Svetislav Pešić i Miloš Teodosić Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ne bih sebi nikada dozvolio slobodu da sa Svetislavom Karijem Pešićem, selektorom košarkaša Srbije, polemišem o taktičkim stvarima, „branjenju pik en rola u hedžu“, kako se „brani u kontejnu, sa dinajmom“, ili da se ubeđujemo oko „rotacije prve i druge pomoći“ i da li Srbija treba da „napadne u leđa posle difenziv ribaunda“, kao što je šef struke srpskog tima ispričao novinarima i javnosti na poslednjem obraćanju. Ne, to nikada ne bih uradio.

Ali, dajem sebi slobodu da pokušam da shvatim otkud toliko pasivne agresije u Pešićevom obraćanju prema novinarima prilikom obrazlaganja Teodosićevog odstranjivanja iz tima.

PROČITAJTE JOŠ

Dobro, selektoru se ne bi svideo izraz „odstranjen“, ni „otpisan“, ni „sklonjen“, ni „precrtan“, jer se po Pešićevom mišljenju Teodosiću nije desilo ništa od toga već mu „jednostavano nije potreban“. Ali, možda se ni nama nije svidelo objašnjenje da je kapiten Srbije višak jer Pešić „ima boljeg igrača od Teodosića na toj poziciji“.

Ako je Miloš u lošoj formi – u redu, ako je lumpovao po kafanama – u redu, ako je nervozan i remeti atmosferu na treningu – u redu, ako timu treba novi lider – u redu, ali da Srbija ima boljeg na tom mestu, hm…

Možda nam se nije svidelo ni objašnjenje „da nema obavezu da nam obrazlaže šta je razgovarao s Teodosićem u Bolonji pre okupljanja reprezentacije“. Naprotiv, možda bi nam baš taj razgovor pomogao da shvatimo suštinu sadašnjeg problema i kako je moguće da je Teodosić uopšte pozvan ako nije bio potreban i tek na pripremama obavešten „da je višak i da ne može da ima ulogu koju je do sada imao“.

Deluje na prvu loptu da postoji nekoliko razloga za Pešićev stav, prvi je da je Teodosić na početku priprema uradio nešto što ne priliči kapitenu reprezentacije, zatim da selektor iz samo njemu poznatih razloga ne može da obuzda ego, da želi da „kažnjavanjem“ kapitena disciplinuje i ostale igrače ili da želi da teret i pritisak priprema i učešća na Evropskom prvenstvu prebaci sa igrača na sebe. Ako je ovo poslednje u pitanju, onda je i to – u redu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ove stvari Pešić je radio i ranije, nijedna od njih nam nije nepoznata, kao što nam nije nepoznato da su slične stvari radili i drugi vrhunski treneri. I sada je „potpuno logično“ da će od sada u navijačkim krugovima za sve neuspehe biti odgovoran selektor koji je odstranio iz tima kapitena Miloša Teodosića.

Selektor Svetislav Pešić na početku priprema košarkaške reprezentacije za odlučujuće mečeve u kvalifikacijma za Svetsko prvenstvo, ali i za učešće na Evrpskom prvenstvu nije poštedeo ni novinare jer smatra da ih ne interesuje košarka već međuljudski odnosi u reprezentaciji.

Ok, da li odstranjivanje kapitena i vrhunskog igrača ima veze samo s međuljudskim odnosima ili ima malo veze i s košarkom? I kako odvojiti te dve stvari?

Da li su novinari samo hroničari ili smeju nešto i da pitaju, a da to ne dobije negativan kontekst.

Priča o Teu je završena, selektore mnogo sreće!

BONUS VIDEO Pešić o Teodosiću: Odluka je moja, nije laka

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare