Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pedeset poena ni na dva termina košarke sa drugarima nije malo, a kamoli kad to neko uradi na profesionalnom nivou. I to još u Evropi.

U NBA je to kao dobar dan, eno Stef Kari ima preko 30 poena u proseku tokom sezone, Jokić je na oko 26 i tu ima još igrača koji „biju“ preko 25.

PROČITAJTE JOŠ:

Ognjen Dobrić je na dve utakmice protiv Budućnosti u finalu ABA lige ubacio 50 poena i ovako nešto zaista nije uobičajeno videti na ovdašnjim parketima.

Već ranije smo pisali o tome da treba istaći njegovu zaslugu za ovakve rezultate Zvezde u drugom delu sezone, jer je uz Dejana Davidovca baš on bio vitalan deo postave kada god je trebalo da neko od igrača iskoči u prvi plan i preuzme odgovornost.

Razlika je što Davidovac obično preuzima odgovornost šutevima, a Dobrić energijom ili odbranom. Pravi belaj za protivnike nastaje kad i Dobrić počne da pogađa, pa onda spoji to sa energijom kao što radi već neko vreme kod Dejana Radonjića.

Onda se transformiše u potpuno drugačijeg igrača od onog koji je bio kod Saše Obradovića. Kao doktor Džekil i gospodin Hajd.

Otprilike kao ovaj drugi je izgledao u prve dve utakmice finala, što posebno može da raduje Radonjića.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Istina, tokom druge utakmice, kad je Zvezda ušla u kontra-ritam i Dobrić se uklopio u to sivilo crveno-belih.

Nije mogao ni on da pogodi ništa, a Budućnost je u utorak uveče napravila razliku od 29 poena za jedva petnaestak, dvadeset minuta, od -20, do +9.

Dobrić je u prvoj četvrtini „uništavao“ Podgoričane, Zvezda je zakucavala i igrala tranziciju koja godi njegovom stilu i „šlifu“.

Do tada je sve bilo ok. Čim je krenulo da se forsira šutem spolja u nekoj panici u koju je zapala Zvezda, bio je i Dobriću potreban jedan „tutor“ poput Marka Simonovića da smiri strasti.

Uz to, trebalo je da i jedan Branko Lazić ukrade dve bitne lopte i ponovo „otključa“ Dobrića.

Istovremeno, Džordan Lojd, najveštiji bek Zvezde, besomučno je promašivao. Lojd je odličan igrač, ali u poslednjim nedeljama ne može da pogodi skoro ništa s distance. Ni okean s broda što bi se reklo.

Otprilike od Zadra, šut za tri mu je jezivo loš. S druge strane, Ognjen, od kog se ne očekuje toliko da cepa mrežice, tokom čitave sezone trojke puca 45,1 posto.

Lojd protiv Budućnosti u finalu šutira tek 2/12 van linije 6,75 metara. Pošto Korija Voldena u Beogradu nije bilo ni na jednoj utakmici, sve njegove poene, a i solidan deo defanzivne odgovornosti preuzeo je upravo Dobrić.

Kod Lojda se videla nesigurnost, jer iz situacija iz kojih je trebalo da prangija, on je dodavao, a i kad bi fintirao i ulazio na poludistancu, nije prštao od samopouzdanja.

Zato hrabrosti Dobriću nije falilo. Radonjić mu je ukazao poverenje, već u prvom meču po povratku na klupu Zvezde dao mu je pola sata na parketu i povećao mu minutažu u odnosu na period kad je tu bio Obradović.

Ognjen je znao kako da se revanšira i protiv najtežih rivala je ubacivao dvocifren broj poena. Mornaru je dao 20, Budućnosti u regularnom delu sezone 15, Cedevita Olimoiji 26, a Igokei 17 u drugoj utakmici polufinala plej-ofa.

Primirio se malo kad je Davidovac izrešetao tim iz Laktaša u majstorici, a onda pokazao šta zna u finalu.

Protiv Budućnosti je poboljšao svoj prosek do 12 poena po meču, što je daleko najbolje u dosadašnjoj karijeri.

Poređenja radi, Dobrić je prošle sezone imao upola od toga. A zanimljivo je zapitati se koliko bi imao, da u prvih osam utakmica kod Obradovića nije imao oko pet i po poena po meču.

Ukratko, momak koji je i u Evroligi i u regionu dugo postao poznat kao onaj koji stiže i u trku „lepi“ rivale za tablu otpozadi, sada je i vredno napadačko oružje.

Foto: Starsport/Djordje Kostic

Odigra iz pika, floutere rešava gotovo perfektno, iskreira sam, može i to. Nije preko noći postao bogzna kakav vizionar i plejmejker tipa Kris Pol, ali može da proturi loptu, poput one za Simonovića u završnici susreta u utorak.

Sitnica koja rešava utakmice. Dodajte tome i „klač“ šuteve, kao onaj Dobrićev za preokret u finišu drugog meča kad su crveno-beli preokrenuli na 81:79, a Ognjen imao 1/7 spolja.

Tu je pokazao da je definitivno jedan od najboljih igrača u ekipi ove sezone i da se minuli rad vraća i isplaćuje.

Foto: Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Do epiteta potpunog junaka deli ga još bar jedan meč, jer Zvezda mora da dobije tri, a ne dva meča protiv Budućnosti da bi osvojila titulu.

Neće biti lako, svesni su toga i na Malom Kalemegdanu, ali uz ovakvog Dobrića mogu bar malo da odahnu, jer ako mu se pridruži još neko, onda prsten ABA lige ne bi nikako trebalo da bude doveden u pitanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar