photo: Matias Horak/STARSPORT

Srbija demonstrirala silu u grupnoj fazi

Košarkaši Srbije sa maksimalnih pet pobeda „prošetali“ su se kroz grupnu fazu Evrobasketa, a zanimljivo je da su na svakoj utakmici pobedili sa dvocifrenom razlikom.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednja u nizu, bar za sada nadamo se, „stradala“ je Poljska sa 96:69 i to u meču koji je odlučivao o tome ko će sa prvog mesta otići dalje.

Ponovo su „orlovi“ već u prvoj četvrtini rešili sve dileme, ako ih je uopšte i bilo, te je kasnije razlika stalno rasla, a ono što je bitno je da je pobeda odneta u svakoj četvrtini.

U trećoj deonici smo primetno digli nogu s gasa, ali to nećemo smeti da dozvolimo u nokaut fazi, gde će prvi rival biti Italija u nedelju od 18 sati u Berlinu.

Srbija je umela u poslednje vreme da popusti u drugom poluvremenu, da dozvoli rivalu da napravi seriju (ne i Poljskoj), te će Pešić igurno na to obratiti pažnju, pošto je i sam isticao da je treća četvrtina kao nova utakmica.

Što se tiče utakmice sa Poljskom, Nikola Jokić je u više nego laganom ritmu ubacio 19 poena, šutnuo je samo osam puta iz igre, a već je u osmom minutu utakmice bio dvocifren i tako ugasi sve nade Poljaka.

Ono što najviše raduje je povratak gorostasa Nikole Milutinova, koji je u oba pravca delovao vrlo spremno, te je „terorisao“ koš Poljske sa 16 poena, a sa njim na parketu (20 minuta) smo imali +24.

Bitno je da se razigrao i Marko Gudurić koji bi u nokaut fazi uz Milutinova mogao da bude glavni igrač sa klupe. Bek Fenerbahčea je ubacio 15 poena, bio je aktivan i u odbrani, te je iz ukradenih lopti lako polagao u kontri.

PROČITAJTE JOŠ:

Vasilije Micić je ponovo bio glavni sa loptom, odigrao je 25 minuta, a samo mu je jedna asistencija falila za dabl-dabl (12 poena). Prvi plejmejker Srbije imao je šest ili više asistencija na četiri od pet utakmica, dok je i u poenima znatno popravio svoj učinak u odnosu na prethodne mečeve u dresu nacionalnog tima.

Na svakom duelu je dao najmanje po 12 ili više poena, a na prethodnih 20 utakmica rekord mu je bio osam poena. I sve to govori kakva Srbija izlazi na megdan Italiji u osmini finala.

Ako se neko pitao da li će Jokić i Micić biti lideri, kako će se uklopiti i da li će se podrediti timu, sada je dobio odgovor u vidu potpune dominacije. Obojica su igrala na visokom nivou, a opet ne na maksimumu. Povukli su kad treba, a u nokaut fazi mogu samo da budu još bolji, s obzirom da će sigurno znati kada treba da preuzmu odgovornost i reše utakmice.

Nikola Kalinić je takođe bio odličan tokom grupne faze, te opravdao je reči Pešića da je najbitniji igrač. Protiv Poljske je imao 11 poena, a sa njim na parketu imamo i šut spolja i kvalitetnu igru na niskom postu, a u isto vreme je u stanju da čuva najbolje igrače protivničkih ekipa.

Kada smo već pomenuli tu kvalitetnu odbranu, primetno je i da smo najbolje igrače protivničkih ekipa u četiri meča sveli na solidan broj poena, te Lauri Markanen, Jan Veseli, Deni Avdija i Mateuš Ponitka nisu pružili doprinos na koji su navikli saigrače.

Bonus za Srbiju u nokaut fazi može biti i Dejan Davidovac, koji je protiv Poljske ubacio 10 poena, a na parketu je bio čak 23 minuta. Davidovac nije briljirao na prethodnim mečevima, ali je sjajnim osećajem za igru pokazao da može da bude tajno oružje sa klupe. Uz to, Davidovac je poznat kao neko ko voli da igra „velike utakmice“, te se od njega uvek može očekivati da na njima „iskoči“ pre svega u napadu.

Jedina stvar koja za sada brine Srbiju je Vanja Marinković, koji se nakon dva meča pauze vratio na parket, ali je ušao tek u poslednjoj deonici kada je sve bilo rešeno.

Marinković je imao probleme sa stomačnim virusom, to ga je očigledno izmorilo, a još veća je šteta kada se zna da je u prva dva dulea bio izuzetno motivisan i napadački raspoložen.

Sada ostaje pitanje kakvog ćemo Vanju gledati u mečevima na ispadanje, a nadamo se da će brzo vratiti formu sa početka prvenstva, te da će ga šut za tri poena poslužiti.

U nokaut fazi se očekuje da napadački proradi i Vladimir Lučić, a Ognjen Jaramaz je pokazao da je pouzdan i da se na njega Pešić može osloniti kada je reč o plejmejkerskoj i bekovskoj poziciji.

U izostanku Nemanje Nedovića, Pešić je u meču sa Poljskom isprobao i igru sa samo jednim bekom, dva krila i dva visoka igrača. Na parketu su se u jednom momentu našli Micić, Kalinić, Davidovac, Kuridža i Jokić, te nije nemoguće da s takvim petorkama pokušamo da iznenadimo rivala i u nokaut fazi.

Što se Italije tiče, jasno je da moramo da zaustavimo šut za tri poena, a da nam pod košem ne mogu parirati. Ključ će biti u Simoneu Fontekiju, koji je napadački najpotentniji igrač te reprezentacije, te će zadatak da ga čuva verovatno imati Kalinić i Lučić.

Jeste da je Srbija moćno prošla kroz grupnu fazu, ali je istina da nam rivali nisu bili iz vrha evropske košarke. U nokaut fazi gas će morati da se doda, a kako Pešić kaže „nemojmo da se puvamo previše“, jer ostala su još četiri koraka do zlata.

Prednost je što Srbija sada neće imati utakmice dan za dan, te energija i zalaganje moraju biti na najvećem nivou. Samo neka nas zaobiđu povrede, rivalima smo već poslali poruku šta ih očekuje, a ono pravo tek sledi.

BONUS VIDEO Pešić je u Zvezdi za Nedovića imao posebnu „tajnu“ akciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar