Zagreb je u četvrtak bio košarkaška prestonica sveta. U Areni je u čast Dražena Petrovića organizovana memorijalna utakmica u godini kada bi proslavio 60. rođendan da je i dalje među nama.

Nesreća je možda odnela košarkaškog Mocarta, ali ne i sećanje na njega, a o njegovoj veličini najbolje svedoče košarkaška imena koja su se našla u dvorani prethodne večeri.

Jedno od njih bio je Tornike Šengelija, košarkaš Virtusa i jedna od najvećih zvezda evropske košarke.

PROČITAJTE JOŠ

“Odlično sam i počastvovan sam što sam bio ovde. Bio sam uzbuđen zbog utakmice”.

Ističe Šengelija da je oduvek znao kakva je veličina bio Dražen.

“Znam. Bio sam mlad, kada je on bio veliki košarkaš. Ne samo u Evropi i Americi nego i u mojoj državi. Jednostavno promenio je igru za mnoge igrače. Pratio sam kada je igrao za Netse, gledao sam film o njemu”.

Priznaje da je bio oduševljen samim mečom.

Foto: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

“Bio sam uzbuđen, proveo sam vreme sa odličnim igračima, delio teren sa njima i sve to uradio zbog Dražena, znači mi dosta.”

Iza njega je leto u kojem nije uspeo da se sa reprezentacijom plasira na Olimpijske igre.

“Ne mogu da kažem da je uspešno, ali srećni smo što smo bili u poziciji da se borimo za Olimpijske igre. Nadam se da ćemo ponovo biti u prilici i ostvariti bolji rezulat.”

Priča o Gruziji nije mogla da prođe bez priče o selektoru Aleksandru Džikiću.

“Sviđa mi se dosta, njegovo košarkaško znanje je veliko. Nismo proveli mnogo vremena zajedno, ali sviđa mi se način na koji trenira. Nadam se da ćemo imati bolju i svetliju budućnost.”

Neizbežno je bilo pitanje i o pregovorima sa Crvenom zvezdom o kojima se često pisalo, ali je Šengelija bio kratak i oštar.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

“Sledeće pitanje“, rekao je Šengelija i blago podigao obrve.

Njega i Virtus očekuje novi izazov u Evroligi

“Kao i svake godine, očekujemo da bude uspešna. Imamo novih igrača, deluju dobro na treningu. U narednih nekoliko dana imamo turnir, gde ćemo odigrati nekoliko prijateljskih utakmica. To će pokazati, kakve su naše šanse, kakve su naše slabosti. Imamo dobar tim.”

Njegov doskorašnji saigrač Ife Lundberg, postao je novi košarkaš Partizana.

“Dobili su jednog od najboljih, bekovska linija koju je napravio Partizan je jedna od najboljih u Evropi. Posebno Ife, igrao je neverovatno prošle sezone, posebno protiv Partizana, rešavao je utakmicu. Imaju pravog čoveka”, zaključio je gorostas iz Gruzije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar