Foto: Topham Picturepoin / Topfoto / Profimedia;TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia; World of Stamp / Alamy / Alamy / Profimedia

Do Olimpijskh igara u Parizu preostalo je još 29 dana, a ovo takmičenje biće zatvoreno maratonom 10. avgusta.

Trka od 42 kilometra i 195 metara (standardizovana 1921. godine) svoju istoriju duguje čuvenom Filipidu, koji je – tako bar tvrdi legenda – trčao od grada Maratona do Atine kako bi javio da je atinska vojska, iako znatno brojčano slabija, uspela da spreči iskrcavanje trupa Persije.

PROČITAJTE JOŠ...

To je ujedno bila prva pobeda Atine nad Persijancima, a Filipid je odmah posle borbe jurnuo ka Atini, „preleteo“ tih 42 kilometra, rekao „Pozdravljeni budite, pobedili smo“ – i preminuo.

U njegovu slavu maraton je postao najvažnije takmičenje na modernim Olimpijskim igrama, i disciplina koja ljudski duh dovodi do granica, a samo oni najuporniji, najodvažniji, najspremini i najhrabriji uspevaju da „prođu test“ i borbu sa usamljenošću trkača na duge staze pretvore u uspeh za istoriju.

I poetično zvuči da je upravo maraton bio nadmetanje kom je te 1896. u Atini namenjena centralna „tačka“, sa ciljem da proslavi one najbolje.

Ili je bar tako trebalo da bude.

Prvi šampion Olimpijskih igara bio je Spiridon Luis, vodonoša. Luis je u trku ušao lagano, bez presije, a koliko je opušten bio kazuje i priča svedoka sa lica mesta koji su tvrdili da je ušao u lokalnu birtiju, popio čašu vina, i raspitao se kako ide ostalim takmičarima.

Iako je zaostajao, navodno je rekao prisutnima da će „preteći sve do kraja trke“.

Rečeno – učinjeno, i sa vremenom 2:58:50 Luis je postao prvi pobednik maratona na Olimpijskim igrama, što mu je donelo status u tom trenutku najveće zvezde u Grčkoj i heroja „običnog čoveka“.

Drugo mesto zauzeo je Karilaos Vasilakos, a kako je i treći takmičar koji je prošao kroz cilj bio Grk, činilo se da je ispisana najlepša stranica OI već na prvom njihovom izdanju…

No, gde ima heroja ima i negativaca, tako da…

A onda, što bi Englezi rekli – enter Spyridon Belokas.

Spiridon Belokas je trku završio kao treći, narod je upao u ekstazu… A onda je kroz cilj prošao Gjula Kelner.

Mađar je momentalno došao do organizatora i uložio žalbu, a nakon ispitivanja usledila je potvrda (prvog od mnogih) skandala na Olimpijskim igrama – Belokas je deonicu staze prešao uz pomoć kočije, zbog čega je ostao bez bronze i ostao upisan kao prvi Olimpijac kom je medalja bila oduzeta.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar