Tokio
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da prilikom donošenja odluke o odlaganju OI u Tokiju nije potegnuto pitanje koliki će biti troškovi tih pomeranja.

On je to rekao posle sastanka sa premijerom Japana Šinzom Abeom.

PROČITAJTE JOŠ

Taj sastanak je morao hitno da bude organizovan zbog pritiska nacionalnih olimpijskih komiteta, federacija i sportista.

Prethodno je MOK najavio da će biti potrebne četiri nedelje za donošenje konačne odluke o pomeranju termina održavanja OI.

Bah i Abe su razgovarali i doneli odluku da se OI odlože i – to je sve od informacija.

„Ne mogu da dam odgovor kada će Igre biti održane. To je razlog zašto smo odlučili da nam je rok od četiri nedelje neophodan da bismo izvršili procenu svega. Pitanje termina nije jedino“, rekao je Bah.

I nije, postoji jedno, izgleda još važnije.

„Nismo razgovarali o troškovima, ovo je sada pitanje spasavanja života“, naveo je Bah.

Selo
Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

 

Dakle, troškovi.

Zajedničkom odlukom MOK i Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju da takmičenje bude odloženo su izbegnute direktne posledice jednostranog otkazivanja dogovora.

„Strana koja otkaže ili odloži dogovor, ukoliko to nije produkt kompromisa sa drugom stranom, stavlja sebe u poziciju kršioca ugovora i može da dođe do situacije da bude nosilac finansijske odgovornosti za propast dogovora“, rekao je sportski advokat Džon Merzad.

U tom slučaju, ugovorne strane bi mogle da se pozovu na princip „više sile“, ali je u taj dogovor neophodno da se uključe i ostale strane sa interesom, poput osiguravajućih kuća.

Zašto MOK nije mogao sam da donese odluku?

„MOK ima pravo da otkaže Igre na temelju bezbednosnih razloga i time je zaštićen od svakog potraživanja nadoknade štete. Ipak, ugovorom nije propisana stavka koja se odnosi na odlaganje, pa je zbog toga MOK morao da uđe u razgovore sa Japanom, pre donošenja konkretne odluke“, dodaje Merzad za BBC.

Vredi istaći da budžet za organizovanje i održavanje Olimpijskih igara iznosi 12,6 milijardi dolara, a sama pomisao o tome da postoje „milioni“ zakupljenih smeštajnih kapaciteta u Japanu ukazuju na zaključak da je pred MOK i vlastima Japana ogroman izazov.

„Šta će biti sa Olimpijskim selom? Da li Japan može da priušti sebi da svi izgrađeni objekti budu prazni još godinu dana? Da li će novo Olimpijsko selo morati da bude napravljeno?“ to su samo neka od pitanja na koje ukazuje BBC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram