Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Košarkaška sezona u ABA ligi samo što nije krenula. Crvena zvezda je završila pripremni period, Partizanu je ostalo da odigra turnir u Atini i nakon toga ludilo će moći da krene.

Zvezda će u 1. kolu regionalnog takmičenja igrati protiv Dubaija u gostima (22. septembar, 17.00), dok će crno-beli u sredu (25. septembar, 19.00) igrati protiv Borca u Beogradskoj areni.

Treneri večitih rivala, Janis Sferopulos i Željko Obradović, imali su više od mesec dana da uigraju svoju četu i evo šta smo do sada naučili od večitih tokom priprema.

PROČITAJTE JOŠ

Krenućemo od Zvezde čije su pripreme krenule od meča sa Jahorinom na Palama u kome su crveno-beli slavili sa 94:53. Bilo je to ništa više nego samo mali trening pred meč sa Igokeom u kome su crveno-beli slavili uz malo muke (82:77). Iako se taj duel igrao iza zatvorenih vrata, po rezultatu je moglo da se oseti da to još uvek nije to.

Naravno, roster Zvezde je promenjen dosta i biće potrebno vremena da slože sve kockice. To se desilo u narednom meču sa Hapoelom iz Tel Aviva, jedan od favorita za osvajanje Evrokupa, u kome je Zvezda slavila sa 82:74 u Pioniru.

Ipak, u najtežim proverama zatim, izabranici Janisa Sferopulosa nisu uspeli da obraduju klub i navijače. Poraženi su prvo od Olimpijakosa (87:83), a zatim i od CSKA na turniru VTB Superkup.

Mora se reći da je Zvezda u Rusiju otišla bez Miloša Teodosića, Nemanje Nedovića, Rokasa Gedraitisa i Džoela Bolomboja, ali to ne treba da predstavlja neki izgovor.

Još dva meča posle susreta sa Moskovljanima odigrala je Zvezda i uz pobedu (Lokomotiva Kuban, 85:76) i poraz (Zenit, 70:83), Sferopulos i njegovi puleni spremaju se za odlazak u Dubai.

Jasno je da će Zvezdi biti potrebna još jedna opcija na poziciji četiri i od momenta kada je postalo sigurno da se Filip Petrušev neće vratiti u Beograd nekako je nastao problem.

To mesto će morati da pokrije Nikola Kalinić, dok se znatno više očekuje od Amerikanca Majka Dauma koji nije blistao tokom priprema.

Kodi Miler Mekintajer, bek crveno-belih, odmah je stavio do znanja da će biti lider ekipe i da će se igra vrteti oko njega. Kao strelac, plejmejker, ali i skakač Kodi je pokazao zbog čega je bio jedan od najboljih u Evroligi prethodne sezone.

Biće Ajzea Kenan dobra opcija Zvezde u oba pravca i njegova šuterska sposobnost može da reši neke neizvesne situacije potencijalno tokom sezone.

Nisu još u „punoj brzini“ Nikola Kalinić i Dejan Davidovac, te nešto slabije partije ne brinu, dok je centar Uroš Plavšić sigurno najviše profitirao u prethodnom mesecu. Plavšić je igrao u stilu Jokića, iz dana kada je nastupao za Megu, i poenima u reketu, ali i asistencijama doprineo igri Zvezde.

Sa druge strane, Partizan je odigrao šest utakmica i ostvario je svih šest pobeda. Dve utakmice bile su zatvorenog tipa (Igokea – 85:68, Jenisej – 114:85), dve na turniru u Italiji (Tortona 96:94, Trapani 89:61) i dve na Sajmu u Beogradu (AEK – 93:60, Pariz – 83:82).

Crno-beli su polako podizali intenzitet jačina rivala i sa namerom su najteže rivale ostavili za kraj i meč sa Panatinaikosom u Atini biće vrhunac svega. Doveo je Partizan veliki broj igrača, od kojih je većina došlo čak i iz NBA lige, ali će mesto u startnoj postavi imati košarkaši koji su iskoristili šansu na pripremama i pokazali da baš oni zaslužuju to velikim zalaganjem.

Najčešća startna petorka Partizana bila je Ife Lundberg, Sterling Braun, Vanja Marinković, Isak Bonga i Brendon Dejvis, koji se istakao uz Brauna kao lider ekipe. U napadačkom smislu pored njih dvojice sjajan je bio i Lundberg, dok su u odbrani najvažniji deo Marinković i Bonga, koji će pokrivati poziciju četiri, najverovatnije do momenta dok se iz povrede ne vrati Ajzea Majk.

Uloga Lundberga podseća na ulogu Kevina Pantera iz prethodnih sezona, pošto je i on kod Obradovića krenuo kao bek na poziciji pleja.

Karlik Džons, Frenk Nilikina i Tajrik Džons zatvoriće rotaciju od osam igrača, dok su se od domaćih i mladih igrača izdvojili Mario Nakić i Balša Koprivica.

Mitar Bošnjaković će u startu imati najverovatnije manju ulogu zbog toga što je veći deo priprema bio na juniorskom prvenstvu Evrope, dok će se i Dvejn Vošington na početku sezone boriti za minute, kako je zbog rođenja deteta izostao sa bitnih pripremnih utakmica.

BONUS VIDEO Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare