Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost 82:78 u prvom meču finale serije ABA lige i tako poveli sa 1-0.

PROČITAJTE JOŠ...

Zvezda je u meč ušla znatno bolje, predvođena Dejanom Davidovcem, Ognjenom Dobrićem i Džordanom Lojdom stigla do 18:9, ali je Budućnost preko Vilija Rida, Danila Nikolića i Nikole Ivanovića uhvatila priključak, a trojkom Petra Popovića su smanjili na 20:18. Konačan rezultat prve deonice postavio je Zoran Nikolić.

Nakon uvodnih 20:20 Budućnost je zahvaljujući Luki Mitroviću stigla do prvog vođstva na meču, ali su crveno-beli ubrzo uspeli da se ponovo odlepe na 26:22 poenima Lojda. Budućnost je uspela ponovo, predvođena Ridom, da dođe do preokreta i 30:29, ali je Lojd pogodio trojku uz faul Mitrovića, nadovezao se Davidovac trojkom, Lojd dodao još četiri poena. Sa druge strane odlični su u napadu bili Amadeo Dela Vale i Rid, Budućnost držala priključak, a u poslednjem napadu su imali šansu da preko Ivanovića stignu do minusa od jednog poena.

Umesto toga, Aleksa Uskoković je ukrao loptu, a Branko Lazić flouterom uz istek vremena doneo +6.

Nakon što je početak drugog poluvremena protekao bez poena, precizni su bili Lojd i Kuzmić, sa druge strane Kobs i Rid su držali Podgoričane blizu, a nakon faula Simonovića nad Dela Valeom pri šutu za tri poena Podgoričani su stigli i do preokreta.

Ipak, nakon 55:55 usledila je velika serija Zvezde od 15 vezanih poena krajem treće i početkom poslednje deonice na krilima Ognjena Dobrića, pa su domaći stigli do 70:55. Tada je kod Budućnosti odgovornost preuzeo Nikola Ivanović, vezao 11 poena, na njega su se nadovezali Popović i Rid, pa su gosti uspeli da priđu na minus od dva poena, ali je Ivanović faulirao Lojda koji je pogodio oba penala za 82:78, dok šut Kobsa za tri poena nije bio precizan.

Pobeda crveno-belih dodatno dobija na značaju ako se u obzir uzme to da u sastavu nije bilo Korija Voldena.

Najefikasniji na meču bili su Ognjen Dobrić i Džordan Lojd sa po 23 poena, Dejan Davidovac je dodao 12, dok je Budućnost predvodio Rid sa 26, a Ivanović je dodao 16.

Drugi meč na programu je 18. maja u dvorani „Aleksandar Nikolić“ sa početkom od 21 čas.

ABA liga, prvi meč finalne serije

Crvena zvezda – Budućnost 82:78 (20:20, 24:18, 19:17, 19:23)

Dvorana: „Aleksandar Nikolić“; Sudije: Saša Pukl, Tomislav Hordov, Josip Radojković

Crvena zvezda: Hol 4, Lojd 23, Uskoković, Davidovac 12, Lazić 6, Rit 5, Radanov, Dobrić 23, Simonović, Jagodić Kuridža, Kuzmić 5, Noko 4

Budućnost: Kobs 8, Ivanović 16, Edžim, Šehović, Nikolić D 7, Apić, Mitrović 6, Dela Vale 6, Nikolić Z 2, Popović 7, Rid 26, Žugić

40′ Lojd potvrdio pobedu Zvezde

Bek iz SAD je iskoristio oba penala nakon faula Ivanovića, doneo 82:78, sa druge strane Kobs nije pogodio trojku, pa su crveno-beli stigli do prve pobede nad Budućnosti ove sezone.

39′ Autokoš Luke Mitrovića

Postigao je bivši kapiten Zvezde poene, ali za crveno-bele, pri pokušaju skidanja lopte sa obruča. Uzvratila je Budućnost preko Rida, potom je Dobrić promašio za tri, ali ni Kobs nije bio precizan. Zvezda je bliža pobedi, ali Budućnost preti…

38′ Lojd odličan, pa očajan

Prvo je na isteku napada sjajno uposlio Davidovca koji je poentirao lagano (78:72), da bi nakon faula Danila Nikolića nad Dobrićem, njegovim petim, izgubio loptu u Zvezdinom napadu, a Ivanović vratio Budućnost na minus od četiri poena. Bek Budućnosti je stigao do svog 11. poena u poslednjoj deonici.

37′ Budućnost se vratila

Loš napad Zvezde i pas Hola za Noka u poslednjoj sekundi napada okončan je izgubljenom loptom, pa je Hol napravio faul pri pokušaju da iznudi prekršaj u napadu, Ivanović pogodio oba penala za 76:70, a nova asistencija Kobsa za Rida primakla je goste na -4.

36′ Rid ponovo zakucava

Noko je pokušao da izblokira Ivanovića, ali je umesto šuta bek Podgoričana bacio visok pas za Rida, koji je on zakucao. I Zvezda je stigla do lakih poena nakon asistencije Hola za Lazića. Iako loše šutira, Hol sjajno razigrava saigrače, pa je sakupio sedam asistencija.

35′ Ivanović vratio Budućnost na -8, uzvratio Dobrić

Pogodio je trojku košarkaš Budućnosti, odgovorio Dobrić flouterom, ali je Nikolić postigao koš uz faul Rita, a dodatnim penalom smanjio na 72:65. Seriju Budućnosti od 10-2 prekinuo je Lojd na asistenciju Hola.

34′ Rid prekinuo Petominutnu seriju Zvezde

Računajući poslednja dva minuta treće četvrtine i prva dva četvrte serija crveno-belih je bila 15-2, pre nego što je VIli Rid pogodio za dva iz reketa. Kuzmić je napravio faul u napadu, pa su Podgoričani dobili loptu, Uskoković faulirao Danila Nikolića. Nakon vraćene lopte u igru Nikolić je pogodio koš Zvezde, smanjio na 70:59, pa je Radonjić zatražio minut odmora.

33′ Dobrićeva minijatura, Zvezda na +13

Prvo je levoruki šuter pogodio za tri poena, zatim je sjajnom odbranom začeo kontru, kako nije mogao da poentira uposlio je Lojda koji je bez teškoća loptu ubacio u koš i odveo crveno-bele na 68:55. Promašio je Kobs, Hol iznudio faul Ivanovića.

32′ Greše Hol i Lojd

Lopta je vraćena preko pola, pa je Budućnost dobila šansu da se vrati u igru, ali je Dela Vale promašio flouter, Rid nije uspeo da „prikuca“.

Počela je poslednja četvrtina

Bez poena u prvom minutu. Nisu bili precizni Hol sa poludistance (šutira 1/8), Lojd za tri (Zvezda pogodila tek 4/22), ali ni igrači Budućnosti nisu bili ništa bolji, pošto je Kobs izgubio loptu, Nikolić promašio za tri.

30′ Dobrić i Noko odveli Zvezdu na +6

Osam vezanih poena za crveno-bele postigao je Dobrić pre nego što je Noko jednu akciju krunisao fantastičnim alej-upom, a potom i polu-horogom, pa Zvezda ima +8 pred završnih deset minuta. Takođe, dobra vest za crveno-bele je to što je Melvin Edžim završio učešće u meču zbog pete lične greške.

28′ Buran minut u Pioniru

Rid je prvo uspeo da izblokira šut Dobriću, iskupio se Zvezdin krilni košarkaš ukradenom loptom i zakucavanjem, da bi u narednom napadu Budućnosti Rit presekao jedan pas, ali je umesto poena pas Dobrića za Davidovca završio u autu jer je bio prejak. Fauliran je potom Ivanović, pogodio jedno slobodno bacanje, a Edžim faulirao Dobrića.

27′ Loš faul Simonovića

Šutirao je Dela Vale za tri, tom prilikom je fauliran od strane Marka Simonovića, a sa linije za slobodna bacanja je doneo preokret, 52:51.

Foto: Starsport

25′ Rid vratio Podgoričane na -2

Novi alej-up Rida, potom pogođeno jedno slobodno bacanje za 49:47. U napadu Zvezde Dobrić je šutirao, njegov flouter „skinuo“ je Rid u silaznoj putanji. Sa druge strane Nikolić je pogodio za dva, pa je Budućnost ponovo na samo košu zaostatka, 51:49.

23′ Raspucani Lojd i Kobs

Nakon sjajnog poteza Uskokovića i promašaja nakon finte kojom je sprečio blokadu Edžima, Kuzmić je zakucao posle skoka u napadu, te koša Ivanovića i jednog pogođenog bacanja Rida, Lojd je bio precizan sa poludistance i odveo crveno-bele na 49:41, ali je Budućnost trojkom Kobsa, pa zakucavanjem Rida prišla na 49:46.

22′ Ne pogađaju ni jedni ni drugi

Jedini poen za 100 sekundi igre u drugom poluvremenu postigao je Ognjen Kuzmić nakon što je propustio da pogodi zicer pod faulom.

Počelo je drugo poluvreme

Šta kaže statistika?

Zvezda je za prvih 20 minuta šutirala 12/19, 4/19 za tri, 8/12 sa penala, uz 18 skokova (devet u napadu), 10 asistencija, pet ukradenih i osam izgubljenih lopti.

Sa druge strane, Budućnost je do 38 poena došla zahvaljujući 10/20 za dva, 3/4 za tri, 9/14 sa penala, 15 skokova (tri u napadu), devet asistencija, šest ukradenih i devet izgubljenih lopti.

20′ Lazić sa zvukom sirene

Nakon lošeg napada koji je okončan Edžimovom sjajnom odbranom i izgubljenom loptom Davidovca, Podgoričani su krenuli u akciju kako bi prišli na posed razlike pred drugo poluvreme. Ivanović je pokušao da odigra „jedan na jedan“ sa Lojdom, prekombinovao, crveno-beli ukrali loptu, Lazić se sjurio ka košu, pogodio flouter uz zvuk sirene i doneo Zvezdi +6.

18′ Odlepila se Zvezda rezultatski

Davidovac je postigao trojku, nadovezao se Lojd pogotkom za dva poena nakon greške Edžima u vođenju lopte, a nakon tojke Dela Valea ponovo je pogodio Lojd za dva, postigao svoj 15. poen, pa Zvezda ima +6.

16′ Trojka Lojda uz faul

Nakon pogotka Rida sa penala Lojd je dobio loptu, šutirao preko Luke Mitrovića, pogodio za tri, tom prilikom ga je bivši kapiten crveno-belih i faulirao, pa su crveno-beli otišli na +3.

15′ Serija Budućnosti 4-0, tajm-aut Radonjića

Kobs je pogodio sa poludistance, zatim je napustio igru zbog problema sa kukom usled pada nakon Lazićevog faula, a lošu kontrolu lopte Džordana Lojda iskoristio je Rid, ukrao mu loptu, a akciju okončao zakucavanjem na asistenciju Ivanovića za 29:29.

14′ Lojdov prodor za +4

Lojd je sjajnim prodorom povećao na četiri poena viška, potom je Kobs fauliran pri šutu za tri poena od strane Branka Lazića, prilikom čega je doživeo i nezgodan pad. Iskoristio je sva tri, ali je razliku na +4 vratio Duop Rit trojkom.

13′ Dobrićeva fantastična borbenost

Mitrović je prekinuo „prazan hod“ Podgoričana i pogodio iz reketa, uzvratio je Rit uz prekršaj Zorana Nikolića, nije iskoristio penal, ali je Dobrić prvo bio najviši u skoku, a potom promašaj Lojda za tri vratio u koš.

12′ Tri promašena šuta Simonovića

Tri puta je probao krilni košarkaš Zvezde, tri puta je promašio, sa druge strane ni Edžim nije bio precizniji, te je nakon dva minuta igre u drugoj četvrtini bilo 20:20.

11′ Sjajna borba crveno-belih

Ne služi Zvezdu šut, ali nadomešćuju to velikom borbenošću. Nakon jednog promašaja Lazića za tri stigao je Uskoković do lopte, potom je i on promašio ali je Lazić uhvatio loptu, no ni on nije bio precizan.

Kraj prve četvrtine

Zvezda je vodila, Budućnost stigla, pa je nakon prve deonice rezulta 20:20.

Zvezdu bodri i Dejan Stanković

Trener fudbalske selekcije Crvene zvezde našao se na tribinama kako bi podržao košarkaše.

9′ Trojka Popovića, Budućnost na -2

Odlično je Zvezda odigrala odbranu sve dok Dobrić nije zamalo zakasnio, Popović ostao sam i pogodio trojku za prilazak na dva poena minusa.

8′ Majstorija Uskokovića i Kuzmića

Seriju 6-0 Podgoričana prekinuo je Aleksa Uskoković prelepom asistencijom za Ognjena Kuzmića.

7′ Loš napad Zvezde

Davidovac je prvo promašio trojku, potom i Dobrić, nakon skoka u napadu krenuo je Davidovac na prodor, ali je izgubio loptu, a nakon faula koji je Aleksa Uskoković napravio Dejan Radonjić je zatražio tajm-aut.

6′ Davidovac uz faul

Promašio je flouter, uhvatio svoj promašaj, a potom se izborio za prostor i pogodio uz faul. Nakon još jedne sjajne odbrane crveno-belih usledila je trojka Dobrića, a Zvezda otišla na 18:9. Razliku je smanjio Rid akon skoka u napadu uz faul, ali nije pogodio dodatno bacanje, 18:11.

5′ Trojka Nikolića

Dobro je lopta kružila u napadu Budućnosti, stigla do Danila Nikolića koji je pogodio za tri poena i smanjio na 11:7. Na njegov pogodak nadovezali su se Ivanović i Rid alej-upom.

Foto: Starsport

4′ Odličan početak Zvezde

Nakon što je Davidovac pogodio oba slobodna bacanja, crveno-beli su odigrali sjajno u odbrani, Vili Rid je izgubio loptu, a „krađu“ je Lojd ubrzo pretvorio u dva poena, pa crveno-beli imaju 11:4, a Milojević je bio prinuđen da zatraži tajm-aut.

3′ Tehnička za Kobsa

Faulirao je Kobs Branka Lazića, ali je zbog burne reakcije dobio tehničku, pa je Lojd sa penala povećao na 7:4.

2′ Odličan Luka Mitrović

Nekadašnji kapiten Zvezde prvo je sjajno asistirao Ridu koji je zakucao, a potom je lepo poentirao na drugi obruč. Sa druge strane precizni su bili Lengston Hol sa poludistance, te Dejan Davidovac nakon prodora.

1′ Dobar početak Zvezde

Odličan početak Zvezde, Džordan Lojd je pogodio za dva, nakon čega su se crveno-beli uspešno i odbranili, a Lendri Noko izvukao faul Vilija Rida. Ipak, nisu poentirali crveno-beli pošto je Lojd izgubio loptu.

Dobro došli na prenos prve utakmice finalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti na portalu Nova.rs!

18:22 Crveno-beli definitivno oslabljeni

Zvezda bez Voledna.

18.00 Zvezdi je potreban bolji Džordan Lojd

Crveno-beli ulaze sa nekoliko problema u finalni meč, pre svega na polju organizacije napada, ali je mnogo veći Džordan Lojd. Amerikanac je na dve utakmice protiv Podgoričana ubacio ukupno 15 poena, od čega jednu trojku, tri pogođena šuta za dva poena, te šest sa linije za slobodna bacanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram