Foto: KSS

Moćna Srbija i još moćnija poruka rivalima

Košarkaši Srbije razbili su Finsku sa 100:70 u trećem kolu grupe D i sada imaju skor 3-0 na Evrobasketu, te su obezbedili plasman u narednu rundu, najverovatnije sa prve pozicije.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ su od prvog minuta meča protiv Finske demonstrirali silu i rešili pitanje pobednika već u prvom poluvremenu, da ne kažemo prvoj četvrtini kada je plus već bio na 11 poena (33:22).

U mečevima sa Holandijom i Češkom, naš tim je imao određenih oscilacija, nije sve štimalo besprekorno, ali je protiv Finske na obe strane terena viđeno mnogo detalja u igri Srbije koji definitivno odlikuju jedan šampionski tim.

Svih deset igrača, koji su bili u rotaciji za ovaj meč, su se upisali u strelce, a čak šestorica ih je imalo dvocifren učinak.

Da je snaga naše reprezentacije u timskoj igri, kako ističu i mnogi košarkaški analitičari, treneri i bivši igrači, govori i podatak da smo protiv Finske imali 30 asistencija. U tom segmentu prednjačili su Nikola Jokić i Vasilije Micić sa po sedam asistencija, dok je Nikola Kalinić imao pet.

Finci su se držali u prvoj četvrtini sve do rezultata 10:15, a onda je Srbija „upalila motore“ i napravila seriju 14:0.

Kako to mnogi vole da kažu, prava košarkaška poezija Srbije sredinom prve i tokom gotove cele druge četvrtine, pa se na poluvreme otišlo sa rezultatom 62:34.

Odbrana „orlova“ je funkcionisala besprekorno, Jokić je bio agresivan u odbrani od pika (kasnije i Jagodić-Kuridža), te finski kreatori nisu mogli da pronađu dobre pozicije za saigrače ni u reketu ni spolja. Svaki od Pešićevih izabranika bio je na terenu sa jasnom idejom, svako je pokrivao i stizao sve u odbrani, a u nekoliko navrata videli smo i na je na jednom igraču Finske bilo i po dvojica ili trojica naših. Višak se nije stvarao, a Fincima se zatvorio svaki prilaz košu pogotovu u drugoj deonici (postigli samo 12, a u trećoj 14 poena).

Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Bilo je tu i ukradenih lopti Srbije (ukupno 10), nakon kojih su sevale kontre i lake završnice. Skok je bio poprilično dobro iskontrolisan, a nakon njega viđali smo i odličnu tranziciju u napadu, o kojoj Svetislav Pešić često priča.

Trčalo se u leđa rivalu, Jokić je ponovo prebacivao teren i pronalazio igrače u ofsajdu svojim „tačdaun“ pasevima, a Ognjen Jaramaz je razgalio publiku dodavanjem kroz noge u kontri tokom druge četvrtine. Micić je takođe odlično povlačio loptu, nije se mnogo srljalo, niti se igra usporavala kada se otvarao put do koša.

Srpski navijači mogli su da uživaju u napadačkoj rapsodiji našeg tima, a ni Finci se nisu loše proveli, jer teško da su očekivali pobedu, a opet su gledali veoma kvalitetnu košarku u režiji „orlova“.

Ono što je takođe bilo veoma lepo u igri u napadu je protok lopte i tečne akcije iz kojih su se kreirale otvorene pozicije za šut. Kada toga nije bilo lopta se spuštala na post ili se utrčavanjima dolazilo do poena, nije bilo mnogo teških pozicija, a Jokić je tokom treće deonice doneo sigurne poene pod košem.

Od individualnih partija, sem Micića i Jokića, koji su uvek na vrhunskom nivou, izdvojio se Nemanja Nedović, koji je u izostanku Vanje Marinkovića počeo utakmicu u petorci. Na kraju je imao 14 poena kao i Micić, a pogodio je i dve trojke, te je najavio bolje partije i dane u nastavku turnira.

Kalinić je odigrao gotvo besprekornu utakmicu, imao je 13 poena, četiri skoka i pet asistencija, te je samo jednom promašio iz igre. U odbrani je odigrao „ono njegovo“, kao i Vladimir Lučić, koji je imao samo poen manje.

PROČITAJTE JOŠ

Marko Gudurić je odigrao nešto slabije u prvom poluvremenu, iako je imao i ulogu kreatora, ali je svakako pozitivno što je pred kraj utakmice ubacio dve trojke, te se nadamo da ćemo najbolje od njega tek videti.

Što se Pešićevog vođenja utakmice tiče, treba istaći da se tek sada pokazalo zašto je podeljena minutaža u prva dva meča bila izuzetno važna. U skraćenoj rotaciji protiv Finske ponovo su svi bili spremni da pruže ono što se od njih očekuje, a niko nije bio umoran i preforsiran, iako je raspored utakmica izuzetno „nategnut“.

Možda nakon ove pobede ne treba pričati kako smo najjači, kako se (zlatna) medalja već nazire, ali ono što raduje su svakako pristup, energija i atmosfera u timu, ali i sama predstava na terenu.

Ovo je Srbija koju želimo da gledamo, ali sam ubeđen da još nismo na maksimumu. To se čuva za kraj filma, baš kako reče Marko Simonović u „Driblingu“ nakon prve utakmice.

BONUS VIDEO Najbolji potezi sa utkamice Srbije i Finske

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram