Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

U poslednje tri godine čak osam teniserki stiglo je do svoje prve grend slem titule pa je predstojeći Australijan open dobra prilika za pojedine igračice da se domognu najvećeg trofeja u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Jelena Ostapenko, Sloan Stivens, Naomi Osaka, Ešli Barti, Blanka Andresku, Sofija Kenin, Iga Svjatek i iskusna Karolina Voznjacki igračice su koje su u poslednje tri godine, uspevale da osvoje svoj prvi grend slem u karijeri.

Izjednačena ženska konkurencija donela je dosta iznenađenja poslednjih godina, pa evo nove prilike u Melburnu za neke od aktuelnih igračica.

Neke od njih imaju već zavidan broj WTA titula, ali velike blokade kada dođu na red najvažniji turniri, neke su već kao tinejdžerke igrale u samoj završnici, a neke su unajmile i psihologa kako bi se što bolje spremile za sezonu.

Karolina Pliškova je najtrofejnija igračica na WTA turu koja još uvek nema pobedu na jednom od četiri najveća turnira u sezoni.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Čehinja je bivši broj 1 i u prvih deset igračica sveta uzastopno je provela preko 200 nedelja.

Ima 16 WTA titula, ali ne i mnogo sreće kada je najpotrebnije.

Izgubila je finale US opena 2016. godine i još dva puta igrala polufinale, ali je odlična forma tokom sezone obično izda na grend slem turnirima.

Zbog toga je rešila da stručnom štabu za predstojeću sezonu pridoda nemačkog stručnjka srpskog porekla, Aleksandra Bajina.

Bajin je trenirao Naomi Osaku kada je trijumfovala na US openu 2018. godine i nema dilemu šta je problem kada je u pitanju češka teniserka.

„Nema tu nikakve tajne. Ako si osvojio sve druge titule na turu i pobeđivao najbolje, tu onda mora da postoji neka mentalna barijera koja ti ne dozvoljava da igraš najbolji tenis na grend slem turnirima“, kaže Bajin.

Arina Sabaljenka je trenutno igračica u najboljoj formi na WTA turu.

Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Vezala je 15 pobeda od početka sezone, usput osvojivši Abu Dabi open.

Forma beloruske teniserke sugeriše da bi mogla da se uključi u borbu za trofej, mada u Melburnu nije imala naročito uspeha u prethodnim nastupima.

Dva puta je ispadala u prvom kolu, a najduže je stigla do trećeg.

Njene igre napreduju i svakako će biti jedna od teniserki na koju treba obratiti pažnju u nastavku sezone.

Elina Svitolina je u sličnoj situaciji kao i Pliškova.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Ukrajinka ima zavidan broj WTA titula, ukupno 15, ali ne i mnogo sreće na najvećim turnirima.

Dva puta je igrala u polufinalu, oba puta 2019. godine, ali je u prethodnih deset nastupa na grend slem turnirima čak pet puta gubila u prve četiri runde.

Svitolina je odlučila angažuje sportskog psihologa sa kojim je radila tokom pauze.

„Ne mislim da ću početi da pobeđujem na svakom meču i da ću se manje nervirati na terenu samo zato što sam angažovala psihologa. To će se dešavati i moraću da naučim kako da se nosim sa tim. Glavni cilj je da pronađem način da se pozabavim stvarima koje se zbivaju oko mene“, kaže Svitolina.

Belinda Benčić je prošle zime bila četvrta igračica sveta, ali je povreda učinila svoje pa nije bila u stanju da pruža dobre igre u kontinuitetu.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To ju je koštalo ispadanjem iz prvih deset sa WTA liste.

Benčić ima tek 23 godine, ali nije naivna kada su nastupi na grend slem turnirima u pitanju.

Sa samo 17 godina igrala je u četvrtfinalu US opena 2014. godine, a pet godina kasnije u Njujorku je stigla do polufinala.

Predstojeći turnir u Melburnu biće joj drugi nastup na Australijan openu.

Slično Švajcarkinji, šansu iz prikrajka vrebaće i grčka teniserka Marija Sakari.

Ona je odlično započela godinu savladavši bivše grend slem šampionke Sofiju Kenin i Garbinu Muguruzu u Abu Dabiju, a pružala je i dobre igre prošle godine kada je igrala u četvrtom kolu u Melburnu i Njujorku.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Sakari ima jednu WTA titulu i ne baš previše iskustva, ali ume da igra protiv najboljih.

Krajem prošle godine pobedila je Svitolinu, a malo je falilo da napravi iznenađenje protiv Serene Vilijams na US openu.

Jednu od najboljih igračica svih vremena savladala je par nedelja pre US opena na turniru u Sinsinatiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar