Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Budućnosti 71:63 u meču drugog kola ABA lige i na svom parketu ostvarili drugi trijumf u regionalnom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su imali veliku prednost, pa još veći pad i na kraju su se nekako sabrali i preokrenuli na krilima neverovatnog Luke Mitrovića, a onda i Nikole Kalinića.

Nekadašnji kapiten kluba sa Malog Kalemegdana je bukvalno sam vratio svoj tim u igru, kada je on bio u najdubljem kanalu, u trećoj četvrtini.

U toj deonici je jedini Luka ubacivao poene za Zvezdu, kojoj se nije osvetio ni strašan ritam Di Džej Silija, te loša odbrana prvaka ABA lige ili kontraritam Kalinića.

Crveno-beli su u tom periodu bili više od pet minuta bez ijednog poena, dok se u četvrtoj četvrtini odbrana vratila na daleko bolji nivo, pa Budućnost nije mogla da pogodi ništa.

Podgoričani su tada, posle svoje serije od 14:0, dopustili Zvezdi seriju 13:0 i Beograđani su poenima Mitrovića i Kalinića preokrenuli i rešili meč u svoju korist.

Mitrović je imao 19 poena i sedam skokova uz 70 posto šuta iz igre. Kalinić je imao 13 poena, koliko je ubacio i Ognjen Kuzmić. Nejt Volters je imao tri poena, ali i sedam asistencija, dok je Dejan Davidovac dugo bio najefikasniji sa devet poena.

U timu Budućnosti se istakao Di Džej Sili sa 19 poena, Vili Rid je dodao 15, a Vladimir Micov je ubacio 11 poena. Edin Atić je imao samo dva poena, ali i deset skokova.

Tokom prvog poluvremena Zvezda je stvarala prednost u napadu igrom u piku i dobrim rešenjima Uskokovića i Mitrovića, kao i šutevima Davidovca i rešenjima Kuzmića pod košem.

Kada je reč o odbrani, ona je bila veoma dobra na spoljnim pozicijama. Bekovi Budućnosti su se mučili da pogode jer nisu imali lake šuteve.

Nešto više problema je bilo u reketu, gde su igrači podgoričkog tima uspevali da konstantno hvataju ofanzivne skokove.

Upravo su ovi skokovi, odnosno šutevi posle njih, bili izvor zavidnog broja poena u prvom delu igre.

Ovaj period počeo je lošim ritmom Vladimira Micova, dok je Davidovac ukrao loptu Džastinu Kobsu, a Zvezda je Kalinićevom trojkom došla do 7:5.

U tom periodu je Kuzmić pogodio nekoliko šuteva, a Zvezda je imala četiri, pet poena prednosti.

Finiš prve četvrtine obeležio je Davidovac, trojkom za 19:12, posle koje je Marko Jagodić-Kuridža izgurao Nikolu Ivanovića a onda promašio zicer, uhvatio promašaj i asistirao Viliju Ridu za zakucavanje.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Tokom druge četvrtine poenterski višak srpskog kluba je porastao. Na +11 ga je povisio Dobrić trojkom u finišu poluvremena.

Međutim, Zvezda je tada gubila lopte i imala ih je već devet posle 20 minuta, pa je to nagoveštavalo probleme.

Sa još dve nove izgubljene počelo je drugo poluvreme, a posle koraka Lazarevića, ofanzivnog skoka i poena Budućnosti, Podgoričani su prišli na 37:31.

Crveno-beli su tri minuta bili bez koša, promašivali su Ivanović i Kalinić veoma teške šuteve, Sili je ubacio trojku, pa su gosti imali totalni priključak 37:34.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Tu se mučenje nije zaustavilo. Nastavilo se sa izgubljenim loptama Zvezde, Sili je sam uništavao odbranu srpskog prvaka, pa kada je asistirao za kucanje Rida, Budućnost je već imala seriju 14:0 i vodila je 40:37.

Tek je onda Luka Mitrović u saradnji sa Nejtom Voltersom nanizao četiri poena, ali su Sili i Micov poentirali do 46:41 za Podgoričane.

Koliko je to bila loša četvrtina Zvezde, pokazuje i činjenica da je do minut pre kraja, svih osam poena crveno-belih ubacio Luka Mitrović.

Simonović je imao šansu da to prekine šutem za tri, ali je umesto toga bacio loptu u aut kad je probao da doda Kaliniću, a u poslednju četvrtinu se otišlo sa dva poena prednosti za goste – 47:45.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Mitrović je neverovatnu partiju nastavio košem iz kontre i uz faul, a onda još jednim skokom u odbrani. Nanizao je 11 poena, pre nego je Kalinić ubacio trojku u trenutku kad je Zvezda povela 51:47.

Nadovezao se Volters još jednom trojkom, Kalinić je u kontri ubacio loptu u obruč uz kontakt za Zvezdinu seriju 11:0 i 56:47.

Od tog trenutka, Kalinić se definitivno raspalio u šutu, počeo je da pogađa u seriji i samo u četvrtoj četvrtini je imao deset poena, pa je svojom trojkom za za 71:59, pola minuta pre kraja samo overio važan trijumf.

Mitrović je u poslednjem napadu imao otvoreno polaganje, koje je promašio, ali to nije uticalo na krajnji ishod i pokvarilo pobedu aktuelnog šampiona regiona.

Crvena zvezda – Budućnost 71:63 (19:14, 18:15, 8:18, 26:16)

Dvorana: Aleksandar Nikolić; Gledalaca: Oko 5.500; Sudije: Javor, Majkić, Kardum

Crvena zvezda: Gušić, Lazarević, Volters, Uskoković, Davidovac, Mitrović, Kalinić, Dobrić, Simonović, Ivanović, Popović, Kuzmić; Trener: Dejan Radonjić.

Budućnost: Kobs, Atić, Šehović, Micov, Barović, Sili, Nikolić, Jagodić-Kuridža, Drobnjak, Vajli, Popović, Rid; Trener: Aleksandar Džikić.

Četvrta četvrtina:

38′ Tajm-aut Radonjića

Ne želi Radonjić da prepusti ništa slučaju, posle dve loše odbrane svoje ekipe i zakucavanja Atića za 65:56, Zvezda vodi.

37′ Trojke Zvezda kao na traci, faulovi Budućnosti kao na traci

Dobrić ubacuje novu trojku za crveno-bele, Budućnost pravi četvrti faul u napadu, igra podgoričkog tima se raspada – 65:52 za Zvezdu.

35′ Kuzmić vraća +11 za Zvezdu

Sili je promašio šut, Kuzmić je bio u reketu pod košem rivala i realizovao je akciju – 58:47 vodi Zvezda. Serija srpskog kluba je 13:0. Prekida to Sili sa slobodnih bacanja – 58:48.

33′ Trojka Voltersa, raste prednost Zvezde

Od minus pet, Zvezda nekako oživljenim šutem spolja dolazi do +7. Ivanović je promašio trojku, usledio je skok u napadu, Volters nije pogrešio – 54:47.

31′ Mitroviiiiiić!

Krađa, koš, faul, pa opet skok! Mitrović sve radi za Zvezdu, ima 17 poena i crveno-beli vode 48:47. Posle 11 poena Mitrovića uzastopno, konačno pogađa neko drugi, Kalinić daje trojku za 51:47. Budućnost ima već dve izgubljene lopte za minut.

Treća četvrtina:

30′ Mitrović jedini pogađa u Zvezdi

Svih osam poena do poslednjeg minuta za crveno-bele ubacio je Mitrović (46:45). Simonović je imao priliku da to prekine otvorenom trojkom za vođstvo Zvezde, ali je nerezonski bacio loptu Kaliniću koji je nije očekivao. Zvezda je deonicu završila u zaostatku 47:45.

28′ Micov u seriji, nije dobro…

Prvo trojka, onda i faul za Micova koji je oba puta bio precizan sa penala, a Budućnost se odlepila (46:41). Kalinić je promašio tri šuta uzastopno (1/8 ukupno do sada), a Mitrović je uhvatio ofanzivni skok i iznudio faul – 46:43 za Budućnost.

26′ Konačno prekinuto mučenje Zvezde

Tek na isteku petog minuta su Volters i Mitrović poentirali. Volters je krenuo u kontru posle dobre odbrane, asistirao Luki, a ovaj lako na obruču rešio napad. Upravo je Luka preokrenuo stvari na vodenicu Zvezde košem iz okreta za 41:40.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

25′ Vodi Budućnost, Zvezda pet minuta bez poena!

Sili ponovo pogađa za dva, nastavlja se horor Zvezde, a serija Podgoričana je 12:0. Igrači u belim dresovima sada vode 38:37. Sili asistira za Rida, ovaj kuca, serija je 14:0 i Budućnost vodi 40:37.

24′ Zvezda beš koša četiri minuta, Sili „rešeta“

Novi koš Silija, crveno-beli ne mogu da pogode ništa. Probali su Ivanović i Kalinić, ali su dobro branjeni. Uz to, Kuzmić je napravio treći faul i morao je van igre. Na Zvezdinu sreću, sudije su procenile da je taj treći faul na Ridu bio pre nego je on pogodio koš iz odbojke. Serija Budućnosti je 10:0 kad se spoji sa prethodnim periodom igre – 37:36 vodi srpski klub.

22′ Užasan početak Zvezde

Dve izgubljene lopte, pa onda i ofanzivni skok, sreća po Zvezdu pa i Rid pravi korake. Zvezda ima plus šes – 37:31. Dodatno topi tu prednost Sili trojkom – 37:34.

Druga četvrtina:

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

20′ Zvezda popustila u poslednjem napadu, Budućnost sa -8 na poluvreme

Sili prekida mini-seriju Zvezde, a Sili faulira Davidovca posle pika sa Dobrićem. Igrač Zvezde pogađa prvo i promašuje drugo bacanje za 33:24 na minut pred poluvreme. Kobs potom pravi prekršaj na Uskokoviću, a Aleksa vraća deset razlike (34:24). Micov je polaganjem sa leve strane opet spustio ispod deset poena.

Iz novog pika Dobrić ostaje sam u uglu i daje trojku za maksimalnih +11 (37:26). Međutim, Atić je uhvatio loptu posle promašaja Atića sa penala, Rid je zakucao i praktično je vraćena trojka – 37:29 za Zvezdu na kraju poluvremena.

18′ Dobra rola Uskokovića

Aleksa je dvaput veoma dobro organizovao akciju, a u oba slučaja je Luka Mitrović poentirao na obruču i vratio je Zvezdi deset poena prednosti – 32:22.

16′ Smanjuje Budućnost…

Prvo Sili sam završava napad sa poludistance. U ugao za Davidovca ide loša lopta u noge, pa Dejan promašuje šut za tri, a Drobnjak dobija faul i dva slobodna bacanja – 28:22 za Zvezdu.

15′ Davidovac kažnjava, Zvezda na +10!

Nova trojka Dejana Davidovca u situaciji kada mu ostane dovoljno mesta. Barović na drugoj strani pravi faul u napadu, a Kuzmić zakucava posle dodavanja Voltersa, Zvezda prvi put ima deset razlike – 28:18.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

14′ Serija grešaka na obe strane

Dobro je što je odbrana Zvezde opet zategnuta, pa se šuteri Budućnosti muče, a Uskoković prekida seriju promašaja, pogotkom sa visine penala za dva poena – 23:18 za Zvezdu.

12′ Ofanzivni skokovi Budućnosti i greške Zvezde se gomilaju

Tako je Micov poentirao posle ofanzivnog skoka Nikolića i dobre odbrane na Siliju. Nije dobar znak. Budućnost je smanjila na 21:18 košem Micova.

11′ Lep potez Mitrovića

Budućnost je iskoristila prvi napad u drugoj četvrtini, a Mitrović je u narednom rešio akciju košem sa niskog posta – 21:16 za Zvezdu.

Prva četvrtina:

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

10′ Trojka Davidovca!

Ostao je Dejan sam u uglu na desnoj strani za +7 u korist Zvezde. Jagodić-Kuridža je izgurao Ivanovića, pa promašio zicer. Uhvatio je svoj promašaj i asistirao Ridu za zakucavanje. Crveno-beli su odigrali dva veoma loša napada – 19:14 za srpski klub na kraju prve deonice.

8′ Teški šutevi Budućnosti

Dobrić je posle odlične finte šuta ušao u reket i odatle bacio flouter za 16:10. Vili Rid je odgovorio istovetnim šutem, ali je dobro po Zvezdu što Kobs i ostali igrači spoljne linije nemaju lakih šuteva.

7′ Dobra odbrana Zvezde, faulovi održavaju Budućnost u igri

Lazarević hvata loptu u napadu, onda dobija pas u kontri i poentira. Kobs u prodoru odmah rešava napad. Vili Rid posle pogođenog penala, promašuje s poludistance – 14:10 za Zvezdu.

5′ Kuzmić kao „tenk“!

Dobrić je podigao Vilija Rida, pa onda asistirao iz prodora Kuzmiću koji je pored Jagodić-Kuridže uz mnogo kontakta pogodio. Realizovao je i dodatno bacanje. Pre toga je dva penala ubacio i Jagodić-Kuridža za Budućnost – 12:7 za Zvezdu.

Zagrevanje za Zvezda
– Budućnost, Foto: Nova.rs

3′ Kalinićeva trojka i odlična defanziva Davidovca

Ukrao je Davidovac loptu Kobsu i položio u kontri, na drugoj strani je Micov bio neprecizan, ali je Rid uhvatio ofanzivni skok i pogodio uz faul. Odbrana Budućnosti je ostavila mnogo prostora Kaliniću na trojci, Nikola je to kaznio i Zvezda vodi 7:5.

2′ Dve greške, pa dva dobra napada

Prvo je Kuzmić ubacio loptu u obruč za Zvezdu, a onda je Popović dao trojku za Budućnost. Kuzmić je potom promašio i zicer. Budućnost vodi 3:2 posle promašene trojke Micova.

BONUS VIDEO: Veselin Petrović i anegdota sa Karijem Pešićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare