Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sa nestrpljenjem se očekuje spisak igrača.

Polako se bližimo početku Svetskog prvenstva u košarci koje će se od 25. avgusta igrati na Filipinaima, Japanu i Indoneziji, a javnost u Srbiji još uvek ne zna ko ćće reprezentovati naš tim.

Srbija će igrati u grupi B sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom, ali se osim toga malo toga zna.

PROČITAJTE JOŠ

Selektor Svetislav Pešić se za sada nije oglašavao, a nije poznato kada bi mogao da saopšti na koga računa ni kada će početi sa pripremama, iako bi prema nezvaničnim informacijama bi trebalo da bude poznato sredinom jula ko će biti na širem spisku.

Poslednji put je komentarisao inofrmacije iz SAD-a kada se pojavila priča da Nikola Jokić neće igrati za Srbiju na Mundobasketu.

Pouzdani „Atletik“ je naveo porodično slavlje kao razlog njegovog propuštanja prvenstva

Tim povodom se oglasio i Svetislav Pešić, selektor nacionalnog tima.

„Šta kažete, Amerikanci pišu da Nikola neće igrati na Svetskom prvenstvu? E, pa ako oni to tvrde, onda neće igrati. Njima treba verovati, pa kako, oni kontrolišu ceo svet“, rekao je Svetislav Pešić koji je istakao da će najbolji igrač sveta biti na spisku za Mundobasket.

Nije sporno da je selektor ostvario sjajan odnos sa Jokićem koji daje nadu da bi mogli da ga gledamo u dresu reprezentacije, ali je činjenica da najveće zvezde iz gotovo svih selekcija masovno otkazuju učešće na turniru i da bi istim putem mogao da krene Somborac.

Međutim, nije samo Jokić problem kada je sastav u pitanju.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Kapiten Vladimir Lučić neće igrati zbog problema sa povredom, a pod znakom pitanja je još nekoliko igrača.

Aleksej Pokuševski se povredio nakon završetka sezone i nije poznat tok njegovog oporavka, a veliko je pitanje i za ostale koji su u NBA ligi ili se bore za ugovor. Za sada je samo bogdan Bogdanović potvrdio da će da igra, dok su Nikola Jović, Tristan Vukčević i Filip Petrušev na letnjoj ligi i propustiće veći deo priprema pa je pitanje da li su uopšte u kombinaciji.

Mnogo je veći problem odlazak Vasilija Micića u Oklahomu i problem sa povredama koje vuče, jer bi njegov izostanak bio ogroman hendikep na problematičnoj poziciji plejmejkera, s obzirom da je prošlog leta Pešić završio sa Milošem Teodosićem.

Ni Nikola Kalinić nije potvrdio da će biti na raspolaganju ovog leta, a neizvesna je situacija ni sa Nemanjom Bjelicom koji posle teških povreda i poodmaklih godina teško može da izdrži naporne pripreme.

A, kada su pripreme u pitanju,malo toga se zna u ovom trenutku. Nije poznat ni datum okupljanja, ni gde će igrači odraditi pripreme.

Ono što se zna jeste da će Srbija igrati na turniru u Grčkoj i jedan meč u Beogtradu.

Košarkaški savez Grčke potvrdio je da će Srbija i Italija učestvovati na Akropolis kupu tokom leta.

To će ujedno biti i velika provera “Orlova” pred Mundobasket, a turnir je na programu od osmog do 10. avgusta u “OAKA” areni.

Prvog dana će izabranici Svetislava Pešića odmeriti snage sa domaćinom turnira, da bi Srbija potom narednog dana izašla na duel Italiji, u reprizi osmine finala Evropskog prvenstva.

Foto: Starsport

Jedan meč, izabranici Svetislava Pešića igraće i na domaćem parketu protiv Portorika, 16. avgusta, jednog od rivala na planetarnoj smotri.

Pred prvenstvo će naša selekcija u Kini najverovatnije igrati protiv domaće selekcije i Brazila, ali to tek treba da se potvrdi.

Deluje da će sve biti poznato kada se objavi spisak, a on je očigledno uslovljen isčekivanjem odluke Nikole Jokića o igranju za Srbiju.

Nije Srbija jedina koja isčekuje zvaničan spisak igrača.

Iz naše grupe je spisak objavila samo Kina, dok nema informacija o tome ko će igrati za Angolu i Južni Sudan.

Od pretedenata za medalju, Grčka još nije saopštila svoj roster jer se nadaju da bi Janis Adetokumbo mogao da zaigra, a nisu poznati ni timovi Litvanije, Španije, Slovenije i Kanade, koja isčekuje odgovor Jokićevog saigrača Džamala Mareja.

Vremena je sve manje pa bi odluku trebalo očekivati iu narednim danima.

BONUS VIDEO Deset minuta sjajnih poena, čudnih i smešnih situacija na travi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar