Foto: Peđa Milosavljević/Starsport; Zoran Lončarević

Da je razuma i samo sportskog aspekta, Olimpijske igre u Tokiju sigurno ne bi bile održane od 24. jula do 9. avgusta, kada je prvobitno i planirano. Ovako, traži se rešenje, mnogo je nepoznatih, a u svemu najviše ispaštaju sportisti. Među njima su i srpski olimpijci koji se, pored svega, trkaju i sa vremenom.

Iz Tokija su danima uveravali da će Igre biti održane prema planu, japanski zvaničnici nisu ni promil šanse davali odlaganju… Slični signali stizali su i iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, iako je pandemija koronavirusa sve više uzimala maha i beležila zastrašujuće cifre širom Evrope.

Kako onda u tim okolnostima misliti na sport, kada ljudi umiru širom sveta? Kako se spremati za nešto što ste sanjali ceo život? Kako trenirati posle ostvarenja tog sna na kojem ste radili celu karijeru, a svakodnevno poslednje četiri godine?

PROČITAJTE JOŠ

Jedni od njih su i Andrea Arsović, srpska reprezentativka u streljaštvu, i Čaba Silađi, naš plivač. Andrea ide na treće, a Čaba na svoje četvrte Olimpijske igre, samo još ne znaju kada.

„Za sada sam fokusiran na karantinski rad, tako da kažem, kao i svi olimpijci. Prošlo je nešto više od nedelju dana, generalno sam ok i čekamo da li će biti neko rešenje. Dok ne kažu zvaničnici šta će biti sa OI, mi se ponašamo kao da se ne pomeraju“, kaže Silađi za Nova.rs.

Previše je pitanja i, ponavljamo, da se samo sport i razum pitaju, o Igrama se više ne bi pričalo kao ovogodišnjem događaju. U svetlu informacija iz Španije, sada su već počeli da se razmatraju plan B, C ili D. Čak su i predstavnici vlasti u Japanu najavili da je odlaganje moguće.

„Kod kuće sam, pratim sva uputstva koja sam dobila kao i svi građani. Vanredno stanje me je već nekoliko dana odvojilo od treninga u streljani, jer nam je stadion zatvoren. Svakodnevno radim fizičke vežbe da se što je moguće bolje spremim za Olimpijske igre, kao da će biti održane na leto. Takođe, već sedam godina radim i sa sportskim psihologom, sada smo nastavile da radimo onlajn“, otkriva nam Andrea.

„Hvala prijateljima na pomoći“

Čaba Silađi je želeo i da se zahvali svima koji su mu pomogli da napravi improvizovanu teretanu.

„Išao sam da pokupim tegove, šipke iz teretane i ostalu opremu, na čemu se zahvaljujem trening centru „Invictus“. I hvala svima koji su mi pomogli da nađem rekvizite i adekvatan prostor, posebno jednom dugogodišnjem prijatelju, jer mi je obezbedio prostor koju ću moći da prepakujem, sredim i namestim sve kako meni odgovara za rad, kao kakvu-takvu zamenu za teretanu“.

Pošast novog doba je nešto za šta niko, ili barem najveći deo planete, nije bio spreman. I, šta sada? Sport je stao u gotovo celom svetu, ali srpski olimpijci se dovijaju na razne načine

„Što se mene tiče i kluba, i cele plivačke elite, svi se snalazimo, radimo vežbe u stanovima, a dok smo mogli radili smo na keju u Novom Sadu. Mogu i sada da istrčim ili slično, ali dok je bili dozvoljeno radili smo na javnom terenu vežbe snage i sa nekim našim rekvizitima, medicinkama, gumana, da poboljšamo nivo improvizacije. Mnogo mi nedostaje teretana kao takva“, dodaje Čaba.

Gotovo je nemoguće da se plivač priprema samo na suvom, zato je logično pitanje – koliko nedostaje bazen i kako se pripremati.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Nikako. Plivački savez komunicira sa OKS, a oni sa Ministarstvom omladine i sporta da nam se obezbede bar neki uslovi, samo za nas olimpijce da treniramo. Ali, ne mogu zaista nikome ništa da zamerim što se trenutno ne bave nama, imamo mnogo bitnijih stvari i problema, samo se nadam da i nas razumeju“, jasan je Silađi.

Ono što je bazen za plivače, to je su strelište, meta i puška ili pištolj za one reprezentativce koji su nas nebrojano puta obradovali medaljama. Oni na koje se pažnja nedovoljno obraća izuzev kada obore neki rekord i ispišu istoriju sporta. Zato se i strelci spremaju u uslovima sa kojima se do sada nisu sretali.

„Zamenu za streljanu je vrlo teško naći ili improvizovati u mom slučaju. Treba mi nekih 12 metara u jednoj ravni, kako bih mogla u kućnim uslovima da treniram na trenažeru. U suštini i mogu nekako, ali za sada ne radim to. U svakodnevnoj sam komunikaciji sa trenerom Draganom Donevićem i zaista verujem da će se uskoro steći uslovi da nastavim u streljani“, kaže nam Arsovićeva koja je trenutno poslednji, 64. srpski putnik za Tokio.

„Sve izvesnije da se Igre odlože“

Silađi smatra da je odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju sve izvesnije.

„Voleo bih da se održe do kraja godine, što iz ove perspektive deluje skoro nemoguće. Mislim da je sve izvesnije da Igre budu sledeće godine“.

I olimpijci, kao i svi kojima je sport u srcu, sa nestrpljenjem čekaju rasplet. Ako se Igre u Tokiju održe prema planu, već sada bi to mogao da bude ogroman problem za brojne sportiste, jer bi relativno nespremni otišli u Japan.

„Da me niko ne shvati pogrešno, ali je dosta lakša situacija, na primer, borcima ili atletičarima. Kajakaši su na vodi pa su na vodi, njima je ok, ali zabrana bazena je baš veliki problem. Nemamo način da ga nadoknadimo i hitno nam je da se nešto reši. Nisam ušao u bazen osam dana! Godišnje pravim jednu pauzu od 14 dana i to u avgustu kada se završi sezona. I sada se bliži pauza te dužine, što je ogroman gubitak. Ako bi se Olimpijske igre održale u terminu, već bismo osetili nedostatak bazena. Ako ne uđemo u isti u roku od sedam dana, bili bismo baš oštećeni“, uverava Silađi.

Sprema se za treće Olimpijske igre: Andrea Arsović; EPA/VASSIL DONEV

Opcija da se Olimpijske igre održe bez publike ne odgovara nikome. Ni organizatoru zbog ozbiljnog finansijskog gubitka, ni televizijama, ni samom sportu, ni učesnicima, jer sport postoji i zbog onih koji ga vole.

„I pored svega, trudim se da svoje rutine ne menjam – vreme ustajanja, obroka, vežbi, odlaska na spavanje. Čitam knjige, svako veče imamo predstave koje pratim na internetu. Pišem i diplomski rad. U toku godine mi sportisti mnogo vremena smo na putovanjima, tako da ga sada provodimo sa porodicom koja mi uvek nedostaje, zajedno gledamo filmove… Koristim ovaj period i da napunim baterije“, poručuje Andrea.

I ona i Čaba pozivaju da sve da ostanu kod kuće, kako bi zajedno pobedili u ovoj teškoj situaciji.

„Najvažnije je ne paničiti, pratiti i poštovati sva uputstva koja smo dobili, ostati disciplinovan i uporan. Verujem da ćemo brzo pobediti novonastalu situaciju i proći bez većih posledića. I, naravno, ostanite kod kuće.
Čuvajte se, pratimo svi vesti i šta se dešava u svetu. I dalje smo u rani faz svega i nadam se da ćemo da izbegnemo scenario kao u nekim zapadnim zemljama“, poručili su za kraj Andrea Arsović i Čaba Silađi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram