photo: Matias Horak/STARSPORT

Sve detalje sa meča pratite u blogu Nova.rs.

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Poljsku sa ubedljivih 96:69 i na taj način osigurala prvo mesto u grupi D na Evrobasketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je tako ostala perfektna u grupnoj fazi, te je u pet mečeva upisala pet pobeda i to sve sa dvocifrenom razlikom.

Poljska je nakon ovog poraza pala na treće mesto, druga je Finska, a četvrta Češka, koja je ranije tokom dana pobedila Izrael sa 88:77 i na taj način obezbedila plasman u osminu finala.

„Orlovi“ će u osmini finala igrati protiv Italije u Berlinu, gde će se odigrati cela nokaut faza.

Najefikasniji igrač na meču ponovo je bio Nikola Jokić sa 19 poena i pet skokova, a imao je smao jedan promašaj iz igre. Pored njega najbolji je bio Nikola Milutinov sa 16 poena, dok je Vasilije Micić bio na pragu dabl-dabla sa 12 poena i devet asistencija.

Dvocifreni u dresu Srbije bili su i Makro Gudurić sa 15, Nikola Kalinić sa 11 i Dejan Davidovac sa 10 poena.

Kod Poljske se istakao Mihal Mihalak sa 17 poena i četiri skoka, dok je Lukaš Kolenda imao 10 poena. Prva zvezda tima, Mateuš Ponitka, je imao svega sedam poena.

Jokić je odmah na početku meča pokazao kakav je majstor, pa je sa četiri brza poena najavio još jednu sjajnu partiju. Balcerovski je doneo izjednačenje svom timu, ali su Ognjen Jaramaz i Nikola Kalinić vezali trojke i naterali poljskog selektora Igora Miličića da zatraži tajm-aut.

photo: Matias Horak/STARSPORT

Usledila je još jedna serija Srbije 8:3, a Jokić je u svom stilu vezao četiri poena. Sokolovski je ubacio trojku, ali su usledila dva sjajna napada Srbije. Najpre je Jokić uposlio Lučića pod košem za lake poene, a onda su Micić, Jaramaz i Kalinić brzo kombinovali i rešili akciju zicerom.

Jokić je već u osmom minutu utakmice bio dvocifren, a Micić je prodorom doneo dvocifrenu prednost Srbiji – 22:11.

Srpski plejmejker je imao niz dobrih i atraktivnih poteza u poslednja dva minuta prvog perioda. Iz pik en rola je proigrao Nikolu Milutinova, povratnika u tim, koji je zakucao i dobio ovacije. Srpski plejmejker je imao još jednu asistenciju za Davidovca koji je sjajno iskoristio prazan prostor. Mihalak je pogodio za dva, ali je Micić nakon naredne dobre odbrane uposlio Marka Jagodića – Kuridžu u kontri za 28:14 nakon prvih deset minuta.

U drugoj deonici gledali smo sličan odnos snaga na terenu, a prednost je još više uvećana do velike pauze. Marko Gudurić i Davidovac su održali prednost Srbije u uvodnim minutima druge deonice, a Milutinov je bio prava enigma za poljsku odbranu.

photo: Matias Horak/STARSPORT

Poljaci nikako nisu mogli da vežu nekoliko dobrih napada, a Davidovac i Milutinov su doneli 21 poen razlike – 39:18.

Srbija je nastavila da dominira, Gudurić je pogađao iz prodora, a Micić je nakon ukradene lopte realizovao kontru sa lakoćom.

Poljska je uspela da napravi seriju 4:0, a Svetislav Pešić je uprkos velikoj prednosti zatražio tajm-aut pred sam kraj prvog poluvremena. To je urodilo plodom, pa je Jokić pogodio trojku. Usledilo je malo nervoze u srpskim redovima, pošto je Micić izgubio loptu, a Jokić dobio tehničku. Međutim, na poluvreme se otišlo sa rezultatom 52:33.

Treća četvrtina je bila najslabija za naše reprezentativce, ali su i u njoj bili bolji od Poljske sa 20:17. Ej Džej Sloter je trojkom otvorio drugo poluvreme, ali je Jokić pokazao zašto je košarkaški majstor, te je lako poentirao sa niskog posta za 54:38.

photo: Matias Horak/STARSPORT

Mučila se Srbija u napadu sve do rezultat 58:43, kada je napravljena seirja 7:0. Kalinić je probudio ekipu trojkom, a nakon agresivne odbrane Gudurić je ostao „u ofsajdu“ i neometano položio. Jokić je realizovao dva penala, Kalinić je pogodio novu trojku, a Gudurić se u potpunosti razigrao, pa je nakon 30 minuta bilo 72:50.

Poljaci su pokušali da smanje prednost Srbije šutevima sa distance, ali su Davidovac i Jaramaz pogađali trojke, pa problema za Srbiju nije bilo.

Odličnu sekvencu u poslednjoj deonici imao je i Micić sa dve vezane trojke, a Milutinov je pogodio pod košem uz faul.

Nakon dva meča pauze, Marinković je dobio priliku u poslednja tri minuta, ali se nije upisao u strelce.

Navijači su željno priželjkivali još jednu stotku Srbije, ali je ipak konačan rezultat bio 96:69.

Poslednje kolo grupne faze, rezultati:

GRUPA D (Prag)

5. kolo, 8. septembar

Finska – Holandija 88:67

Češka – Izrael 88:77

Srbija – Poljska 96:69

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija – Poljska 96:69 (28:14, 24:19, 20:17, 24:19)

Dvorana: O2 Arena, Prag (Češka). Sudije: Antonio Konde, Kerem Baki, Fernando Kalatrava.

Srbija: Micić 12, Jaramaz 6, Gudurić 15, Marinković, Kalinić 11, Lučić 4, Davidovac 10, Kuridža 3, Milutinov 16, Jokić 19, Ristić. Selektor: Svetislav Pešić.

Poljska: Ponitka 7, Sloter 3, Sokolovski 9, Balcerovski 6, Garbač 2, Mihalak 17, Dževa, Cel 5, Olejničak 4, Ziskovski 6, Šenk, Kolenda 10. Selektor: Miličić Igor.

Osmina finala, parovi:

Nemačka – Crna Gora

Grčka – Češka

Španija – Litvanija

Finska – Hrvatska

Slovenija – Belgija

Ukrajina – Poljska

Turska – Francuska

Srbija – Italija

Srbija - Poljska 96:69

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare