Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Vasilije Micić Foto: Michael Hickey / Getty images / Profimedia, MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia, Jared C. Tilton / Getty images / Profimedia

Početak sezone u NBA ligi sve je bliži i došlo je vreme kada će svi strani košarkaši morati put nazad do Amerike. Dugom odmoru došao je kraj, te će i svih sedam srpskih košarkaša koji nastupaju u SAD imati nove obaveze.

Do 22. oktobra ostalo je 25 dana i ovo sigurno neće brinuti Bobana Marjanovića, Alekseja Pokuševskog i Filipa Petruševa, srpske košarkaše koji više neće igrati u NBA. Petrušev je prethodnu sezonu započeo u Sakramentu, te je otišao u Filadelfiju, pa Olimpijakos i već početkom 2024. godine završio je put u NBA.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je to ovog leta uradio i Boban Marjanović koji se pridružio Marku Guduriću u Fenerbahčeu. Bobi je poslednju sezonu u Evropi odigrao u dresu Crvene zvezde, a u Evroligi (ukupno četiri sezone) imao je prosek od 11,9 poena, osam skokova uz indeks korisnosti 17,6.

Foto: AP Photo/Jess Rapfogel

Bio je izabran u najbolji tim Evrolige 2015. godine, kada je bio i lider u skokovima, dok je sa seniorskom reprezentacijom Srbije osvojio srebro 2017. godine na Evrobasketu u Turskoj.

Sa druge strane, Pokuševski će pokušati da napravi bum sa Partizanom u Evroligi, ali i ABA ligi u kojoj Crvena zvezda brani titulu. Pokuševski je u karijeri igrao za Olimpijakos, odakle je prešao u Oklahomu gde je imao povremene dobre partije, ali povrede su umnogome uticale da ispadne iz tima. U Šarlotu je dobio šansu, ali njegove igre nisu bile dovoljne da se zadrži u NBA ligi.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Dvojac Nikola Topić i Nikola Đurišić, igraće po prvi put sledeće sezone u NBA, ukoliko im na to dozvole povrede. Očekivano je da će Topić propustiti celu sezonu u Oklahomi zbog operacije prednjih ukrštenih ligamenata. Đurišić je doživeo tešku povredu metatarzalne kosti levog stopala u utakmici Letnje lige, ali se pretpostavlja da će debitovati za Atlantu u toku sezone. Topić je izabran kao 12. pik na NBA draftu što je zaslužio nakon odličnih partija u Megi i Crvenoj zvezdi, dok je Đurišić biran sa 43. pozicije.

Tristan Vukčević
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Tristan Vukčević potpisao je dvosmerni ugovor sa čelnicima Vašington Vizardsa ovog leta i gledaćemo ga kako u NBA tako i u Dži ligi. Finansijski detalji i dužina ugovora tada nisu saopšteni, ali će Vukčeviću zarada zavisiti od broja odigranih mečeva u NBA ligi. Vukčević je 14. marta prešao iz Partizana u Vašington. U finišu regularnog toka NBA lige odigrao je 10 mečeva za „čarobnjake“ i prosečno beležio 8,5 poena i imao 3,6 skokova.

Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Vasilije Micić, košarkaš Šarlot Hornetsa, nada se da će i naredne godine imati istu ulogu kao i prethodne, kada je bio zaista jedan od najboljih u redovima tog NBA tima. Ipak, problem za Vasu može biti povratak Lamelo Bola, zvezde Šarlota, koji prethodne godine nije igrao zbog povrede. Vasa je udelom zbog toga imao visoku minutažu, ali ga sada očekuje nova borba za mesto na parketu. Micić je prethodne sezone u NBA ligi prosečno beležio sedam poena, uz 4,4 asistencije i 1,5 skokova po meču.

Trojka kojoj će se posvetiti najveća pažnja u Srbiji sigurno su Nikola Jović, Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić.

Foto: C. Morgan Engel / Getty images / Profimedia

Suludo je trošiti reči o Jokiću koji sa Denverom ponovo juri prvo mesto na Zapadu i drugu NBA titulu. Imao je dobro leto Somborac i sa selekcijom Srbije u Parizu (bronza na Olimpijskim igrama), te će mu i to poslužiti kao neki vetar u leđa. Denver nije pravio velike promene, osim što je u roster dodao Rasela Vestbruka i Darija Šarića, dok je državu Kolorado napustio Kentavijus Koldvel-Poup.

Bogdanović je takođe uz ostale „orlove“ blistao na Igrama i u Atlanti očekuju mnogo o njega ove godine. Bilo da je to na mestu startera ili šestog igrača tima, sigurno je da Bogdan neće usporiti.

Možda će baš ovo biti sezona u kojoj će „eksplodirati“ Nikola Jović, krilni košarkaš Majamija, u kog ogromno poverenje ima čuveni trener Erik Spolstra. Majami je aktivirao klauzulu prema kojoj će Jović ostati sa Hitom i u četvrtoj godini svog „ruki“ ugovora koji će isteći nakon sezone 2025/26.

Nikola Jović, Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović Foto: Eric Espada / Getty images / Profimedia, EZRA SHAW / Getty images / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Jović je već dve godine u Majamiju, treća sezona mu je bila garantovana, a sada i četvrta za koju će zaraditi 4.445.417 dolara. Nakon četvrte godine će postadi slobodan agent, ali to ne zači da će napustiti Majami, jer će klub iz Floride imati opciju da izjednači ponudu svakog tima u NBA ligi.

Jović je prethodnu sezonu počeo u razvojnoj ligi, ali je uspeo da skupi 46 utakmica tokom ligaškog dela sezone i da u proseku beleži po 7,8 poena, 4,4 skoka i dve asistencije. Tokom plej-ofa je imao i bolje brojke – 9,4 poena uz 6,6 skokova i 2,2 asistencije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar