Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana nisu imali uspešnu sezonu u Evropi, a kada je došla na red borba za trofeje u regionalnoj i srpskoj ligi, oba ekipe suočile su se sa ozbiljnim problemima.

Utisak je da je tokom sezone Zvezda više ispaštala zbog povreda i odsustva igrača, čak i tokom Evrolige, što je svakako uticalo na konačni rezultat. Crveno-belima to ne može da bude izgovor za neke neuspehe u Evropi, ali svakako nije zanemarljiv podatak da su košarkaši kluba sa Malog Kalemegdana već odavno premašili brojku od propuštenih 100 utakmica (kada se saberu svi pojedinačni izostanci).

Kada bismo krenuli da nabrajamo, na prste jedne ruke mogli bismo da navedemo igrače koji se nisu mučili sa povredama. Prvi među takvima je Rokas Giedraitis (mada je imao manji problem nedavno), dok su ostali u toj grupi oni koji nisu baš imali zavidnu minutažu poput Majka Tobija, Fredija Gilespija i Džavontea Smarta, koji su precrtani za završnicu Superlige Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvom meču finala tog takmičenja, Zvezda je sa 89:88 pobedila Partizan, a niti jedna ekipa nije počela utakmicu sa 12 igrača u sastavu. Trener Janis Sferopulos je za ovaj duel na raspolaganju imao 10 igrača, Željko Obradović 11 i to nakon što je Bruno Kaboklo odjednom odlučio da napusti Srbiju i tako verovatno sebi spremio i ispisnicu iz Partizana.

Kao da to sve nije bilo dovoljno, pa je tokom prvog meča finalne serije viđeno još neprijatnih scena. Prvo se Nemanja Nedović uhvatio za zglob, pa je iznet sa terena, ali je pred kraj odlučio da se vrati, a onda je ponovo osetio bol i pao na parket. Prema nekim informacijama, Nedovićeva povreda nije teže prirode i mogao bi da bude spreman za drugi meč u seriji.

Gore od njega prošao je Jago dos Santos, koji igra izvanredno pred kraj sezone. Bio je omaleni Brazilac MVP finalne serije u ABA ligi, protiv Partizana je u ponedeljak imao 18 poena i sedam asistencija, a onda se pred kraj utakmice i on odjednom uhvatio za list i uz pomoć doktora je napustio dvoranu.

Foto: Starsport

Zaista su male verovatnoće da se Jago vrati na teren za drugi okršaj sa Partizanom, a videćemo da li će biti spreman za potencijalnu majstoricu, odnosno kolika je pauza pred njim.

Kada smo kod Zvezde, prisetićemo se još nekih pehova ove sezone.

Miloš Teodosić je više puta pauzirao zbog povreda, sigurno da je igrao više nego što je bilo planirano i to se odrazilo na njegovo telo.

Adam Hanga je pred zavrnicu ABA lige povredio levu šaku, a pauzirao je i u prvom delu sezone zbog kolena.

Džoel Bolomboj je povredio mišić na nozi u duelu sa Ognjenom Kuzmićem u polufinalu Superlige Srbije, a tokom sezone je u duelu sa Partizanom povredio i ruku, ali nije dugo pauzirao.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikola Topić je u dresu Zvezde od povratka u decembru do sada odigrao samo sedam mečeva i to sa doziranom minutažom. Ne treba zaboraviti da je na dva od tih sedam mečeva Topić doživeo povredu, a koleno je napravilo najviše problema.

Trej Tompkins se mesecima oporavljao od povrede kolena, a vidi se da i dalje nije ni blizu fizičkog maksimuma.

Setićemo se i da je Jago imao povredu glave, a odsutni su bar na neko vreme bili i Nedović, Dalibor Ilić, Branko Lazić, Luka Mitrović, Dejan Davidovac i Stefan Lazarević. Čak je i Šabaz Nejpir doživeo povredu dok je bio u crveno-belom timu, pa je morao da nosi zaštitinu masku za lice, a bolestan je bio i Marko Simonović tokom perioda provedenog u Zvezdi.

Dakle, Zvezda baš nije imala sreće, a veliko je pitanje koliko će Sferopulos imati igrača na raspolaganju za meč ili dva protiv Partizana u finalu Superlige. Prema trenutnom stanju, samo je devet zdravih i registrovanih, ali u njih spadaju i Nedović i Mitrović, čiji je status upitan. Postoji opcija da Sferopulos pozove i nekog od mladih igrača, koji su registrovani, ali pitanje je kako bi sa njima izgledala borba za trofej.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni Partizan nije u dobroj poziciji.

Pre Kabokla crno-beli tim napustio je Frenk Kaminski, koji je otišao u Ameriku, te je izvesno da saradnja sa njim neće biti produžena, a zbog pravila o broju nije mogao da bude registrovan za Superligu Srbije.

Među otpisanima našli su se i Pi Džej Doužer, koji je više puta do sada imao kočnicu zbog problema sa povredama, i Džejms Naneli, koji je bio glavni akter skandala i tuče sa Lazarevićem pred treći meč finala ABA lige. Oba pomenuta Amerikanca su napustila Beograd i pitanje je da li će se u njega vratiti kao igrači Partizana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Prethodno, tokom sezone Obradovićevu ekipu napustio je i Tristan Vukčević, koji je našao svoje mesto u NBA ligi, dok su u tim za Superligu upali mladi biseri – Savo Drezgić i Aleksa Dimitrijević, koji u finalu nisu dobili priliku, kao ni Ognjen Jaramaz, koji je bio neko vreme van terena zbog povrede.

Setićemo se da je tokom sezone Partizan morao da se suočava i sa izostancima Kevina Pantera, Alekse Avramovića, Mateuša Ponitke, Zeka Ledeja, Uroša Trifunovića, ali i Alena Smailagića, koji ni za finale nije spreman, skoro da ne trenira sa ekipom, a igra koliko može.

Sve u svemu, trenutne slike Zvezde i Partizana uopšte nisu dobre, upravo zbog svih tih problema i povreda, koje su se sigurno isprečile još boljoj košarkaškoj predstavi na kraju sezone. U svemu tome, do sada, bolje se snašla Zvezda, koja je osvojila već dva trofeja, a nalazi se i na pragu trećeg. Videćemo da li Partizan ima dovoljno raspoloživih snaga da je zaustavi i pomrsi konce u finalu Superlige Srbije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar