pitanje da li će biti u stanju da pobedi u sedam mečeva zaredom i osvoji neki grend slem pehar.

PROČITAJTE JOŠ

Glavni cilj sezone je kao i uvek Vimbldon, na kome želi da osvoji devetu titulu, i tako opravda zvanje najbolje igrača na travi svih vremena. Odigraće i turnir u Haleu, a deluje da pravu formu neće juriti pre sezone na travi, pa bi i na šljaci moglo da se desi veliko iznenađenje.

Bivši teniser Džimi Arijas ističe da Federera ne treba otpisati.

„Ako dobro počne na Rolan Garosu, verujem da može da ode do kraja“, ne sumnja Arijas, koji zanimljivo ne svrstava Đokovića u prvi red favorita, već prednost daje Nadalu i Cicipasu.

Pol Anakon, koji se proslavio kao trener Pita Samprasa, veruje u velikog asa, ali sa malim ograđivanjem.

„Videli ste na Otvorenom prvenstvu Francuske 2019. godine da može dobro da igra na šljaci. Uz Nadala, Đoković i Tima, ako je mentalno spreman, teško će neko moći da bude bolji od njega“, nema dilemu Arijas.

Tokom 2020. godine je imao dve operacije kolena, iako je prvobitno bio planiran samo jedan zahvat. Iskoristio je „zamrzavanje“ ATP liste i obustavljanje turnira da se oporavi, a onda pre povratak na terene avgusta 2020. godine najavio još jednu operaciju.

Njegovi navijači su se nadali da bi već od početka 2021. godine mogao da zaigra, a on je odlučio da odloži povratak na teren.

Preskočio je turniru u Melburnu, na kome je Novak Đoković stigao do rekordne devete titule u Australiji, a onda odigrao samo dva susreta.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Slavio je protiv Nikoloža Basilašvilija sa 6:3, 1:6, 7:5, a onda poražen od Danijela Evansa sa 7:6(8), 3:6, 7:5. Podsetimo, Britanac je u Monte Karlu u trećem kolu šokirao Đokovića (u tom trenutku imao 10-0) i već je upisao dva velika trijumfa ove sezone.

Tek će se u Ženevi znati ko je bio u pravu i da li Federer može opet da igra u kontinuitetu na vrhunskom nivou neophodnom za povratak u vrh.

Federer je trenutno osmi teniser sveta, nakon samo sedam mečeva u poslednje dve sezone, sa 5.875 bodova, više od 6.000 manje od vodećeg Đokovića (11.963) i ove godine ga po prvi put u karijeri „preskaču“ mlade snage poput Stefanosa Cicipasa i Aleksandera Zvereva.

„Velika trojka“ se nalazi na velikom ispitu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare