Foto: AP Photo/Jack Smith

Bil Volton, legendarni centar NBA lige i nekadašnji MVP ovog takmičenja, preminuo je u 71. godini od posledica raka, a iza sebe je ostavio veoma zanimljivu životnu priču.

Volton je još kao dečak bio nadaren za košarku, pa je uz brata Brusa, koji je igrao u NFL šampionatu kasnije, dane provodio na košarkaškom terenu, a prvi organizovani kontakt sa košarkom imao je u osnovnoj školi pod trenerom Frenkom Rokijem Graćanom.

PROČITAJTE JOŠ...

„Učinio je košarku zabavnom i pomagao nam je da uživamo dok smo igrali. Bio sam mršav, mucao sam, nisam mogao da govorim, bio sam veoma stidljiv i kao igrač i kao osoba. Pronašao sam sigurno mesto na košarkaškom terenu“, rekao je Volton svojevremeno.

Želja da trenira uz veliki talenat doneli su mu poziv srednje škole Heliks iz Kalifornije, gde je postoa jedan od najboljih mladih igrača u Sjedinjenim Američkim Državama, a koliko je sjajan bio pokazuje i podatak da ga je tadašnji selektor Hal Fišer uključio u reprezentaciju, iako je imao 17 godina.

No, uprkos tome, Volton je ubrzo ušao u sukob sa trenerom, nije mu se sviđao način na koji je Fišer, inače trener košarkaškog tima armije SAD, komunicirao sa igračima.

Kada je došao na Svetsko prvenstvo u Jugoslaviju 1970. godine Volton nije dobijao previše šanse iako je bio među najboljim igračima tima (Fišer je to pravdao rečima da je šansu davao starijim igračima), pa je pred prijateljsku utakmicu protiv Zadra selekcija SAD odlučila da ga za taj meč „pozajmi“ Zadranima, a Volton je odgovorio spektakularno, ubacivši 26 poena za ovaj tim.

Amerikanci su na kraju bili peti, a Volton, ozlojeđen odnosom trenera prema njemu tokom prvenstva u Jugoslaviji, je odlučio da odbije poziv za Olimpijske igre 1972. godine u Minhenu.

No, na univerzitetu UCLA bila je sasvim drugačija slika – Volton je postao ne samo zvezda već i najbolji igrač u SAD, pa je kao prvi pik na draftu ušao u NBA ligu 1974. godine, sa Portland Trejlblejzersima i Boston Seltiksima osvojio je po titulu, 1977. je bio MVP finalne serije, a 1978. MVP lige.

A kada je okončao karijeru 1990. godine, Volton je odlučio da se posveti karijeri na televiziji, što je bilo posebno čudno jer je – mucao.

Nakon što je prevazišao taj poremećaj, Volton je odlučio da se prebaci u medijske vode, pa je raido kao stručni komentator na televizijama CBS, NBC, te ABC i ESPN, gde je postao jedan od vodećih ljudi na ESPN-u, i održavao je status zvezde sve do 2009. godine, kada je dobio otkaz, zbog čega je, kako je otkrio, „pomišljao na samoubistvo“:

„Dok sam ležao na podu – a nisam imao ništa – ubio bih se da sam imao pištolj.“

A u svojim memoarima je napisao, prisećajući se ovog perioda:

„Ne mogu više ovako. Preteško je. Boli previše. Zašto da nastavim? Šta je poenta nastavljanja? Bio sam depresivan toliko dugo da nisam imao ideju gde se šta nalazi. Nisam imao razloga da verujem da će sutra biti bolje“, rekao je on tada.

Ipak, tri godine kasnije Volton se vratio na ESPN.

Preminuo je nakon borbe sa rakom.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar