EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Grčki košarkaš Vasilis Spanulis objavio je da završava dugu i uspešnu karijeru u "igri pod obručima".

Spanulis je odlučio da se penzioniše ranije, u toku leta, ali je sada sve ozvaničeno na konferenciji Olimpijakosa u ponedeljak.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imao sam dug put u košarci, mnogo sam naučio. Iskusio sam momente koje nisam mogao ni da zamislim. Stvorio sam porodicu i doživeo nezamislivo, momente zbog kojih sam na kraju izgubio i kosu“, počeo je Spanulis na konferenciji.

Čuveni „Bili“, jedan od najboljih evropskih bekova u istoriji košarke priznaje da nije uvek bio idealan saigrač.

Često je u glavi imao „bubice“ zbog kojih je forsirao u napadima, ali one su ga jednako često činile junakom i naposletku velikim igračem.

„Nisam uvek bio dobar saigrač, jer sam prema klupskim drugovima bio previše tvrd. Pričao sam sa njima i znaju da je to bilo zbog tima. Mislim da sam inspirisao mnogo ljudi, da se nikad ne predaju i da pruže više nego što očekuju“, kaže Spanulis.

Jedan od onih koje je inspirisao bio je, ni manje ni više, nego Janis Adetokumbo, doskorašnji MVP najjače lige na svetu.

„Imaš mentalitet ‘ubice’ i mnogo sam od tebe naučio. Hvala ti, volimo te. Bez Nikosa Galisa, ne bi bilo Vasilisa Spanulisa, a bez Spanulisa ne bi bilo Janisa Adetokumba. Hoću da ponesem štafetu dalje u grčkom nacionalnom timu“, rekao je Adetokumbo.

Spanulis mu se zahvalio na lepim rečima i naglasio da mu je drago što mu deca rastu u svetu gde Adetokumbo-manije, gde Janis izgovara tako nešto.

„Igrao sam za Marusi, Panatinaikos, u NBA, pa opet u Panatinaikosu i naposletku se Olimpijakos pokazao kao moja Itaka (kuća prim. aut). Hteo bih da se zahvalim predsednicima, imali smo svojih dobrih i loših momenata, ali smo uvek bili na istoj strani. Hvala i trenerima i saigračima, porodici, bratu i majci. Čuo sam da mnogi sportisti upadnu u depresiju kad se penzionišu. Osećam se punim iskustvima, blagosloven sam i osećam da sam uradio sve. Bio sam povređen, pokušao sam da se vratim i to je bilo to. Kažem ovo sve iz srca, bez beleški kao što uvek i radim“, rekao je Spanulis.

„Kil Bil“ je tokom karijere igrao za Gimnastikos, Marusi, Panatinaikos u dva navrata (2005/2006 i od 2007. do 2010), bio je član Hjuston Roketsa u sezoni 2006/2007 i od 2010. do 2021. je bio u Olimpijakosu.

Triput je bio šampion Evrolige, svi još pamte kako je sam rušio CSKA, bio je deo tima decenije u ovom evropskom takmičenju i triput je bio MVP završnog turnira.

Bio je i najbolji strelac finala, osam puta u idealnom timu, sedam puta prvak Grčke i to su samo neka od priznanja koja je osvajao. Sa reprezentacijom Grčke ima zlato sa Evrobasketa i srebro za Mundobasketa.

Njegov dres sa brojem sedam će biti povučen iz upotrebe.

BONUS VIDEO: Dušan Duda Ivković, odlazak košarkaške legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar