Svet će zauvek pamtiti utakmicu Filipini - Dominikanska Republika

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Neviđena buka, spektakl od kojeg se sve treslo u najvećoj dvorani na svetu. Danas je veliki dan za filipinski narod, ali i za svetsku košarku.

Na početku Mundobasketa oboren je rekord posete na jednoj utakmici u istoriji svih svetskih prvenstava.

Tačno 38.115 gledalaca bilo je na tribinama impresivne „Filipini arene“ u Manili i tako su se na meču Filipini – Dominikansa Republika u 1. kolu A grupe pobrinuli da dođemo do brojke koja će se zauvek pamtiti.

PROČITAJTE JOŠ

Jako teško je približiti kako je to izgledalo, ali samo zamislite više od dve pune beogradske Arene, kako bi iole mogli da imate predstavu koliko je ljudi bilo na tribinama.

Očekivalo se da će pasti rekord i samo se čekala zvanična potvrda organizatora i tačan broj gledalaca na meču u Manili, iako je na licu mesta delovalo da je hala skoro puna. Svakako je preskočen dosadašnji rekord svetskih prvenstava koji je držao meč SAD – Rusija odigran u Toronto na SP 1994. godine sa 32.616 gledalaca.

Nažalost (ili sreću), to je to od košarke u „Filipini areni“, ovde se Svetsko prvenstvo više neće igrati. Zbog određenih nefunkcionalnosti nije bilo moguće, jer dvorana prevozom nije (dovoljno dobro) povezana sa ostatkom grada.

Prevoz im i inače katastrofalno funkcioniše, saobraćaj je u potpunom haosu i nije smelo da se rizikuje, pa će domaćin završnice šampionata biti MOA arena.

Filipini arena; Foto: FIBA

Svemirski brod koji liči na fudbalski stadion

Au, kakva je ovo dvorana. Nije džabe „Filipini arena“ najveća hala na svetu i stvarno izgleda ogromno. Čak više liči na fudbalski stadion, nego na košarkašku dvoranu čiji je kapacitet impozantnih 55.000 mesta i to sa svega tri tribine.

Naime, četvrta tribina je rezervisana za medije, ogromne ekrane i ostale prateće stvari, pa je još impresivnije što više od 50.000 gledalaca staje na tri tribine.

„Filipini areni“ se, zajedno sa kompleksom nalazi na površini od 140 hektara. Izgrađena je 2014. godine, svih 55.000 mesta je 24. oktobra 2015. godine bilo popunjeno do kraja, ali se sada dogodilo i obaranje rekorda posete na Mundobasketu.

Zanimljivo da je basketaška reprezentacija Srbije 2018. godine upravo na Filipinima osvojila Svetsko prvenstvo, a jedna od hala u kojoj su igrali bila je i „Filipi arena“.