Foto: TANJUG/AP Photo/Aaron Favila

Pokazao je zašto je veliki talenat i svi se nadaju da će u budućnosti srpska košarka moći da se osloni na njega

Nikola Jović iskoristio je veliku šansu koja mu se ukazala ovog leta, zgrabio je sve što mu se pružilo i zasijao na najvećoj sceni i to u dresu reprezentacije.

Odavno je bilo jasno da je Jović veliki srpski talenat, već u mlađim kategorijama je pokazao kvalitete, a onda je u Megi napravio odskočnu dasku za NBA ligu. Tamo ga je na draftu izabrao Majami još u prvoj rundi, a u prvoj sezoni u najjačoj ligi sveta napredovao je uglavnom van svetla velikih utakmica.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobijao je Jović šansu na kašičicu u prvoj sezoni, iskreno, nije se ni očekivalo mnogo više, ali je zato fizički napredovao, nabacio mišićnu masu i nadogradio svoju igru u više segmenata.

Iako su se mnogi nadali da će mladog Nikolu videti u dresu Srbije prošle godine na Evrobasketu, to se nije desilo, ali zato jeste sada na Svetskom prvenstvu.

Selektor Svetislav Pešić znao je šta radi kada je udelio poziv Joviću, a onda mu je pronašao i pravu ulogu, te se mladi Srbin brzo uklopio i ljudski i igrački.

Već posle prve pripremne utakmice koja nije odigrana iza zatvorenih vrata bilo je jasno da će Jović biti velika snaga reprezentacije čak i ove godine, a nadajmo se i u budućnosti. Tada protiv Grčke na Akropolis kupu u Atini nije upisao niti jedan poen, ali je pokazao želju za dokazivanjem i različite mogućnosti na parketu, poput povlačenja kontre driblingom nakon skoka, zaštite obruča, prodora i pravovremenog pasa, a bilo je pitanje samo kada će šut doći na svoje.

Već i sledećoj utakmici protiv Italije počeo je da „rešeta“ i zatrpava koš rivala, a isto je nastavio protiv Portorika, Kine i Brazila.

Izborio se Jović za prvu petorku i važnu ulogu u timu, a ako je neko i imao sumnju da li će mu Svetsko prvenstvo predstavljati problem, ona je rešena već posle prve utakmice u Manili.

Tokom Mundobasketa Jović je prosečno beležio 10,1 poen uz tri skoka i 2,6 asistencija, a najbolju utakmicu odigrao je protiv Južnog Sudana. Tada je imao 25 poena, a osim protiv Južnog Sudana za igrača utakmice proglašen je i protiv Portorika, kada je upisao 17 poena i četiri asistencije.

Istini za volju, pokazalo se da Jović ima i određene mane, ali to je i više nego normalno za igrača koji ima tek ili bolje reći samo 20 godina. Kao najveća pokazala se igra u odbrani, mada je i tu Jović s vremena na vreme pokazao da može da čuva različite tipove igrača, te da u zaštiti obruča i te kako može da bude koristan. Takođe, Jović bi u skoku mogao da bude aktivniji, ali njegova visina (2,08m) i snaga koju poseduje (ima oko 100 kila) tek treba da dođu do izražaja.

„Ovo je baš ono leto i predsezona kakva je potrebna Nikoli Joviću. On će moći da igra, bio je u Letnjoj ligi sa nama, igrao je na visokom nivou, takmičio se, a sada će nastaviti. Nismo znali da će se tim Srbije ovako „istumbati“, ali i to je ispalo savršeno za njega. Ima sjajnu priliku“, rekao je Erik Spolstra u razgovoru za „Majami Herald“ pred početak Svetskog prvenstva.

I ovo stvarno jeste bilo leto Nikole Jovića, a sigurno da od njega u nastavku karijere možemo da očekujemo samo još bolje partije i veće uspehe.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa 20 godina Jović je u samo nekoliko meseci uspeo da stigne do finala NBA lige sa Majamijem, odnosno finala Mundobasketa sa Srbijom, a ne može se reći da se bilo šta od toga očekivalo. Možda u pohodu sa Majamijem nije imao veliku ulogu, ali je zato u Srbiji pokazao ko je i šta je, predstavio se u najboljem svetlu i najavio borbu za minute u NBA.

„‘Mali’ igra dobro, zabavno je to što smo ovde u isto vreme… On je mnogo radio iza kulisa (iza scene), niko nije obraćao pažnju u martu, aprilu i maju kada je dva puta dnevno trenirao i totalno promenio svoje telo. Sada je potpuno zdrav. Radio je mnogo, napredovao i pripremio se za bitno leto. Prvo je išao na Letnju ligu u Sakramentu i Vegasu gde je igrao jako dobro, a imaće priliku da se bori za mesto u sastavu i minute u Majamiju“, otkrio je Epolstra u razgovoru za Nova.rs tokom Mundobasketa.

Ekipa iz Majamija celo leto pratila je Jovića i njegov napredak, a ostaje da se vidi kakvu će šansu dobijati tokom druge sezone u Americi.

Jović je neko ko ima košarkašku prgavost i hrabrost da preuzme odgovornost, nije neko ko će se sakriti u presudnim trenucima i nije neko ko nema samopouzdanja, a šampionski gen video se već ove godine. Svakako da je pred njim veliki rad, prostora za napredak i te kako ima, ali Jović deluje kao spreman za sve što ga čeka u budućnosti i ne želi da beži od krvavog rada.

Foto: FIBA basketball

Srbija će dugo pamtiti Jovićeve suze posle finala sa Nemačkom (83:77), srčanost koju je pokazao na terenu, ali i zajedništvo tima u kojem je Nikola savršeno pronašao svoje mesto.

Na osnovu ovog leta, gotovo sa sigurnošću možemo reći da će u budućnosti biti još mnogo košarkaških momenata za pamćenje čiji će glavni tvorac i režiser biti upravo Nikola Jović.

Do sledećeg viđenja…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar