Miroslav Ćiro Blažević, trener svih trenera, spojio je sportske velikane iz bivše Jugoslavije i izazvao posebne emocije, na sebi svojstven način.

PROČITAJTE JOŠ

„Deki, ‘de ćeš? Ajde, pusti to sad, idemo popiti nešto“, poručio je selektor vaterpolista Hrvatske, Ivica Tucak, selektoru Srbije Dejanu Saviću.

„Molim, ne mogu, ma neću s tobom“, odgovorio je legendarni Deki Savić u holu hotela dok su u prolazu uz osmehe razmenili nekoliko karakterističnih rečenica.

Veliko prijateljstvo selektora vaterpolista Hrvatske i Srbije traje godinama i najlepša je slika sporta. Smeh, poštovanje, posebne emocije, druženje i sećanje na slavne dane obeležili su jubilarni, 10. Simposar (Međunarodni sportski simpozijum) u Sarajevu, koji je okupio brojne legende iz bivše države i otvoren je premijerom filma „Ćiro – nikad ispričana priča“, autora Sabahudina Topalbećirevića, inače i komentatora Sport Kluba.

Sve je počelo šaljivo, a završilo se suzama. Gotovo da nije bilo čoveka na premijeri kojem nije zastala knedla u grlu dok je pričao o Blaževiću ili slušao kasnije njegov kratak, ali vrlo emotivan govor. Aljoša Asanović je na kraju filma tražio da se ugase kamere, kako bi obrisao suze, poznati hrvatski novinar Zdravko Reić od suza nije mogao da izgovori par rečenica na bini.

Ivica Tucak, Dejan Savić, Dževad Prekazi i Željko Jerkov; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savić i Tucak znali su gde im je najlepše, kako sami kažu obožavaju da se druže i provode vreme zajedno od Zagreba do Beograda i širom planete. Zato je spavanje bilo precenjeno prethodnih dana u Sarajevu, a suze se nisu štedele.

„Uvek je lepo biti s mojim prijateljem Dekijem. Nisam mu „došao glave“ u Tokiju. Uvek treba biti čovek, tako sam i čestitao Dekiju kad već ja nisam mogao, da mi je drago što je on osvojio olimpijsko zlato. Nikad sportsko rivalstvo Hrvatske i Srbije neće proći bez ljubavi i poštovanja, iako nisam gej. Ništa ne može, niti će pokvariti naš odnos. Deki, hvala ti, želim ti da ja imam više uspeha nego ti“, rekao je Tucak.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upravo su njih dvojica dobila priznanje za fer-plej i zdravo rivalstvo, inače jednu od mnogobrojnih dodeljenih nagradu, među kojima se izdvaja 12 za životno delo.

„Čast mi je što se nalazim pred tolikim legendama sporta. Naša ljubav i večno prijateljstvo su nešto jedinstveno i najvećem mogućem nivou. Ako pričamo o vaterpolu u regionu, pored Hrvatske, Crne Gore i Srbije, apelujem da se proba, ja bih probao i siguran sam da uz trud i rad BiH može da bude četvrta jaka reprezentacija u evropskom i svetskom vaterpolu“, poručio je Savić.

Ćiro – nikad ispričana priča

Film o Miroslavu Blaževiću prikazuje život trenera svih trenera, od rodnog Travnika preko siromaštva, pogibje braće do uspeha za pamćenje i svetske bronze osvojene s reprezentacijom Hrvatske 1998. O Ćiru je govorilo čak 30 fudbalera među kojima su Davor Šuker, Robert Jarni, Aljoša Asanović i mnogi drugi, dok je sam Blažević u svom stilu do suza nasmejao sve prisutne na premijeri.

„Film je izuzetno emitovan. Ono što sam zaključio je da Ćiro u ovim poznim godinama daleko najviše voli Bosnu i Hercegovinu“, rekao je autor filma Sabahudin Topalbećirević, a dan kasnije prikazan je još jedan njegov film pod nazivom „Novi Pazar – Grad koji rađa šampione“.

Lepe dane u Sarajevu proveli su i legenda Partizana Dževad Prekazi koji je imao šta da kaže, Bajro Župić podsetio se čuvenih duela sa velikanima poput Dejana Savićevića i Dragana Stojkovića Piksija, a prisutni su bili i Razija Mujanović, Husref Musemić, Stjepan Deverić, Samir Avdić i mnogi drugi.

Sve ih je okupio Miroslav Ćiro Blažević i ljubav prema njemu. Nažalost, on sam nije mogao da prisustvuje zbog teškog zdravstvenog stanja, ali vedar duh bez obzira na sve je njegov zaštitni znak.

„Žao mi je što nisam s vama, a toliko sam želeo. Strefila me je teška bolest. Borim se da bismo opet mogli da se družimo u čaršiji. Hvala mom prijatelju Bahi što je sve ovako napravio, hvala vam na svemu što sam doživeo, to je nešto najlepše za fudbalskog trenera. Šaljem bezbroj najtoplijih, očinskih poljubaca“, poručio Blažević putem video poziva.

Bilo je želja da kaže još neku, ali…

„Ne mogu, rasplakao bih se. Vaš sam bio, vaš ću i ostati. Mi Bosanci smo najbolji ljudi na svetu“, dodao je Blažević uz njegovo čuveno „Hvala tebi, sine moj“, obraćajući se momku koji je uspostavio video vezu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare