Anna Dmitrieva Foto:Юрий / Sputnik / Profimedia

Ana Dmitrijeva, jedna od najboljih teniserki u eri Sovjetskog saveza koja je 1966. godine trijumfovala na turniru u Jugoslaviji, preminula je u 84. godini.

Dmitrijeva je rođena u Moskvi 1940. godine, a tenisom je počela da se bavi 1953. godine na inicijativu čuvene Nine Tepljakove, jedne od najboljih igračica u istoriji SSSR, i prve korkae je napravila kao teniserka Dinama.

PROČITAJTE JOŠ...

Velili talenat doneo joj je mesto u timu koji je predstavljao SSSR na Vimbldonu 1958. godine, a uspon je usledio naredni godina – osvojila je čak pet titula u Rusiji u singl konkurenciji, a uspela je da zabeleži i odlične rezultate na međunarodnom planu, pa je, između ostalog, osvojila i titulu na turniru u Jugoslaviji 1966. godine.

A zanimljivo je da je godinu dana ranije osvojila „Wimbledon Plate“, turnir koji se održavao do 1989. godine, a nakom su igrali teniseri koji bi izgubili u prvoj ili drugoj rundi glavnog žreba.

Po završetku karijere Dmitrijeva je počela da se bavi novinarstvom i stekla status jedne od najpopularnijih novinarki u Rusiji kada je u pitanju tenis.

Preminula je nakon dvogodišnje borbe sa rakom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar