Zajon
Foto: Tanjug/AP Photo/Rusty Costanza

Moraće da pripazi šta radi, od njega se mnogo očekuje

Zajon Vilijamson stigao je u NBA ligu 2019. godine kada je na draftu izabran sa prve pozicije od strane Nju Orleans Pelikansa, koji su ga zadržali uprkos svim problemima koje je imao u protekle dve sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Robusni centar je za tri sezone u najjačoj ligi sveta odigrao svega 85 utakmica, a najveći problem mu je kilaža i česte povrede zbog kojih ne može da ispuni očekivanja i bude konstantno na terenu kao lider i glavni skakač i poenter ekipe.

U prvoj NBA sezoni prosečno je beležio 22,5 poena uz 6,3 skoka po meču, ali je na terenu bio samo 24 puta. U sezoni 2020/21. bio je nešto redovniji, igrao je 61 put, a imao je čak 27 poena uz 7,2 skoka u proseku.

Ipak, nije pomogao Pelikansima da naprave uspeh i doguraju do same završnice lige, a pravi krah doživeo je prošle sezone.

Naime, Zajon nije odigrao nijednu utamicu u dresu svog tima zbog povrede stopala, koja je zahtevala i hirurški zahvat. Pre toga talentovani centar je pokidao meniskus desnog kolena, a imao je problema i sa zglobovima, te prstima na rukama i nogama.

Zbog svega toga, ali i nemara kada je reč o kilaži, postavljalo se pitanje da li će Nju Orleans ponuduti novi, maksimalan ugovor. Ipak, Pelikansi su odlučili da se kockaju, pa je Vilijamson potpisao petogodišnji ugovor vredan 193 miliona dolara, ali ta brojka može da naraste i na 231 milion u slučaju određenih bonusa.

Međutim, uprava kluba je bila oprezna, pa je Zajon dobio i specijalne uslove odnosno klauzulu koju bi trebalo da poštuje. Kako bi zaradio novac koji je propisan Zajon neće smeti da ima više od 134 kilograma, a redovno će se kontrolisati i procenat njegove telesne masti.

To za njega može biti veliki problem, jer se prošlog septembra na trening kampu pojavio sa više od 140 kilograma, a pisalo se da je imao i oko 150.

Vilijamson je visok 198 cm, ali je svejedno među petoricom najtežih igrača u NBA. Angažovao je ličnog trenera i privatnog kuvara kako bi poboljšao svoju fizičku pripremu.

PROČITAJTE JOŠ:

Trenutno može neometano da trenira, pošto nema nikakvu povredu, a očekuje se da bude spreman za prvi meč u sezoni.

Mnogi Zajona, pre svega zbog fizičkog izgleda, porede sa legendarnim Šakilom O’Nilom, koji je četiri puta osvajao prsten, tri puta je bio MVP finala, a jednom cele lige.

Svojevremeno se i Šek suočavao sa sličnim zahtevima klubova oko kilaže, a na kraju karijere je izbegavao takve ugovore. Ipak, Šek je maksimalno koristio svoju snagu i iskoristio je sav potencijal koji poseduje da izraste u NBA legendu.

Zajon je još uvek daleko od tog nivoa, a kad je došao u ligu njegovu dominantnost poredili su i sa Lebronovom. Kako bi dostigao te košarkaške visine i kako ne bi bio samo igrač koji se povremeno nađe na parketu i zasija, Zajon će morati da bude izuzetno oprezan i da radi na fizičkom, ali i na psihičkom planu.

BONUS VIDEO Micić o teškoj povredi i najtežim momentima u karijeri

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram