Legenda jugoslovenske košarke i Crvene zvezde, čije je boje branio od 1979. do 1990. godine, ne vidi ko može da zaustavi ovakvu Srbiju na Evrobasketu.

Zufer Avdija prati „orlove“, ali sa posebnom pažnjom i Izrael čija je prva zvezda njegov sin Deni.

Čuveni as za Nova.rs priča o tretmanu koji mlada NBA zvezda nema u svojoj reprezentaciji, koliko je Svetislav Pešić bitan za košarkaše Srbije i kako je uspeo da uklopi sve.

PROČITAJTE JOŠ

Deluje da Srbija ima sve što je rekao da Izrael nema. Timska hemija isijava, svi na klupi skaču, raduju se jedni zbog drugih, što je možda najbolje objasnio Nikola Jokić motivacionim govorom pre utakmice.

„To je Kari napravio, Pešić ima to iskustvo. On je prvo hteo da napravi svlačionicu i dobre međuljudske odnose u ekipi. Da zna da mu je tim zdrav, a onda je počeo sa košarkom. Imaš MVP-ja NBA i Evrolige, a ne vidiš da to ima neki kontrast, da idu jedni protiv drugih. Vidiš da petorka koja igra uživa, ali uživaju i oni na klupi. Nekada je bilo oni koji igraju uživaju, a oni na klupi spavaju i pričaju gluposti. To je bilo ranijih godina, kada su dolazile zvezde iz NBA koje nisu mogle jedne sa drugima, pa je bio fijasko“.

Naglasio je kako je legendarni stručnjak posložio sve kako treba…

„Pešić je napravio miran tim, nije lako voditi ovu reprezentaciju. Ne znam, pričaju Teodosić-Micić, a on je video da neće moći svi zajedno. Pošto je to Pešić, sa tolikim iskustvom, on je to mogao da kaže: ‘Ovaj ide kući’. Da je bio neki mlađi trener, on bi ili doveo obojicu ili bi se opredelio za Teodosića. Bila je sreća da Pešić to vidi i odlučio je tako. On nema neki pritisak, nije on trener na početku karijere, pa ako ne uspe njega će smeniti i neće imati posao. On je odradio svoje, išao je svojom glavom“.

Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Avdija je istakao šta može da poremeti neki tim na ovakvim turnirima.

„Dolazi taj jedan dan loš na prvenstvu, pad može da bude protiv Grčke, Španije… Čak i protiv Hrvatske, što je za Srbiju najteže. Ta utakmica nije samo košarka, nego je i nešto emotivno. Ono što smo do sada videli, ne vidim ko može da dobije (Srbiju, prim.aut). Ali kod nas se uvek nešto desi, u poslednjoj sekundi, trenutku se neko pobuni… Međutim, vidim da je sve mirno i da se pobeđuje. Lako je pričati kada se pobeđuje, da vidimo kada se izgubi utakmica kako se stoji“.

Osvrnuo se i na to što njegov sin Deni ne voli baš da daje izjave na srpskom.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„On razume srpski, ali ne zna da priča tečno i nervira se što ne zna. Sluša srpsku muziku non-stop. Od početka voli Rastu, ne znam ni gde ih nađe. Sluša po zvuku, pa nebitno da li je to Stoja ili Zdravko Čolić, ako mu se svidi to će slušati“.

Avdija junior je mnogo napredovao prethodnih godina, pokazuje ogromnu želju na Evrobasketu, ali deluje da stvari u reprezentaciji Izraela ne funkcionišu baš najbolje.

„Deniju je ovo prvo Evropsko prvenstvo, nije igrao u seniorskoj košarci. Pred kraj NBA sezone pričao je da jedva čeka. Nervira se, ja ne pričam sa njim o tome jer vidim sa strane, ipak sam 20-30 godina u košarci, ali nije dobio tretman koji bi trebalo da dobije kao zvezda ekipe. Svaka ekipa na Evrobasketu ima svoje zvezde, tretira ih kako dolikuje, sa njima su u dobru i u zlu. Ali, u ovoj reprezentaciji mislim da je više odnos igrača prema Deniju takav da dokažu da on ima 21 godinu i da ne može da bude lider, “čekaj mali, ti ćeš to kada mi odemo”. To se sa strane vidi, ekipa se ne raduje kako bi trebalo da se raduje. U neku ruku bi bilo dobro da mi dobijamo, ali da Deni sačeka još nekoliko godina da on to sam reši“.

PROČITAJTE JOŠ

Čuveni košarkaš krivicu je pronašao i u selektoru Gaju Gudesu, pa priznaje da bi se i sam nervirao, jer je njegov sin ispoljavao burne emocije na svakom meču u Pragu.

„Sa druge strane ima samo 21 godinu i kada nemaš pored sebe dve-tri zvezde koje su igrale na ovom nivou, onda to sve pada na njegova pleća. Da sa 21 godinom vodiš reprezentaciju, a da nemaš podršku saigrača, da te trener ne… Prvo trener nije postavio šta gde treba. I ja bih se isto nervirao, ne krivim ga, mada on poštuje trenera, ja sam mu rekao da selektor odlučuje, imaš saigrače, igraj sa kim imaš“.

Deni Avdija u NBA sad ulazi u treću sezonu kao igrač Vašington Vizardsa,

„NBA ti je draft, a onda odeš gde ti kažu. Ako ne odeš u pravi tim, onda možeš da budeš i Jokić (i nećeš uspeti, prim.aut), ako odeš u neku Jutu na primer… Kao što kažem za Dončića, da je otišao u Sakramento, pa potom pređe u Atlantu, a ovde je došao u pravo vreme i trener mu je dao sve. Deni to tamo ne odlučuje ništa, može da priča do sutra. Mogu da ga iz Vašingtona pozovu i kažu sutra ideš za Minesotu. Bori se sa tim što ti daju, imaš 21 godinu i nemaš mnogo šta da pričaš. NBA je liga igrača, a ne trenera. Ušao si u taj krug, imaš treću godinu, bori se… Ako si za to, dobro je, a ako nisi mama i tata ti ne mogu ništa“, zaključio je Zufer Avdija.

BONUS VIDEO Zvezdina legenda Zufer Avdija: Srbija ima 12 Jokića, Izrael bi na pobedi živeo 15 godina

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar