Dušan Alimpijević, Svetislav Pešić i Aleksandar Saša Đorđević
Dušan Alimpijević, Svetislav Pešić i Aleksandar Saša Đorđević Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Odlazak Svetislava Pešića sa klupe reprezentacija Srbije pokrenuo je pitanje - ko umesto njega?

Kari je sa Srbijom napravio spektakularne rezultate – prvo je sa „orlovima“ na Svetskom prvenstvu na FIlipinima, Japanu i u Indoneziji iznenadio svet i osvojio svetsko srebro, dok je potom na Olimpijskim igrama pokazao da to nije slučajnost, pošto je Srbija osvojila bronzanu medalju, uz ispuštenu pobedu nad Sjedinjenim Američkim Državama.

PROČITAJTE JOŠ...

U anketi smo vas pitali koga biste vi voleli na mestu selektora Srbije, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti mogućim naslednicima jednog od najuspešnijih selektora u istoriji srpske košarke.

Bavićemo se trenerima koji su zapravo realna meta, jer teško je očekivati da bi Darko Rajaković pristao da se, pored obaveza u NBA ligi, obaveže klupi „orlova“, pre svega zbog fizičke razdaljine Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Dušan Alimpijević

Iako mlad, ovaj 38-godišnji trener Bešiktaša je u Turskoj pokazao da je možda i najtalentovaniji domaći stručnjak. Alimpijević je sa Bursom bio odličan, proglašen je za trenera sezone u Evrokupu 2022. godine.

Ukoliko nastavi da diže karijeru na način na koji to radi, nema dileme da će i Alimpijević u jednom trenutku sesti na klupu Srbije, s obzirom na to da je pravi zalog za budućnost, jedino pitanje je da li će to biti sad.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Saša Obradović

Legendarni košarkaš je postao jedan od najcenjenijih trenera u Evropi, sa Monakom beleži odlične rezultate, a iako je bilo reči da bi mogao da naputi klupu tima iz „kneževine“, to se nije dogodilo. Da jeste, nema dileme da bi Obradović bio najozbiljniji kandidat za mesto selektora Srbije, ali je žestok raspored u Evroligi potencijalna „tačka sporenja“.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Aleksandar Đorđević

Sa Srbijom je osvojio srebro na OI u Rio de Žaneiru 2016. godine, Mundobasketu 2014. u Španiji i Evrobasketu 2017. u Turskoj. Nije stigao do zlata, ali jeste beležio odlične rezultate, a Srbiju je napustio 2019. godine.

Potom je radio kao selektor u Kini, koju je napustio u junu 2024. godine.

Slobodan je, nije seo na klupu ni Italije, ni Dubaija… U ovom trenutku se čini kao možda i najizvesniji naslednik Svetislava Pešića.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Neko četvrto ime iz Srbije (ili regiona)

Ne bi trebalo kao opcije zanemariti ni eventualno Dejana Radonjića, možda i Aleksandra Džikića… Pogotovo što je veliko pitanje da li će iko od prvih opcija biti dostupan odmah.

Trener iz inostranstva

Ukoliko ne „iskoči“ neko ime iz Srbije, ne bi bilo iznenađenje ni da šansu dobije neko iz inostranstva. Takođe, s obzirom na to da će trenerska klupa biti upražnejna tokom borbe za mesto novog predsednika KSS, ovo bi ujedno mogla da bude i jedna od ključnih tačaka u borbi za ovu fotelju upražnjenu odlaskom Predraga Danilovića, pa nije toliko neobično očekivati i da „pukne“ bomba, te da novo rukovodstvo KSS pokuša da dovede neko ozbiljno trenersko ime koje ima državljanstvo neke druge zemlje.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare