Selektor je konačno progovorio o pitanju koje je interesovalo sve koji prate košarku u Srbiji

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić održao je konferenciju za medije, na kojoj je otkrio zbog čega je „otpisao“ Miloša Teodosića pred mečeve u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i za Evrobasket.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre je prokomentarisao prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom u kojoj je Srbija pobedila na krilima Nikole Jokića i Vasilija Micića.

„Igrali smo dve utakmice sa sudijama, igrali smo protiv Crne Gore, to je bila korisna utakmica, zvanična sa dresovima i FIBA sudijama. To nam je pomoglo, jedno je trening, drugo utakmica. Donosili smo odluke o timu, analizira se fizička i mentalna spremnost i konkurencija, takmičenje… To nam je poslužilo da u miru vidimo ko je gde jer ja te igrače dugo nisam ni trenirao. Jesam Nedovića u dva navrata, Micića koji je bio jednu godinu kod mene, Bjelicu isto. Ali to je bilo odavno. U međuvremenu su porasli i postali dobri igrači, pa sam video na kom su nivou. To nam je trebalo da znamo gde smo. Moraju se donositi odluke ne kada je u pitanju reprezentacija, tu ima nekih zakonitosti kojih se pridržavamo. Vidim da su ovakve odluke izazvale različite stavove i komentare, kada je u pitanju Teodosić“, rekao je Pešić.

Istakao je da je reakcija medija u vezi Teodosića bila brza, te da nije stigao ni da informiše ekipu o tome na vreme.

„Ovo mi se prvi put dešava iako sam dugo ovde trener, prvi put mi se dešava da ja nisam stigao ni da informišem ekipu, a već su svi portali objasnili da je Teodosić precrtan, eliminisan ili odstranjen. Pogrešno ste informisani. Odluka je bila zajednička, sada ćemo popričati. Nažalost ekipa je informisana malo kasnije i zna šta je tačno trener mislio. Sa Teodosićem je obavljen dosta dobar razgovor, moja odluka nije bila laka, ne samo jer je dugo godina u reprezentaciji. Teo je možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta“.

Razlog zbog čega je otpisao Teodosića je taj što trenutno misli da ima bolje igrače od njega na poziciji plejmejkera.

PROČITAJTE JOŠ:

„Njemu sam direktno rekao da ne mogu, nakon ovog svega što sam video, njega i ostalih igrača na njegovoj poziciji, rekao sam mu da ne mogu da mu ponudim status i mesto koje je imao do sada. Okrećem se igračima koji po mom mišljenju mogu više da daju. On je vrhusnki igrač, rekoh ajde da ostane u ekipi, razmišljali smo da bude bekap igrač. To nikada nije bio, a iskreno imam bolje igrače od njega za te pozicije. Tako da se ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego onih koji sastavljaju najbolje između sebe. Ne sastavlja se od centara, nego i od spoljnih igrača, ne sastavlja se od iskusnih, nego i od onih manje iskusnih. To je odluka koja je napravljena, on se zahvalio i ja sam mu se zahvalio na načinu na koji je to prihvatio. To je za sada što se tiče selekcije tima završeno“.

Pričao je i o tome šta čeka reprezentaciju u narednom periodu.

„Okrenuli smo se redovnim treninzima, kao što se sada očekuje onom što nam sledi. Imamo tri utakmice da iskoristimo da se uigramo, da nerazumevanje u smislu igre na koje bi trebalo da rešavamo pitanja odbrane i napade. Zbog toga su pripreme i treninzi… Okrećemo se dosta jakim utakmicama za ovo vreme, ali to je tako. Bolje da igramo sa njima da znamo gde se nalazimo. Slovenija je šampion Evrope, za nas je to utakmica izazov. Da vidimo gde smo i šta smo, koliko možemo da se suprostavimo njima. Zatim igramo sa Italijom, tražio sam da igramo sa njima, izbacili su nas sa Olimpijskih igara, da to bude jaka utakmica. Ona koja će izazvati motivaciju i pritisak i sve što je potrebno i još jednu utakmicu sutradan.“

BONUS VIDEO Aplauz za Svetislava Pešića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare