Foto:Dragana Stjepanovic / STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Budućnost 85:79 u drugom meču finala ABA lige i poveli sa 2-0 u finalnoj seriji.

Dramatično, da dramatičnije nije moglo biti, uz dva velika uspona i još veća pada obe ekipe. Zvezda će treći meč u seriji igrati 22. maja u Podgorici i tada će imati prvu „meč“ loptu za ttiulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su imali 20 poena prednosti i delovali su kao kaznena ekspedicija, koja je posle horora i besomučnog ispucavanja sa trojki u trećoj četvrtini gubila devet razlike i na kraju nekako iščupala trijumf.

Meč je rešen na nešto više od minuta pre kraja, kada je Ognjen Dobrić ubacio trojku za preokret posle serije gostiju, jer je tada „poklopio“ trojku Nikole Ivanovića za vođstvo Podgoričana.

Najefikasniji u Zvezdi i čovek odluke bio je upravo Dobrić koji je ubacio 27 poena i imao je pet skokova.

Ne treba umanjiti ulogu Marka Simonovića koji je u završnici ubacio nekoliko bitnih poena kada niko drugi u Zvezdi nije mogao, ali i rolu Branka Lazića zbog dve odlične odbrane u četvrtoj četvrtini.

Džordan Lojd je dodao 16 poena, ali uz veoma loše procente šuta iz igre, a Lendri Noko je ubacio 15 poena i imao je sedam skokova. Simonović je meč završio sa deset poena.

Na drugoj strani, istakao se Danilo Nikolić koji je ubacio 26 poena i imao je osam skokova. Džastin Kobs je imao 14, Melvin Edžam i Nikola Ivanović po 12 poena.

Prvo poluvreme bilo je samo kako se poželeti može iz perspektive Dejana Radonjića. Ili bar veći deo prvih 20 minuta. Drugo poluvreme bilo je blago rečeno užasno.

Verovatno najgore poluvreme u skorije vreme odigrali su momci koji su prešli vrlo kratak put od brutalne ekipe do skupine koja nije mogla da pogodi i odbrani ništa.

Zvezda je u prvoj četvrtini krenula neverovatno energično, žustrom odbranom kojoj napad Budućnosti isprva nikako nije mogao da parira.

Crveno-beli su od starta počeli da rizikuju da rano ulaze u bonus, ali im se isplatilo. Posle tvrda dva minuta, usledila je rapsodija.

Tranzicija je tekla kao mleko, Lendri Noko je skakao kao da nema nikog oko sebe, a Lojd i Dobrić su diktirali tempo.

Prvo je Amerikanac pogodio za sa poludistance, pa Dobrić flouter, a Zvezda je serijom od osam poena otišla na 10:1.

Uvodnu četvrtinu obeležila su i zakucavanja domaćih, dok se Budućnost mučila da uopšte pogodi koš. Prve poene iz igre za Podgoričane postigao je Nikola Ivanović tek posle nešto više od četiri minuta igre.

Sve ostalo ulazilo je sa linije za slobodna bacanja i tako je samopouzdanje Zvezde raslo, a njenog rivala obrnuto srazmerno padalo.

Dobrić je posle dobrog pik end rola iznudio faul Petra Popovića i pogodio je oba slobodna bacanja za prvu dvocifrenu prednost Beograđana – 18:8.

U poslednja tri minuta te četvrtine, Radonjićevi igrači su potpuno razbijali rivala i posle deset minuta imali 13 poena viška.

Početak druge četvrtine doneo je još gori rasplet Budućnosti, jer je Zvezda sa posle nepunih 12 minuta igre imala 20 razlike – 37:17.

Tek tada su podgorički plavi počeli da pogađaju. Danilo Nikolić je bio precizan triput van linije 6,75 metara, priključili su se i Amedeo Dela Vale pogocima uz faul, pred kraj poluvremena i Džastin Kobs.

Budućnost je serijom 8:0 prvo naterala Radonjića da traži tajm-aut kako se 20 poena prednosti ne bi dodatno istopilo. Posle tajm-auta, igra Zvezde se stabilizovala.

U završna dva minuta Aleksa Uskoković ju je unapredio i onda sjajnom odbranom na Kobsu, pa trojkom i naposletku asistencijom za Noka vratio svom timu 55:38.

Ta prednost nije dugo potrajala, jer je Rit olako pustio Kobsa da prodre i pogodi uz faul, pa je poluvreme završeno sa +14 u korist domaćina.

Treća četvrtina počela je užasnim napadačkim ritmom Zvezde. Kobs je ubacio trojku, nadovezao se i Nikolić dok crveno-beli tri minuta ništa nisu mogli da pogode puna tri i po minuta iz igre.

Foto: Starsport

Dok je Zvezda bacala „cigle“ sa trojke (Lojd, Hol, Lazić), Nikolić je cepao mrežicu, a kad je Ivanović ukrao loptu Uskokoviću i pogodio, Podgoričani su izjednačili na 59:59.

Edžam je nastavio agoniju crveno-belih koji su bili neprepoznatljivi, pa je Budućnost povela 61:59. To se nastavilo do šeste trojke Nikolića i plus devet za Budućnost.

Četvrtina je završena sa 29:8 za Budućnost, a u istom ritmu se nastavilo i u poslednjoj deonici. Vili Rid je u kontri zakucao za +9 posle serije promašaja domaćih.

Foto: Starsport

Čak se i Dobrić uklopio u crnilo svog tima sve do sredine četvrte četvrtine kada je pogodio uz kontakt. Pomogao mu je Simonović, a onda kad je Edžam napravio faul na Ognjenovom šutu za tri poena, Zvezda je izjednačila na 74:74.

Od tog trenutka nije se ni nagoveštavalo ko bi mogao da dobije. Simonović je ubacio četiri poena, ali je Budućnost odgovorila trojkom Ivanovića i poenima Kobsa za 79:78.

Ipak, tada je na scenu opet stupio Dobrić, koji je pogodio trojku na minut i osam sekundi pre kraja, a zatim i Lojd i Simonović koji su sa linije penala završili posao.

Zvezda – Budućnost 85:79 (30:17, 25:24, 8:29, 22:9)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd. Sudije: Ilija Belošević, Miloš Koljenšić, Milan Nedović

Crvena zvezda: Hol 2, Lojd 16, Dobrić 27, Davidovac 6, Uskoković 3, Rit 0, Simonović 10, Kuzmić 4, Lazić 2, Noko 15. Trener: Dejan Radonjić.

Budućnost: Kobs 14, Ivanović 12, Edžam 12, Šehović 0, D. Nikolić 26, Mitrović 0, Dela Vale 5, Z. Nikolić 0, Popović 0, Rid 10, Žugić 0. Trener: Dejan Milojević.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Velika pobeda Zvezde 85:79!

Trojka Dobrića posle koša Kobsa i trojke Ivanovića! Budućnost je vodila 79:78, Dobrić je to okrenuo na 81:79. Zatim su Lojd i Simonović dobili faulove i crveno-beli su pobedili 85:79.

38′ Vodi Zvezda! Drama u finišu

Krilo Zvezde poentira pod košem, sada Budućnost u kontraritmu 76:74 za domaće. Kobs je prethodno izgubio loptu koju je ukrao Lazić.

37′ Greška Edžama, Dobrić fauliran na šutu za tri

Prvo je Edžam napravio korake u prodoru, onda je faulirao Dobrića na šutu za tri i petom ličnom završio meč ranije – 74:74.

36′ Vraća se Zvezda!

Dobrić pogađa uz kontakt, pre njega i Simonović koji je iznudio faul u napadu igrača Budućnosti. Sada presing Zvezde i samo tri razlike za Budućnost – 74:71.

34′ Kontra Rida, sve gore stanje za Zvezdu

Poentira Vili Rid, 74:65 za goste.

Foto: Starsport

33′ Ma ni okean s broda…

Dobrić, Lojd, izaberite ime, ništa ne ulazi u koš Budućnosti.

32′ Nastavlja se agonija domaćih

Promašuje Zoran Nikolić, Lojd gubi loptu a Danilo Nikolić hvata ofanzivni skok i poentira kao da je sam na planeti, a ne u reketu crveno-belih – 72:65 za Budućnost.

31′ Krade Lazić!

Pogađa kapiten Zvezde u kontri pošto je skinuo loptu Ivanoviću – 70:65 za goste.

Treća četvrtina:

30′ Nikolić nova trojka, 29:8 u trećoj četvrtini

Trojka Nikolića, pogađa Davidovac iz okreta za dva, ali onda ne može da realizuje dodatno slobodno bacanje – 70:63 za Budućnost.

29′ Flouter Kobsa, +6 za Budućnost

Sada ništa ne ulazi u koš podgoričke ekipe koja samo koristi ambis u koji je upala Zvezda. Siluju njeni igrači šut za tri, Dobrić ne može da promeni to – 67:61 za Budućnost.

28′ Raste prednost Budućnosti, ofanzivni skokovi ubijaju Zvezdu

Užasno igra Zvezda. Od jednog vanserijskog izdanja, do ispodprosečnog. Lazić ne može da pogodi ni zicer posle ofanzivnog skoka.

27′ Edžam pogodio, Budućnost povela

Nije ubacio ni Dobrić trojku, Edžam jeste za dva bio precizan (61:59). Uzvratio je Lojd dvojkom, dok je Uskoković napravio faul – 61:61.

Foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT

26′ Nerealno – izjednačenje!

Pogodio je Lojd jedva sa poludistance nakon što je trojku promašio i Dejan Davidovac. Kobs je sa tri slobodna bacanja primakao svoj tim na poen zaostatka, a Nikola Ivanović je ukrao loptu Uskokoviću i položio je u obruč za izjednačenje 59:59.

25′ Šta radi Nikolić, Zvezda samo na -3!

Budućnost je preko Nikolića pogodila novu trojku, Edžam je doprineo laganim zicerom, a Lojd, Hol i ostali iz Zvezde ništa ne mogu da pogode.

Foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT

23′ Noko vadi fleke u napadu

Hvata Noko skok u napadu posle promašaja. Dobija faul i pogađa oba slobodna bacanja – 57:47. Nikolić je ubacio novu trojku, preko dva igrača Zvezde – 57:49 za domaće.

22′ Trojka Kobsa, problemi za Zvezdu

Nekoliko finti, trojka preko ruke, Zvezda skoro dva minuta bez poena – 55:44 za crveno-bele. Hol je promašio, izblokirao ga je Rid, Nikolić je pivotirao pored Simonovića i to su problemi za Zvezdu koja vodi 55:46.

21′ Lojd se muči, ništa ne može da pogodi spolja

Zato se već u drugom napadu posle ukradene lopte Lazića nije odlučio da šutne, već je krenuo na koš i onda poslao povratnu Simonoviću.

Druga četvrtina:

20′ Fantastični Uskoković, Zvezda ubedljiva na poluvremenu

Prvo je zaustavio Džastina Kobsa i naterao ga da napravi korake, zatim je ubacio trojku da se Zvezda odlepi i na kraju je asistirao Noku za +17! Zvezda je povela 55:38, ali je Duop Rit onda olako pustio Kobsa da pogodi uz faul u prodoru za 55:41 koliko je ostalo na poluvremenu.

18′ Koš za koš i promašaji Zvezde

Noko hvata svoj promašaj posle rizičnog dodavanja Uskokovića iz prekida. Edžam pravi prekršaj, Noko precizan sa linije – 47:35. Dobrić je zatim nepropisno zaustavio Kobsa za Džastinov prvi poen na meču – 47:36.

Dve trojke su promašili igrači Zvezde.

17′ Dobrić na „turbo“ pogon

Iznudio je novi faul i igra kao u transu. Lojd je probao da zaustavi Rida na zakucavanju posle pogodaka Dobrića sa linije za slobodna bacanja. Na njoj se našao i Rid – 45:35 vodi Zvezda.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

16′ Skok Noko, kontra i pas Lojda – Dobrić u letu!

Šteta što Ognjen nije mogao da zakuca alej-up poslat sa pola terena. Faulirao ga je Kobs. Na drugoj strani niko nije zatvorio Nikolića koji daje treću trojku iz tri šuta – 43:33 za Zvezdu.

15′ Lojd krade loptu u pravom trenutku

Promašio je šut za tri, ali je otvorio krađom kontru i iznudio faul za bacanja – 41:28 za Zvezdu. Dela Vale je uhvatio ritam, pogodio je sa poludistance – 41:30.

14′ Prepolovljena prednost Zvezde

Budućnost prilazi na 11 poena zaostatka posle koša Ivanovića uz faul. Prethodno je prekinuta serija podgoričkog tima od osam poena – 38:27 za Zvezdu.

Foto: Starsport

13′ Serija Budućnosti, tajm-aut Radonjića

Edžam je pogodio za dva i vezao peti poen gostiju, zbog čega je trener Zvezde zatražio tajm-aut. Brzo se istopila prednost njegovog tima za četvrtinu – 37:22.

Lazić je ubrzo lepo prošao uz čeonu liniju, pronašao je Noka, ali ovaj nije bio precizan iz horoga. Odmah je kapiten Zvezde uhvatio promašaj saigrača i vratio loptu Holu, koji je bio neprecizan za tri.

Onda je napravio i faul za tri penala na Dela Valeu, Budućnost pravi seriju 8:0 za 37:25 u korist Zvezde.

12′ Crveno-beli imali 20 razlike!

Lojd siguran sa linije za slobodna bacanja posle faula igrača Budućnosti – 37:17. Trojkom je odgovorio Nikolić za „gašenje požara“ u podgoričkom timu – 37:20 vodi Zvezda.

11′ Slab protok lopte Budućnosti, Zvezda rastura

Prvo flouter Dobrića, a onda i trojka Džordana Lojda, crveno-beli apsolutno dominantni – 35:17.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Trojka Ivanovića, majstorija Uskokovića!

Lojd fauliran za dva bacanja posle trojke beka Budućnosti (28:15). Dobrić je istrčao kontru u kojoj mu je loptu poslao Aleksa Uskoković. Izvrsno se snašao tako što je samo „ćušnuo“ loptu napred pored rivala iz Budućnosti – 30:17 na kraju četvrtine.

9′ Budućnost svu sreću traži samo sa penala

Nikolić, sada već po navici na liniji bacanja, jer praktično samo odatle poentiraju Podgoričani. Davidovac siguran preko ruke i u šutu s jedne noge – 27:12.

Foto: Starsport

8′ Kakav komičan kiks Dela Valea, Zvezda puca od samopouzdanja

Dodao je loptu svom saigraču nakon što je ovaj pao u aut. Uspaničio se igrač Budućnosti, ali je Dobrić ostao hladnokrvan i pogodio je trojku za 25:10.

7′ Zvezda prvi put dvocifrena!

Ostavio je Ognjen na leđima Petra posle izlaska iz bloka. Nije pogodio šut za dva s poludistance, ali jeste oba penala – 18:8 za Zvezdu. Brani Dobrić, kuca Kuzmić, odgovara Rid – 20:10 za crveno-bele.

6′ Ivanović oporavlja Budućnost, zakucava Dobrić

Novi koš Ivanovića sa linije penala, odgovara Dobrić „posterom“ na Viliju Ridu! Hol je takođe bio precizan kad mu je već ostavljeno mnogo prostora – 16:7 za domaće. Problem za Zvezdu su i ofanzivni skokovi gostiju.

5′ Ivanović pogađa i prekida mučenje gostiju

Više od četiri minuta je bilo potrebno gostima da pogode iz igre prodorom Nikole Ivanovića – 12:5 za Zvezdu. Nije dobro što Noko već ima dve lične.

4′ Budućnost četiri minuta bez koša iz igre

Promašuju trojke Podgoričani, Zvezda u napadu organizovanija. Flouter pogađa Dobrić pa na isteku četvrtog minuta, crveno-beli imaju 12:3.

3′ Lagano Lojd, kuca Noko!

Lojd naskače za dva poena, a onda u kontri asistira Noku koji zakucava za prvu osetniju prednost Zvezde i prvi tajm-aut Dejana Milojevića – 8:1 za crveno-bele. Nova kontra, novo zakucavanje Noka – 10:1.

2′ Prvi poeni Zvezde

Marko je utrčao sjajno sa krila pod koš, Noko ga je video za laganu realizaciju. Rid je potom napravio faul u napadu – 4:1 za Zvezdu.

1′ Promašaj Budućnosti, greška Zvezde

Šehović nije pogodio trojku posle dobre finte na početku susreta, dok je Lengston Hol zgazio aut-liniju. Zvezda je meč otvorila agresivnom odbranom, pa je drugi napad Budućnosti istekao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare