Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

OI Pariz 2024 u znaku kulture i inovativnih lokacija održaće se u Francuskoj sa početkom od 26. jula 2024. godine do 11. avgusta 2024. godine. Tada će olimpijski plamen biti zapaljen u Parizu, nakon čega će krenuti Igre 2024.

Olimpijske igre 2024 vraćaju se u Pariz tačno 100 godina nakon što je francuska prestonica bila domaćin ovog takmičenja. Grad svetlosti ukupno je tri puta bio domaćin OI – 1900, 1924 i biće treći put 2024. godine. Time će Pariz postati tek drugi grad koji je uspeo da tri puta ugosti najbolje olimpijce. Pre njega, samo London je to uspeo (1908, 1948, 2012).

Za takmičenje koje sledi, Francuska se ozbiljno spremila, a mi vam donosimo vodič za OI – šta nas sve očekuje, koje nove sportove ćemo gledati, koliko koštaju karte, ali i šta možemo očekivati od Srbije.

Raspored najvažnijih događaja

Ceremonija otvaranja planirana je da se održi na otvorenom, na reci Seni 26. jula, a već dana kasnije biće dodeljene prve medalje u Parizu. Tog dana, od 14.30 na ulicama Pariza održaće se biciklistički hronometar za žene i muškarce, dok će takmičenja u džudou početi u Areni Mars, mačevanje na Gran Palau i ragbi sedmi na Stad de Fransu. Poslednjeg dana takmičenja za medelje će se boriti atletičari, košarkaši, rukometaši, vaterpolisti, odbojkaši i rvači.

Tokom srednjeg takmičarskog vikenda, zakazanog za 3. i 4. avgust, očekuje se dodela medalja u 15 sportova – tenisu, stonom tenisu, džudou, mačevanju, atletici, streljaštvu, streličarstvu, biciklizmu, golfu, konjičkom sportu, veslanju, umetničkoj gimnastici, badmintonu i plivanju.

Dodela medalja u timskim sportovima je raspoređena na način da se obezbedi ono što organizatori nazivaju „konačnim buketom“, pa će se finala u hokeju za žene i muškarce, rukometu, fudbalu, odbojci na pesku, odbojci, košarci i vaterpolu, održati između četvrtka, 8. avgusta i nedelje, 11. avgusta.

Tačan raspored takmičenja po danima objavljen je na sajtu paris2024.org. Spisak možete pogledati na ovom linku.

PROČITAJTE JOŠ

Na kojim lokacijama će biti održane Olimpijske igre?

Pariz je centar dešavanja, ali takmičenja će biti održana širom Francuske, pa čak i u francuskim prekomorskim teritorijama. Fudbal će se igrati širom Francuske, grad Lil je domaćin rukometašima, takmičenje u jedrenju će se održati u Marseju, a surfovanje na dalekom Tahitiju u Francuskoj Polineziji.

Zanimljivo je da će na OI 2024. prvi put biti održano takmičenje u brejkdensu čime će se istorija ispisana u Francuskoj. MOK urbanim događajima želi da privuče mlađu publiku i takmičenje u uličnom plesu zvanično je dodato programu za osvajanje medalja na narednim Olimpijskim igrama.

Atetika i ragbi na “Stad de Frans”

Jedan od legendarnih stadiona u Francuskoj koji će ugostiti olimpijce je “Stad de Frans” (franc. Stade de France) u Sent Deniju, tehnički severnom predgrađu Pariza. Ovo zdanje, sagrađeno za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine, biće domaćin ragbistima i atletičarima. Kapacitet stadiona, na kojem fudbalska reprezentacija Francuske igra najveći broj svojih utakmica, je 77.083 mesta.

Tenis, ali i boks na stadionu “Rolan Garos”

Još jedan legendarni teniski kompleks na kojem će biti održana takmičenja u okviru OI 2024 je “Rolan Garos”. Kompleks koji je svedočio nekim od najvećih i najvažnijih tenskih mečeva u istoriji togh sporta, uključujući i titule našeg Novaka Đokovića, i ovog puta ugostiće tenisere. Takođe, na “Rolan Garosu” održaće se i boskerski turnir. Lokacija je Pariz, a kapacitet 34.000 sedišta.

Fudbal na “Parku prinčeva” i čuvenom “Velodromu”

Dom fubalskog kluba “Pari Sen Žermen” biće dom i fudbalskih reprezentacija koje učestvuju na OI. Stadion sagrađen 1974. godine u Parizu ima kapacitet 47.926 mesta.

Još jedan slavni francuski stadion koji se sprema za OI je “Velodrom” u Marseju. Kapacitet ovog zdanje podignutog 1937. godine je 67,394 mesta.

Skejtbord i basket na najlepšem trgu u Parizu

Na istočnom kraju Jelisejskih polja nalazi se najveći, i jedan od najpoznatijih, javnih trgova u Parizu – Trg Konkord (Place de la Concorde). Ovaj trg bio je centralna pozornica za događaje iz Francuske revolucije, mesto na kom se održavaju sva važnija nacionalna slavlja (uključujući proslavu pobede na kraju Prvog svetskog rata), a od subote 27. jula do subote 10. avgusta biće dom urbanih sportova – BMX slobodni stil, skejtbord i basket 3×3.

Takmičenja i na Versaju i ispred Ajfelove kule

Ljubitelji konjičkih sportova uživaće verovatno u najlepšem “satadionu” u Parizu – Versaj. Za potreba ovog takmičenja biče postavljena privremena arena na otvorenom zapadno od Velikog kanala.

I ispred Ajfelove kule biće postavljena privremena arena gde su planirana takmičenja u odbojci na pesku, takmičenje u džudou i rvanju.

View this post on Instagram

A post shared by Paris2024 (@paris2024)

Po medalju u surfovanju – na Tahiti

Medalje na Olimpijskim igrama 2024. godine osvajaće se i na 15.700 kilometara udaljenom Tahitiju u Francuskoj Polineziji. Ovo bajkovito ostrvo ima spektakularne talase pa će surferi imati priliku da pokažu svoje umeće.

Koje sportove ćemo gledati na Olimpijskim igrama u Parizu?

Sledeće godina na Olimpijskim igrama gledaćemo sledeće sportove:

streličarstvo, atletika, badminton, košarka, košarka 3×3, boks, kanu slalom, kanu sprint, drumski biciklizam, biciklistička staza, brdski biciklizam, BMX slobodni stil, BMX trke, konjički, mačevanje, fudbal, golf, gimnastička sportska vežba, gimnastika trampolina, rukomet, hokej, džudo, moderni petoboj, veslanje, ragbi, jedrenje, streljaštvo, stoni tenis, tekvondo, tenis, triatlon, odbojka, odbojka na pesku, ronjenje, maratonsko plivanje, umetničko plivanje, plivanje, dizanje tegova i rvanje.

Kada je reč o novim sportovima, na spisku su četiri nova sporta – brejkdens, skejtbording, surfovanje i sportsko penjanje.

Kako se navodi na zvaničnom stajtu OI 2024, Pariz je podneo predlog MOK-u da integriše pomenuta četiri sporta “koji su usko povezana sa mladima i nagrađuju kreativnost i atletske rezultate”.

Za nove sportove čekaćemo i 2028. godinu kada će se letnje Olimpijske igre održati u Los Anđelesu. Organizatori OI 2028. su predložili pet novih sportova, a MOK je prihvatio pet novih sportova.

Koliko sportista učestvuje na OI?

Smatra se da je očekivani broj sportista koji će učestvovati na OI 2024 10.500. U Parizu će se takmičiti 329 različitih sportova i 48 disciplina.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Srbija na Olimpijskim igrama 2024.

Srbija već početkom decembra ima 50 ispunjenih kvota za plasman na OI u Parizu 2024.

Pored streljaštva, boksa, atletike, plivanja, kajakaša, rvanja, basketaša, biciklista, plasman je obezbedila i košarkaška reprezentacija Srbije i ženska odbojkaška selekcija Srbije. Odbojkašice su to uradile srebrnom medaljom na Evropskom prvenstvu, kao i košarkaši koji su takođe srebrom na Mundobasketu otišli na OI u Parizu.

Da li će odbojkaši obezbediti OI?

Put Pariza sa kvalifikacionog turnira za odbojkaše su izborili Nemačka i Brazil, iz druge grupe vizu za OI obezbedile su reprezentacije SAD i Japana, a iz treće Poljska i Kanada.

Pobedom Brazila, Kuba je ostala bez prilike da se nađe direktno u Parizu, što je dobra vest za reprezentaciju Srbije, koja je u svojoj grupi završila kao peta sa skorom 3-4.

Kubanci se trenutno nalaze na 11. mestu FIVB rang liste, a da su uspeli da kroz kvalifikacije dođu do Pariza, dve od pet viza koje Svetska odbojkaška federacija deli na osnovu plasmana na rang listi dobile bi reprezentacije Italije i Brazila.

U ovom slučaju, Italija će zajedno sa selekcijama Argentine i Slovenije po FIVB plasmanu otići u Pariz, dok će jedno mesto pripasti afričkom kontinentu, čiji je najbolje plasirani predstavnik selekcija Egipta.

Petu vizu za sada u džepu ima reprezentacija Srbije, koja se nalazi na devetom mestu FIVB rang liste sa 253 bodova. Najbliži pratilac je Nemačka sa 242 boda, ali ona nije konkurent jer se već plasirala na Igre.

Jedina prava pretnja našim momcima je Kuba, koja je pobedom nad Iranom od 3:2 prišla na manje od 17 bodova razlike.

Kako se poslednji presek pravi nakon završetka preliminarne faze takmčenja Lige Nacija naredne godine, svaka od 12 utakmica biće od izuzetne važnosti za reprezentaciju Srbije, gde će svaki osvojen set biti bitan.

Računica je poprilično jasna – bolji učinak od Kube vodi nas na Olimpijske igre, a posebno važan će biti trijumf u međusobnom duelu, ako uopšte do njega dođe.

Srbija još od Londona 2012. godine nije zaigrala na Olimpijskim igrama, a sada „plava četa“ sve drži u svojim rukama.

Photo by Andrija Sokovic/Starsport

Košarkašice će se tek boriti za vizu za Pariz

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije boriće se u Rio de Žaneiru u februaru sledeće godine za mesto na Olimpijskim igrama u Parizu.

Na kvalifikacionom turniru pored Srbije i domaćina Brazila igraće još Australija i Nemačka, a prve tri selekcije, od četiri, izboriće plasman na Olimpijske igre. Suštinski, jedna pobeda bi trebalo da bude dovoljna izabranicama selektorke Marine Maljković za osvajanje vize za Pariz.

Na turniru u Ksianu će pored Kine igrati i Novi Zeland, Francuska i druga selekcija iz američkih pretkvalifikacija. U Antverpenu će se za nastup na OI u Parizu boriti selekcije Belgije, Senegala, Nigerije i SAD. A, u Šopronu će igrati Mađarska, Španija, Japan i prva selekcija iz američkih pretkvalifikacija.

Gde nabaviti karte za Olimpijske igre 2024?

Predstojeće 33. Olimpijske igre – Pariz 2024 će biti najveći ikada organizovan događaj u Francuskoj. Dostupno je 13,4 miliona karata – 10 miliona za Olimpijske igre i 3,4 miliona za Paraolimpijske igre.

Kada je o cenama reč, više od miliona karata koštaće tek 24 evra, dok će skoro polovina od ukupnog broja ulaznica koštati 50 evra ili manje. I cene karte za finala različitih takmičenja biće pristupačnije za većinu gledalaca – do 100 evra, objavio je Olimpijski komitet Srbije.

Ulaznice u prodaji za širu javnost koštaće 50 evra ili manje, a skoro trećina karata za finale biće po ceni od 100 evra ili manje. Preko 90% karata za javnost imaće cenu od 200 evra ili manje.

One se prodaju putem nove svetske digitalne platforme za koju se tvrdi da je omogućila veću sigurnost potencijalnim kupcima.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Zimske Olimpijske igre 2024

Na 135. sesiji Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani odlučeno je da će pokrajina Gangvon u Južnoj Koreji biti domaćin Zimskih olimpijskih igara mladih 2024. godine.

Na zimskim Igrama 2024. koristiće se mnogi objekti koji su korišćeni i za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. godine kao i druge alternativne opcije.

Olimpijsko selo biće u mestu Gangnung gde su tokom Igara 2018. godine bila održavana takmičenja u sportovima na ledu dok su snežni sportovi bili rezervisani za Pjongčang što je koncept koji će biti ponovljen i za vreme Igara 2024. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar