Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Olimpijske igre ovog leta trebalo je da budu poslednje veliko takmičenje za pojedine košarkašice Srbije. Sada je pitanje u kojem sastavu će otići u Tokio 2021, ali Sonja Vasić (nekada Petrović) ističe kako je najvažnije zdravlje svih.

Nije bilo realno da se najbolji sportisti planete okupe u Japanu za samo četiri meseca, dok koronavirus menja svet. I oni kojima je sport u krvi svesni su da nije vreme za teren, već za neke druge bitke.

„Malo nas je sve pogodila vest o odlaganju Olimpijskih igara, koliko god da smo ovih dana pratili šta se dešava. Na prvom mestu, odluka je ispravna, jer je zdravlje uvek najvažnije i najbitnije je da ljudi iz cele ove situacije izađu dobro. Mislim da je to svima bio prioritet“, za Nova.rs kaže Sonja Vasić, jedna od najboljih srpskih košarkašica u istoriji, do skora pod prezimenom Petrović.

Utorak je bio „dan D“ – ozvanično je da Olimpijske igre neće biti održane od 24. jula do 9. avgusta ove godine. Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik MOK Tomas Bah zajedno su doneli odluku koja je bila jedina realna, i pored višednevih uveravanja iz Tokija da će „igrati“ ovog leta.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, iako očekivana, ova odluka teško pada sportistima koji se godinama spremaju za najveće takmičenje u dresu svoje zemlje. Među njima su upravo i Vasići, jer je Sonjin suprug Miloš naš uspešni veslač, koji je za Nova.rs takođe govorio o pomeranju Igara.

„Sam termin odlaganja i trenutak donošenja odluke? Mislim da nam je svima, koji se poslednjih godinu dana posebno spremamo za OI i tempiramo forme, malo teško da prihvatimo. Malo nam je osećaj, ipak, kao da nam je nešto oduzeto. Verujem da je svima cilj da Igre budu što konkurentnije, ali treba gledati i da ima dosta sportista kojima je, sa zdravstvenog aspekta, veliko breme da izdrže još jednu godinu“, dodaje Sonja.

Upravo je sjajna srpska košarkašica neko ko je godinama pobeđivao sve povrede i pomerao granice na sportskom planu. Poslednju je imala jesenas i posle osvajanja bronze na Evrobasketu u Beogradu otišla je na operaciju kolena kako bi što spremnija dočekala najpre olimpijske kvalifikacije (preko kojih su se devojke i domogle vize za Tokio), a onda i same Olimpijske igre.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Postoje dve strane u svemu. Ima određenih sportista koji se četiri godine spremaju za Igre i koje mnogo pogađa što nekoliko meseci ne mogu da treniraju na najvišem nivou. Sa druge strane, ima i dosta onih koji su na neki način označili Tokio kao neku prekretnicu u karijeri i višemesečno odlaganje otežava sve to“.

Upravo je Sonja Vasić neko ko je uvek nalazio snagu da iz svih problema izađe jači i da iznova oduševljava u igri pod obručima. Verujemo da će tako biti i sledećeg leta u Tokiju.

„Videćemo koje termine će tačno izabrati za OI i kako će se, u odnosu na to, sve ostale odluke donositi, u smislu klupskih sezona i ostalih velikih takmičenja“, završila je Sonja Vasić priču za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram