Oscilacija ima, ali motori se tek pale.

Košarkaši Srbije upisali su i drugu pobedu na Evrobasketu, pošto su savladali oslabljenu Češku sa 81:69.

PROČITAJTE JOŠ

Oslabljenju iz prostog razloga što na terenu nismo gledali Tomaša Satoranskog, najboljeg igrača reprezentacije u poslednjih nekoliko godina.

Možda Češka ni sa njim ne bi uspela da pobedi Srbiju, ali bi sigurno bila još konkurentnija i opasnija.

Da se sada ne bismo bavili pričama šta bi bilo kad bi bilo, osvrnućemo se na dešavanja na parketu.

Podatak koji je posebno privukao pažnju je taj da je Srbija imala svega pet izgubljenih lopti. Najviše zasluga za to ima Vasilije Micić, koji je bio dirigent u napadu skoro 30 minuta.

Nismo jeftino prodavali lopte, napade smo uglavnom završavali, a Micić je meč završio sa 13 poena, četiri skoka i šest asistencija. Možda to nije bio njegov dodavački učinak kao protiv Holandije u prvom kolu, ali su neki potezi bili posebno atraktivni i elegantni.

Pojedinim potezima podsetio je na Džejsona Vilijamsa, bivšeg NBA asa, koji je bio poznat po atrakcijama na terenu. Vilijamsov nadimak je bio “Bela čololada” (ko nije gledao njegove snimke neka obavezno to uradi), a ukoliko Vasa nastavi sa ovakvim partijama po ko zna koji put će dokazati da je plejmejker NBA kalibra i da u svom repertoaru poseduje izuzetne i poenterske i dodavačke sposobnosti.

Kada već pričamo o njemu, treba napomenuti i da je postigao dve bitne trojke u drugom poluvremenu, koje su Srbiju održale na dvocifrenoj razlici.

Ono što je najviše upalo u oko, a negativno je u igri Srbije je “zastoj” i opuštanje koji su se desili krajem treće i početkom četvrte deonice.

Možda Česi tokom prvog poluvremena nisu bili ni blizu ravnopravan rival, gubili su i sa 20 razlike, ali su pokazali da imaju kvalitet da zaprete i najboljima, samo kada su na vrhuncu.

Napravili su seriju 14:2, brze četiri trojke i lagani poeni pod obručem za kratko su poremetili “orlove”.

U tim momentima ništa Srbiji nije polazilo za rukom, pogotovo u napadu, a takve “crne rupe” našeg tima vidjali smo i u prethodnim mečevima.

Možda protiv Holandije to i nije bilo tako izraženo, ali ako se setimo meča protiv Turske (slično se dešavalo i protiv Belgije i Letonije u kvalifikacijama za SP) i prosutih 20 razlike onda lako možemo zaključiti da Srbija, bar za sada, nešto slabije igre u trećoj četvrtini.

I sam Peśić je nedavno istakao da je treća četvrtina često kao nova utakmica, a na to će posebno morati da upozori svoje igrače, jer ih takav zastoj protiv neke jače ekipe može koštati pobede.

Ipak, bez obzira na taj pad, Srbija je uspela da zbije redove, ubaci i nešto spolja i bez velike drame privede meč kraju.

O igri Nikole Jokića ne treba trošiti ovde mnogo reči, opet je imao dabl-dabl, čuvala su ga i po trojica igrača, a on je isporučio 18 poena i 11 asistencija. Nijednog momenta niko nije imao osećaj da srpski centar forsira, a kada je bio na klupi bitnu rolu odradio je i Dušan Ristić. On je uspešno rešio dve situacije pod košem, učestvovao je u odbijanju naleta Čeha, a bio je na parketu i u momentima kada se pravila velika razlika u drugoj četvrtini.

Foto: FIBA

Šut za tri poena nikako nije služio Srbiju u ovom meču, a procenat je bio jedva negde oko 30%. Ipak, poseban utisak ostavio je Vanja Marinković, koji je nakon Holandije još jednom bio dvocifren, ovoga puta sa 11 poena. Pogodio je tri trojke uz jedno teško polaganje, a po njegovom izrazu lica i govoru tela videlo se da ima samopouzdanja. To posebno raduje i zbog činjenice da je u meč ušao sa nekoliko promašaja, ali se nije povukao i zato je nagradio sebe.

Onaj ko još uvek nije pronašao pravu šutersku formu je Marko Gudurić (1/5 za tri), ali je srpski bek imao šest brzih poena u drugoj deonici kada je bila najveća serija Srbije. Ni protiv Holandije Gudurić nije blistao, ali hajde da verujemo da će proraditi onda kada bude bilo najpotrebnije.

Sa šuta prelzimo na skok. Za razliku od prvog meča u kom smo nadskočili Holandiju, Češka je sada imala više skokova – 38:34. Nije to neka razlika koja je preterano uticala na rezultat, ali smo definitivno mogli bolje.

Što se tiče pojedinačnih partija i utisaka, Nikola Kalinić je upisao 10 poena. Bio je dobar u prvoj četvrtini, pogodio je i trojku na otvaranju, ali se ispromašivao u poslednjoj. Kapiten Vladimir Lučić nije bio posebno raspoložen, pa je završio sa šest poena i četiri skoka.

photo: Matias Horak/STARSPORT

Jaramaz je u igri proveo 10 minuta, ubacio pet poena, ali je utisak da nije dovoljno razigravao i povukao u trenucima kada su Česi bili u naletu, te se brzo preselio na klupu.

Dejan Davidovac je meč završio sa po dva poena i skoka, a u nastavku prvenstva ne bi bilo loše da više na parketu u paru gledamo njega i Jokića, koji su pokazali da se odlično razumeju. Davidovac je neko ko ume da iskoči na presudnim utakmicama i u odlučujućim trenucima, a ume da ofanzivnim skokom i dobrom kretnjom nanese štetu protivničkoj odbrani.

Marko Jagodić-Kuridža je imao dva poena i tri skoka za skoro 18 minuta na parketu. Imao je odličnu defanzivnu rolu u drugoj četvrtini, a u napadu se nije mnogo “gurao”, te nije imao ni potrebe da završava naše akcije.

Najmanje prilike dobio je Nemanja Nedović, koji se sa pet minuta polako uvodi u takmičarski ritam. Po onome što smo videlo do sada pitanje je koliko će on moći da pomogne Srbiji na ovom prvenstvu, s obzirom da od početka priprema pa do sada ima više problema nego detalja koje obećavaju. Ipak, to je Nedović, uvek spreman da saspe 30 poena ako ga krene šut, a atletski sigurno može da se odmerava sa mnogim bekovima iz protivničkih reprezentacija.

Nemanja Nedović Foto: STARSPORT Pedja Milosavljevic

Još jedan detalj koji bi se mogao popraviti je odbrana od pik en rola, gde su Česi umeli u nekoliko navrata da pronadju prazan prostor u reketu i završe akciju lakim poenima.

Kada se sve sabere i oduzme, Srbija je odigrala dve utakmice daleko od svog vrhunca. Oscilacije u igri postoje, Jokić i Micić su klase za sebe, Vanja je nikad samouvereniji, a Kalinić i Lučić su konstantni sa obe strane terena. Ostali će sa klupe morati da se priključe malo više, a raduje i povratak Nikole Milutinova, nadamo se već protiv Finske u ponedeljak.

BONUS VIDEO Vrati mi se nesrećo, Mišo moj: Finac „poludeo“ kad je čuo srpski i zapevao

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar