Foto: FIBA

Bilo je napeto, ali Srbija nije dopustila da "vodenica" ode na stranu Izraela

Košarkaši Srbije imaju maksimalan učinak u prva četiri kola Evrobasketa, pošto su u utorak savladali i Izrael sa 89:78.

PROČITAJTE JOŠ:

Jeste da je razlika na kraju bila dvocifrena, ali je tokom utakmice bilo velikih poteškoća za izabranike Svetislava Pešića.

Izrael je u utakmicu ušao sa jasnom željom da se nadigrava i trči u leđa Srbiji, ali su naši momci poprilično dobro to neutralisali i nakon prvih deset minuta vodili sa 24:18.

Na krilima Jama Madara Izrael je poveo sa 30:28, ali je taj nalet odbijen. Prvo poluvreme proteklo je u znaku Nikole Jokića, koji je za to vreme imao 20 poena i bio je bez promašaja. Srbija je vodila sa 50:38, a utisak je da je sa „pola gasa“ ubacila tih 50 poena.

U nastavku se održavala ta dvocifrena prednost, sve do pred kraj treće deonice kada je Izrael pripretio, a u našoj igri se ponovo dogodio pad, kao protiv Turske, Češke…

Izrael je napravio seriju 10:0 i to je svakako podatak koji može da zabrine pred poslednji meč u grupi, ali i ono što je mnogo bitnije – nokaut fazu.

Međutim, ono što je veliki plus je da je Srbija svaki put do sada u proteklih mesec dana uspela da se izvuče iz takvih situacija, odbije nalet i pokaže karakter u ključnim momentima meča. Tako je bilo i protiv Izraela, pa je Srbija na kraju slavila sa dvocifrenom razlikom.

NE PROPUSTITE:

Srbija je nakon tri fenomenalna meča u kojima je veoma malo gubila lopte, protiv Izraela prodala 15, a imala je i manje asistencija od rivala (20-17). Međutim, napadački potencijal Pešićeve ekipe je neverovatan, iako nije postigla previše trojki (10).

Jokić je ponovo ispisao istoriju, pošto je imao 29 poena, 11 skokova i pet asistencija, a povukao je uvek kada je trebalo. Nije forsirao u napadu, nije žudeo za poenima iako je već u prvom poluvremenu imao 20, te je svima pokazao kako treba da se ponaša jedna košarkaška zvezda.

Završio je srpski centar utakmicu sa 46 indeksnih poena, a ekipa je sa njim na parketu imala +19 što dovoljno govori o njegovom značaju za tim. Prvi je u 21. veku koji je imao 25+ poena, 10+ skokova, 5+ asistencija i 3+ ukradenih lopti na jednom meču Evrobasketa.

Ujedno je i prvi košarkaš u istoriji Srbije sa tri uzastopne dabl-dabl partije na Evropskom prvenstvu.

Ono što je bitnije je da je i Srbija zabeležila nekoliko rekorda. Srbija je pobedila na sedam poslednjih utakmica u grupnoj fazi, što joj je najduži niz pobeda u ovom delu turnira. Poslednjih šest utakmica „orlovi“ su pobeđivali sa minimum šest poena razlike. Srbija je postigla 10 trojki protiv Izraela, a kako je protiv Finske ubacila 12, prvi put je imala uzastopne utakmice sa 10 ili više trojki na Evrobasketu.

Međutim, ovoj pobedi mora malo da se pogleda i u „zube“. Kapiten Vladimir Lučić je doživeo pad u drugom delu meča, ali je svom srećom sa njim sve u redu. Ono što je problem je povreda Nemanje Nedovića, koji će zbog rupture lista propustiti ostatak prvenstva.

Morao je srpski bek ranije u svlačionicu, a kako na ovom meču nije bilo ni Vanje Marinkovića ni Nikole Milutinova, redovi su morali da se sabiju.

U igru nije ulazio Dejan Davidovac, iako je na prethodna tri meča imao minute. Dušan Ristić je bio na parketu svega minut i 30 sekundi, pa je Pešić praktično sa sedam i po igrača pobedio Izrael (ta polovina je Nedović koji je morao u svlačionicu).

Pored Nedovića i Jokića su se još petorica upisivali u strelce (Micić, Jaramaz, Kalinić, Lučić, Gudurić), ali je bez obzira na to opet ubačen veliki broj poena.

Što se odbrane tiče, imali smo probleme samo sa Jamom Madarom, koji je bio u ritmu tokom cele utakmice, ali smo Avdiju sveli na 14 poena. Ostali nisu bili ozbiljna pretnja, a ako ostanemo zdravi i čitavi (bar sa ovih 11 igrača) do zlata sigurno možemo.

Povrede nas prate od početka avgusta, ali je Srbija pokazala da je tim, da imamo igrače koji mogu da nadoknade izostanke, te da smo iako oslabljeni veoma potentni na obe strane terena i fizički spremni za sve što nas čeka.

BONUS VIDEO Simonović o Jokiću: Bajka je igrati sa takvim igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar