Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ozbiljan izazov za Srbiju uz imperativ pobede.

Košarkaška reprezentacija Srbije je pobedom protiv Grčke u prepunoj Beogradskoj areni napravila prvi korak ka plasmanu na Mundobasket, ali je to tek početak napornog puta u kojem će morati stalno da se pobeđujue.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan o najvažnijih duela će Srbija odigrati protiv Turske u nedelju od 19.00, ekipe koja je direktan rival za treće mesto koje je ovog trenutka objektivan cilj u borbi za Svetsko prvenstvo.

Za razliku od našeg tima, Turci u dvomeč ulaze posle debakla i ubedljivog poraza u Letoniji pa će biti našpanovani da pred krcatom i bučnom publikom pobedom nad Srbijom poprave utisak i povećaju šanse za plasman.

U ovom trenutku se čini da Pešića mnogo više muče povrede u ekipi nego sam protivnik koji nije ni malo naivan.

Nemanje Nedovića i Bjelice ponovo neće biti u kombinaciji za sastav u kojem se našao Vasilije Micić koji je doživeo bolnu povredu protiv Grčke, ali niko ne zna u kojoj će meri moći da pomogne Srbiji.

A Srbiju čeka izuzetno opasan protivnik koji ukoliko se razmaše može da napravi mnogo problema.

Ključ im je u igri spoljnih igrača i šutu za tri poena, ali imaju i određenih mana.

Iskusni Ergin Ataman koji je sa Efesom pokorio Evropu jasno je video koje nedostatke ima njegov tim i postavio igru tako da ih što više prikrije.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tanka unutrašnja linija će imati mnogo problema pritiv Nikole Jokića, ali će opasnost Srbiji mahom dolaziti spolja.

Protiv Letonije su u porazu rezultatom 111:85 Turke predvodili Šejn Larkin, Čedi Osman i Furkan Korkmaz, spoljni irači koji su dobili i pomoć u vidu Semhusa Hazera igrača Fenerbahče.

Od visokih se istakao samo Ercan Osmani, ali Turci nisu uspevali da odbrane ništa u tom meču.

Igra Tuske se bazira na šutu za tri poena i dobroj tranziciji.

Posle uhvaćenog defanzivnog skoka, turski tim traži priliku da trči u leđa protivniku što pogotovo vole Larkin i Korkmaz, a ukoliko dođe do pozicione igre, traži se šut za tri poena.

Igrač sa loptom obično posle pika krene na prodor kako bi naterao odbranu na skupljanje pa izbacuje lopu na spoljnu poziciju odakle ide šut ili ekstra pas. Ukoliko ih krene, Turci mogu da budu izuzetno opasni.

Svetislav Pešić
Svetislav Pešić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ipak, imaju problem u igri pod košem. Iskusni Sertač Sanli je daleko od prave forme i uloge dok talentovani Alperen Šengun i dalje izuzetno mnogo varira u svojoj igri i nema dovoljno iskustva.

Tu bi veliki problem mogli da imaju s ačuvanjem Nikole Jokića i Nikole Milutinova, a ni odbrana na spoljnim pozicijama nije sjajna, pa će procenti šuta imati veliku ulogu.

U Turskom timu treba obratiti pažnju i na iskusnog Meliha Mahmutoglua.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

U meču protiv Letonije u kojem je ubacila 85 poena i doživela ubedljiv poraz, Turska je šutrala trojke sjajnih 57 odsto, tačnije 12/21, ali je za dva procenat bio očajan, svega 40 posto na uzetih 40 šuteva.

Sa druge strane, Letonci su maksimalno koristili mnogo otvorenih pozicija i slabu odbranu Turaka i pogodili čak 20 trojki iz 35 pokušaja uz 57 posto za tri, dok su za dva bili još efikasniji sa 63,6 posto.

Kavars kao klasičan centar i Porzingis kao streč opcija uništili su Tursku unutrašnju liniju, pa će Srbija imati velike adute u centarskom tandemu Jokić-Milutinov.

Bitno je biti skoncentrisan od početka, kontrolisati skok i sprečavati tranziciju i ne nasedati na provokacije publike i domaćinsko suđenje.

Srbija je objektivno bolji tim i mora da iskoristi ovu priliku, a kalkulacije kažu da je ovo jedan od presudnih duela.

BONUS VIDEO Trojka Jokića preko Janisa, „Sombor šafl“ u Areni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar