Miloš Teodosić i Svetislav Pešić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zbunjujuće reči selektora.

Drama oko odluke Svetislava Pešića da na Miloša Teodosića ne računa na Evropskom prvenstvu u Pragu i naredne dve utakmice kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske nije se stišala ni nakon žarko iščekivane konferencije koju je popularni Kari održao.

PROČITAJTE JOŠ...

Košarkaška javnost je očekivala odgovor na pitanje zašto je Teodosić odstranjen, a Pešić je imao poprilično žestok odgovor:

„Vidim da su ovakve odluke izazvale različite stavove i komentare, kada je u pitanju Teodosić. Ovo mi se prvi put dešava iako sam dugo ovde trener, prvi put mi se dešava da ja nisam stigao ni da informišem ekipu, a već su svi portali objasnili da je Teodosić precrtan, eliminisan ili odstranjen. Pogrešno ste informisali. Odluka je bila zajednička, sada ćemo popričati. Nažalost ekipa je informisana malo kasnije i zna šta je tačno trener mislio.

Sa Teodosićem je obavljen dosta dobar razgovor, moja odluka nije bila laka, ne samo jer je dugo godina u reprezentaciji. Teo je možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Njemu sam direktno rekao da ne mogu nakon ovog svega što sam video nakon svega što sam video, njega i ostalih igrača na njegovoj poziciji, rekao sam mu da ne mogu da mu ponudim status i mesto koje je imao do sada. Okrećem se igračima koji po mom mišljenju mogu više da daju.

On je vrhusnki igrač, rekoh ajde da ostane u ekipi, razmišljali smo da bude bekap igrač. To nikada nije bio, a iskreno imam bolje igrače od njega za te pozicije. Tako da se ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego onih koji sastavljaju najbolje između sebe“, rekao je Kari na konferenciji i ostavio veliki broj navijača u blagom stanju zbunjenosti.

Ako se pogleda spisak reprezentacije Srbije, jasno je da je Vasilije Micić, kao dvostruki uzastopni najbolji igrač završnog turnira Evrolige, MVP Evrolige od pre dve sezone i osvajač nagrade „Alfonso Ford“ koju dobija najbolji poenter elitnog takmičenja za sezonu 2021/2022, ima zagarantovano mesto startera.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Pored Micića, na skraćenom spisku selektora Srbije se od bekova nalaze još Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz i Nemanja Nedović.

Avramović je kod Željka Obradovića u Partizanu i Pešića u utakmicama kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo imao ulogu plejmejkera, mada je ređe on bio taj koji bi zapravo organizovao igru, već je tu ulogu preuzimao neretko Kevin Panter, dok je Avramovićeva uloga bila da prenese loptu preko polovine, a potom se ili otvori na šutu, ili, ako je ušao u seriju, sam sebi iskreira poziciju za šut. Jasno je da Pešić Avramovića veoma ceni, ali je problem povreda koju je košarkaš crno-belih zaradio zbog koje je sve izvesnije da neće igrati na smotri najboljih reprezentacija „starog kontinenta“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Jaramaz je prošle sezone u dresu Bajerna iz Minhena pružao odlične partije, može da pokrije poziciju pleja, ali je tokom boravka u Partizanu, ali i u Bajernu iz Minhena, potvrdio da se mnogo bolje snalazi na poziciji beka nego kad mu je poveren zadatak organizatora igre.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Nemanja Nedović je umeo da „uskoči“, ali teško da će kod Pešića dobiti tu ulogu, s obzirom na to da je u pitanju jedan od najboljih bekova-šutera u Evropi, te bi ga bilo suludo trošiti na mestu pleja.

I to je praktično to. Pešić ima na raspolaganju jednog čistokrvnog plejmejkera u vidu Micića, kao i tri košarkaša koji mogu da tu poziciju pokriju, uz još Dejana Davidovca i Nemanju Bjelicu kao košarkaše kojima nije strana organizacija napada.

Jasno je, naravno, da će napadi zapravo u najvećoj meri ići preko Nikole Jokića, ali je uprkos tome rečenica Svetislava Pešića da „ima boljih igrača od njega na toj poziciji“ zbunjujuća iz prostog razloga – na mestu na kom se Teodosić profilisao kao jedan od najboljih u novijoj istoriji evropske košarke igra samo jedan momak koji bi sa razlogom imao najozbiljniju ulogu. I to je to.

Stoga, pitanje koje će ostati da „visi“ u vazduhu (najmanje) do završetka Evropskog prvenstva jeste – ko je to bolji od Teodosića? Jer bekovi koji tu poziciju mogu da pokriju na iole kvalitetniji način to sigurno nisu.

BONUS VIDEO Teodosić i reprezentativci pevaju „Ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare