Odbijanje Dušana Mandića da pruži ruku Aleksandru Šapiću na dočeku sportista u Starom dvoru bilo je samo posledica njihovog sukoba koji traje.

Mandić je trebalo da bude predvodnik moćnog Novog Beograda kluba iza kojeg stoji Šapić i kluba koji je trebalo da postane dominantna sila u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ta ljubav je brzo pukla, pa je 27. marta 2023. godine Živko Gocić odlučio da odstrani Mandića iz prvog tima. Iz kluba su tada poručili da Mandić više nije kandidat za predstojeće izazove, pa je u tom trenutku dvostruki uzastopni osvajač zlata na Igrama morao da trenira odvojeno. Praktično, bio je suspendovan.

Razlog – „stručna procena i analiza trenutnog stanja, forme i doprinosa ekipa“, rekao je trener Novog Beograda Živko Gocić obrazlažući ovu reakciju.

Dan kasnije su se pojavile nove informacije.

Živko Gocić je tvrdio sve vreme da mu je potreban odmor i da nije u dobroj formi. Dva meseca pred ključne mečeve Mandić je bio odstranjen iz tima.

Dušan Mandić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ubrzo je Slobodan Soro odlučio da za specijalizovani portal „total-waterpolo“ pojasni situaciju.

„To je odluka našeg trenera i kompletan menadžent, dakle uprava kluba i ja kao direktor je podržavamo. Verujemo našem treneru da sve što radi radi u interesu kluba. Verujemo takođe da sve odluke donosi radi dobrih rezultata i za to ima valjane razloge. Ostala su dva meseca do kraja sezone i sve opcije oko Mandićeve karijere su otvorene. Ponavljam, sve odluke su na našem treneru.“

Oglasio se i Dušan Mandić

Proslavljeni reprezentativac se oglasio na niz storija i prekinuo ćutanje oko svega što se dešava.

„Pre svega želim da kažem da se do sada nisam obraćao javnosti povodom moje situacije u Vaterpolo klubu Novi Beograd, jer sam smatrao da je to pitanje treba da bude rešeno interno, unutar kluba. Međutim, pošto klub, kao ni predstavnici kluba nisu želeli da prime moju molbu u pisanom obliku kojom sam tražio obrazloženje odluke trenera Živka Gocića i razrešenje pitanja koje se odnosi na moj status u klubu kao i na moje odstranjivanje iz ekipe, ovim putem želim da ukažem na sledeće:

U junu 2021. godine, nakon osvajanja Evrolige sa Pro Rekom, na poziv tadašnjeg trenera i mog nekadašnjeg saigrača Vladimira Vujasinovića i osnivača kluba Aleksandra Šapića, došao sam u vaterpolo klub Novi Beograd. U tom trenutku doneo sam odluku da iz najboljeg i najelitnijeg evropskog kluba sa dugom istorijom pređem u klub koji je na svom početku, što je po mišljenju mnogih bio veoma hrabar i nesvakidašnji potez. Predstavljen mi je odličan plan rada, odlični uslovi treniranja, veliki osvajački ciljevi…“, rekao je Mandić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nije se zaustavio tu.

„Moj nekadašnji reprezentativni drug, Živko Gocić mi je na sastanku 27.03.2023. godine potpuno neočekivano i bez ikakve najave, pred celim timom i ostatkom stručnog štaba, izjavio da je doneo konačnu, neopozivu, nepovratnu odluku da ja više nisam deo tima, da mi nije dozvoljeno da treniram sa ekipom i da se za sve što me zanima obratim nadležnim organima kluba. Na moje pitanje koji je razlog ove odluke nisam dobio odgovor. Konkretan, pravi razlog ni ne postoji. Na konferenciji za medije 30.03.2023. direktor Slobodan Soro i trener Živko Gocić potvrđuju da nikada nije postojao nikakav sukob, niti nedisciplina sa moje strane. Dodajem da nikada ni jednom prilikom nije postojao ni jedan vid nepoštovanja pravila kluba sa moje strane.“

Mandić je počeo da trenira sa Vukovima iz Novog Beograda, kluba koji je mlađi brat Novog Beograda i sedmog tima u Superligi Srbije.

Posle nekoliko dana bez treninga, Mandić je pojasnio da mu je saopšteno da sledeća dva meseca klub nema nameru da se njime bavi. Telefonskim pozivom je obavešten da može da trenira sa Vukovima koje su čekali mečevi u plej-ofu 12. i 19. aprila. Tako je i zvanično precrtan iz planova Novog Beograda.

Najteži period u karijeri doživeo u Srbiji

Na kraju sezone je dobio ponude Breše, Jadrana iz Splita i Jadrana i Herceg Novog. Odlučio je da krene u Ferencvaroš i da tamo pokuša da se umeša za titulu prvaka Evrope.

„Završnica sezone je trebala da bude jedan od najlepših perioda u karijeri. Očekivao sam da ću se sa Novim Beogradom boriti za titulu u Srbiji, za titulu prvaka Evrope. Međutim, usledio je najteži period dosadašnje karijere.

Nisam bio u sastavu Novog Beograd bez ikakvog razloga, podvlačim, bez ikakvog razloga. U jako teškom periodu za mene, trener Ferencvaroša, Balaš Neki mi je pružio podršku, odmah ponudio da naredne sezone postanem deo Ferencvaroša. Znam da sam stigao u veliki klub, koji ima armiju vernih navijača, a u ovom momentu mogu da obećam da ću dati sve od sebe, da osvojimo sve što je moguće“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Mandić je nakon prelaska u Ferencvaroš Urošu Stevanoviću javio da nije ni mentalno ni fizički u stanju da pomogne reprezentativnim drugovima, te će propustiti takmičenja u Istanbulu, Los Anđelesu i Fukuoki.

Osveta i nikad otkrivena priča

Početkom juna je dočekao svoju osvetu. Sa Ferencvarošem je savladao Novi Beograd sa 18:17 u polufinalu Lige šampiona, a onda kasnije i podigao titulu.

“Ovo mi je bila najteža utakmica u životu. Priprema za ovaj meč je počela 10. jula prošle godine kada sam došao u Ferencvaroš. Nisam se ja borio samo za Ferencvaroš, borio sam se za svako slovo svog imena i prezimena, za svoju porodicu i decu, a sve zarad toga što se desilo. Mnogo sam srećan, presrećan sam. U Ferencvarošu se osećam kao kod kuće. Imamo malo odmora, pa da pokušamo da stignemo do trona. Bili smo ujednačeni, imali smo pad, nadoknadili minus od dva gola, napravili preokret. Isključenje Filipovića nam očigledno nije išlo na ruku. Rival je igrao mnogo bolje, stigao je do petaraca, ali sreće u sportu nema, ona se zaslužuje”.

Nikada neće biti do kraja poznato šta se tu desilo.

“Mislim da ne. Ja sam večeras završio priču vezanu za Novi Beograd. Zatvorio sam poglavlje, ne razmišljam o njima i mnogo sam srećan što nisam u Novom Beogradu”, poručio je tada Mandić za „Sport klub“.

BONUS VIDEO Dušan Mandić po dolasku u Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare