Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Priča koja pokazuje veličinu srpskog trenera.

Nekada košarkaš, sada poznati trener Pablo Laso igrao je u Real Madridu u periodu kada je Željko Obradović bio prvi stručnjak „kraljevskog kluba“.

Čak tri godine su bili zajedno u Realu, osvojili FIBA Saporta kup koji je preteča Evrokupa, te je Španac imao od koga da uči.

PROČITAJTE JOŠ

Laso je posebno izdvojio jednu situaciju i pripremu pred finala Saporta kupa protiv Meš Verone.

„Igrali smo finale protiv Verone sa Majkom Juzolinom kao plejmejkerom. Dve nedelje ranije tokom treninga, Željko bi rekao ti-ti-ti-ti, Pablo odmori, a onda odjednom ‘Pablo, ulazi, igraj’. Bilo je tako. Obično smo bili Antunjez i ja. Počinjao je da koristi nekog drugog u tom trenutku, Bodirogu ili Santosa, ali ja sam uvek bio na klupi u početku treninga“, priseća je Laso, nakon čega je nastavio:

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Verovatno sam previše razmišljao kao igrač, ali sam pitao ‘Zašto mi to radi?’ Željko se uopšte nije brinuo za moje ponašanje. Onda dolazi finale, prvo poluvreme, nisam igrao ni minut. Mislio sam ‘U finalu smo, mislim da možemo da uđemo u ovu utakmicu’. Onda sam otišao u svlačionicu na poluvremenu i Željko mi se ušunjao iza leđa. ‘Pablito, šta se desilo?’, pitao me je. Mislio sam ‘Ništa, moramo da igramo bolje u drugom poluvremenu, da pobedimo i tako dalje’. On kaže ‘Jesi li spreman da igraš? Rekao sam ‘Sigurno, pa finale je.’ Tada je Željko uradio to i rekao ‘Ok, onda izađi tamo i igraj’, rekao mi je. Stvari se nisu odmah promenile.“

Ostao je Laso zatim nekoliko minuta na klupi, da bi ponovo iznenadno dobio signal da se vrati u igru.

„Počinje drugo poluvreme. Posle pet, šest minuta počinje da me gleda i odjednom ‘Pablito, uhvati Antuneza ili Santosa. Pablito, idemo da pobedimo sada’“, nastavio je Laso.

To se ispostavilo kao pravo rešenje pošto je Laso igrao sajno i svojom partijom je doneo pobedu Realu.

Pablo Laso
Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

„Igrao sam veoma dobro. Igrao sam 10 minuta manje, više, a mi smo vodili 15 razlike na tri minuta do kraja. Imali smo veliko vođstvo, bio je dobar trenutak za pleja da kontroliše igru, i on me je izbacio. Kada sam došao na klupu, rekao je ‘Pablito, veoma dobro, dobili smo utakmicu, sedi i odmori se, uradio si dovoljno.'“

Tek nakon meča Obradović je objasnio Lasu zašto se on odlučio za takav potez.

Foto: EPA-EFE/Mariscal

„Posle utakmice razgovarao je sa mnom oko minut. Rekao je ‘Pablito, slušaj. Ne možeš zaustaviti Juzolina, pa sam ubio Juzolina sa Antunezom, Santosom, uradili su sjajan posao. Kada si ušao, Juzolino nije imao snage u nogama i mogao si da radiš svoje’ “, priseća se Laso, nakon čega je zaključio:

„Govorimo o sjajnom treneru sa sjajnim umom i jasnim planom. U tom trenutku sam verovatno kao igrač mislio ‘Ovaj momak je lud, ubija me, on je glup’. Sada, 20 godina kasnije, ja sam poput ‘To je sjajan potez’. To je bilo genijalno, bio je veoma pametan. Sada kada igramo jedan protiv drugog gledam kako on uspeva da igra i koristi svoje igrače, uvek mislim da on uvek ima te pripreme u glavi i čini da igrači shvate šta on želi u tom trenutku“, završio je Laso.

BONUS VIDEO „Mi više ne živimo kao što su oni“: Ko je Dositej Obradović srpske košarke