Božidar Maljković OKS
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Olimpijski komitet Srbije (OKS), čiji je predsednik Božidar Maljković, saopštio je da podržava odlaganje Igara u Tokiju i istakao da nije za otkazivanje.

Imajući u vidu kompleksnost organizacije takmičenja, Međunarodni olimpijski komitet će sa svim najvažnijim partnerima raditi na pripremi alternativnog plana za održavanje Igara, koje su planirane od 24. jula do 9. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada je vreme kada treba da brinemo o zdravlju naših sportista i naše nacije. Olimpijski komitet Srbije bez ikakve dileme podržava stavove i delovanja Međunarodnog olimpijskog komiteta koji su vrlo jasni, a to je da otkazivanje Igara nije na agendi. Otkazivanje Igara bi bila naša predaja, a sport ne trpi one koji od borbe odustaju“, rekao je predsednik OKS Božidar Maljković.

MOK bi u naredne četiri nedelje trebalo da odluči o odlaganju Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa. U opticaju je više termina, jesen ove godine, odnosno pomeranje i za leto 2021, pa i 2022.

„Sa druge strane, OKS podržava mogućnost promene termina održavanja Olimpijskih igara, stavljajući uvek na prvo mesto zdravlje i bezbednost naših sportista, kao i svih drugih ljudi. U danima i nedeljama koje su ispred nas, Olimpijski komitet Srbije ostaje posvećen brizi o zdravlju sportista, ali i svih ljudi u Srbiji, pa još jednom koristim priliku da sve državljane naše zemlje pozovem da poštuju preporuke i instrukcije Vlade Republike Srbije u cilju sprečavanja širenja koronavirusa“, poručio je Maljković.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta održao je sastanak na kojem su se razmatrale nove mere u cilju razrađivanja različitih mogućnosti za uspešno održavanje Olimpijskih igara u Tokiju.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, u svom obraćanju sportistima nakon završenog sastanka, ponovo je istakao da se MOK po pitanju celokupne situacije oslanja na savete radne grupe u kojoj se nalaze i eksperti iz Svetske zdravstvene organizacije, kao i da otkazivanje Olimpijskih igara nije opcija. Kako je naveo, otkazivanje bi srušilo olimpijski san 11.000 sportista i zato neodržavanje najveće svetske smotre sporta nije na agendi MOK.

Kanada i Australija ne puštaju sportiste u Tokio!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram