Svetislav Pešić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šou legendarnog stručnjaka dovoljno govori da i te kako zna šta radi. Doneo je neke teške i nepopularne odluke, ali je svima zapušio usta na najbolji mogući način - pobedama. Iako ono pravo tek sledi, uzbuđenje zbog košarkaša podseća na euforiju kakvu nismo imali barem tri godine.

Košarkaši Srbije savladali su Grčku sa 100:94 u kvalifikacijama za Mundobasket i tako ostali u igri da se plasiraju na svetsku smotru. Već u nedelju (19) naša selekcija gostuje Turskoj, u još jednom meču koji je neophodno pobediti, ali sada sa znatno više samopouzdanja.

PROČITAJTE JOŠ

Svetislav Pešić, selektor „orlova“, bio je raspoložen da govori, iako je na momente pomalo zajedljivo ukazao na to da mu mnogi nisu verovali. Ipak, još jednom je uspeo u nameri da sav pritisak prebaci na sebe i tako maksimalno rastereti košarkaše.

“Skoro u Beogradu nije odigrana ovakva utakmica. Nisam euforičan, očekuje nas toliko veliki broj utakmica, ali ovakav meč, pred ovakvim auditorijumom, gde su praktično svi igrali i borili se do kraja svi zajedno… Dva izuzetno jaka tima, ono što sam rekao na konferenciji, pa ste mi se smejali – ovo je najbolja ekipa u Evropi (Grčka prim.aut). Slušajte me malo, nemojte samo da se smejete. Demonstrirali su sve što čini jednu fantastičnu ekipu – atletiku, brzinu, iskustvo, moral… Grci su se vraćali nekoliko puta i mi smo sve to izdržali“, rekao je Pešić.

Onda je i otkrio kako naziva svoje izabranike.

“Mislim da je rano sada da se daju neke ocene zašto smo pobedili. Kada se izgubi, trener mora da plače i objašnjava, a što više objašnjava – manje kaže. Kada pobeđujemo – niko ne pita zašto je tako. Evo, reći ću vam – imali smo fantastičnu podršku, naši bekovi su odradili veliki posao, isključili njihove ponajbolje igrače, Kostasa Slukasa i Nika Kalatesa“, otkrio je trofejni stručnjak i naglasio:

„Ovo je pobeda tima, videli ste šta je Nikola Kalinić uradio, za 40 minuta je dao šest poena, uz sedam asistencija i šest skokova. Pogledajte i Vladimira Lučića, koliko je energije uložio. Nikoli Jokiću je ovo jedna od najvažnijih utakmica u karijeri, videli ste koliko je bio motivisan. Dobra pobeda za nas, mnogo nam znači za ono što dolazi, ovo su moji lavovi, za divljenje zaista“.

Jedina mrlja u briljantnoj partiji Srbije bila je povreda Vasilija Micića već u 17. minutu. Isprva je delovalo da je u pitanju ozbiljnija distorzija skočnog zgloba, ali deluje da bi brzo mogao da se vrati na parket. Posle meča se pojavila fotografija na kojoj stoji uz Novaka Đokovića u hotelu, što je ulilo optimizam.

Ipak, Pešić je bio oprezan kada je govorio o prvoj plejmejkeru reprezentacije.

„Povreda nije teška, nadamo se. Međutim, to je povreda koja može da te skroz poremeti. Najvažnije je da mu doktori pomognu da ne dođe do oticanja zgloba. Ako uspeju, velike su šanse da će se vratiti. Videćemo“, rekao je čuveni Kari.

Zaključio je efektno.

“Ovo je bila utakmica na limitu fizičkih i mentalnih mogućnosti. Mnogo je bolje kada se pobedi, nego kada se izgubi. Kada pobediš, opet je prva jutarnja kafa mnogo bolja, osetiš neko zadovoljstvo jer osećaš da ti se vraća ono što si uložio“.

„Pa, ajde, idite, ja sam mislio da ste otišli“

Kako je konferencija Svetislava Pešića prenošena uživo, mnogi su primetili i jedan neobičan detalj. U jednom trenutku se čuje glas Nebojše Ilića, dugogodišnjeg tim menadžera reprezentacije, koji se sa vrata sale za konferencije obratio selektoru Pešiću.

„Čekamo već 20 minuta, da odemo, pa da se vrati autobus po vas?“, upitao je Ilić.

Zatim je Pešić spremno uzvratio i reagovao urnebesno, što je nasmejalo sve.

„Ko da se vrati po mene? Pa, idite, ja sam mislio vi ste otišli.“

Zatim je uzvratio Ilić kog kamera nije snimila.

„Pa, ne. Čekamo svi, nego 60 pitanja“, požalio se Ilić na to što novinari rade svoj deo posla.

„Pa idite. Ti znaš kako je ovde, ima još 20. Ajde idite j****. Što ne idu? Evo imamo šefa, on vam daje sve mogućnosti, još koliko pitanja reci mi?“, obratio se se Pešić Ivanu Ivkoviću, portparolu reprezentacije i onda dovršio konferenciju za medije.

Srbija na vrhu: Rekordi koji su pali u Beogradu

FIBA je na društvenim mrežama objavila informaciju koja je oduševila navijače u Srbiji, ali i širom Evrope.

„Poklonite se Srbiji. U Beogradskoj areni bilo je 19.150 navijača i tako su postavili novi rekord u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo“, stajalo je u objavi FIBA.

Po prvi put u istoriji se desilo i da jedan košarkaš postigne više od 40 poena, što je pošlo za rukom Janisu Adetokumbu (42). Srbija sada ima učinak od dve pobede i tri poraza, dok je Grčka na tri trijumfa i dva neuspeha

BONUS VIDEO Svetislav Pešić sa novinarima dok ga Nebojša Ilić požuruje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar