Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ognjen Dobrić od početka sezone ne dobija mnogo prilike u dresu Crvene zvezde, iako je već odavno postao ljubimac velikog dela navijača.

Košarkaški trener nisam (makar ne još uvek), niti ovaj tekst treba da se shvati kao bilo kakav udar na Janisa Sferopulosa (daleko od toga), koji je i te kako zaslužio poverenje onim što je do sada uradio sa Zvezdom, ali reklo bi se da Dobrić zaslužuje više od onoga što smo videli od početka sezone.

Da li možete da zamislite da se Dobrić ne trudi na treninzima? Da li je Dobrić ikada igrao bez energije i strasti za Zvezdu? Da li je Dobrić ikada stavljao sebe ispred tima?

Rekao bih da je odgovor na sva tri pitanja „NE“.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon što je dugi niz godina proveo u Zvezdi i dao joj mnogo, kao i ona njemu, Dobrić je pred početak prošle sezone odlučio da se oproba u Italiji, konkretnije u Virtusu iz Bolonje.

Iako je odmah bilo jasno da će tamo biti u drugom planu, Dobrić je uspeo da se na nekim mečevima izbori za minutažu, pa je imao nekoliko blistavih trenutaka, ali jednostavno u kontinuitetu nije pružao, ili bolje reći nije imao prostora da pruža sve ono što može. Na sve to nadovezale su se i povrede, pa je odavno postalo jasno da Dobrić i Virtus nisu baš uspešna priča.

Leto je opet srpskom košarkašu donelo mnogo promena – prvo povratak u Zvezdu, a onda i nastup sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Parizu, gde je osvojena bronza.

Foto: Luis TATO / AFP / Profimedia

I ne samo da je Dobrić leto proveo sa reprezentacijom Srbije, nego je u njoj i te kako imao važnu ulogu, doduše iz drugog plana, ali to je nekada najbitnije. Svi ćemo se setiti onog njegovog promašaja u šutu za tri protiv selekcije SAD u polufinalu, ali bilo je tu i mnogo lepših poteza i trenutaka.

Sigurno da je za Dobrića nastup za Srbiju bio još jedno veliko iskustvo, čuvao je neke od najboljih bekova na svetu (poput Karija), dok se u napadu potpuno podredio timu, koristio je prostor koji mu se davao, pa je tako u prvom meču Americi ubacio 13 poena, a kasnije Australiji 11.

Prošao je Dobrić i pripremni period sa Zvezdom, koja ima mnogo domaćih igrača ove sezone u svom timu, dok Janis Sferopulos zaista nema lak posao kada je raspodela minutaže u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Od početka sezone do trenutka pisanja ovog teksta, Zvezda je odigrala 10 mečeva, po pet u ABA i Evroligi, a Dobrić je samo tri puta dobio više od 10 minuta na terenu (protiv Splita, Baskonije i Igokee), dok za meč protiv Budućnosti nije ni bio u sastavu, a na poslednjoj utakmici protiv Reala u Madridu nagrađen je sa svega osam minuta, iako je bio verovatno jedini koji je mogao da uspori Fakunda Kampaca.

Dobrić je izrastao u košarkaša koji pre svega ima defanzivni doprinos, a može da čuva i plejmejkere i bekove i krila. Iako ga verovatno mnogi potcenjuju u napadu, jasno je da Dobrić i tu ima kvaliteta, poput floutera koje ubacuje u visokim procentima, ume da pogodi i za tri, a nije neko ko zahteva mnogo lopti i šuteva, već do poena dolazi i u kontrama, posle utrčavanja i slično.

Ukratko rečeno – jedan veoma zahvalan igrač kakav se retko pronalazi (uz sve nedostatke koje ima).

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Međutim, za sada, u ovom mandatu u Zvezdu njegov učinak je poprilično zanemarljiv, a utisak mi je da njegov doprinos može biti mnogo veći i to sa obe strane terena.

Zvezda je sezonu u Evroligi otvorila nikad bolje, sada je trenutno na skoru 3-2 (kao u ABA ligi), ali u nastavku će i za Dobrića morati da se pronađe adekvatna uloga, ali i minutaža, kako bi pun potencijal ove ekipe bio ispunjen (ima tu još mnogo faktora, ali o tom potom).

Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Da se ne bi pogrešno protumačio ovaj tekst, potrebno je još jednom istaći da je naravno odgovornost na Sferopulosu da vodi celu ovu priču i da on za to ima potpuno poverenje vodećih ljudi u Zvezdi (to je rezultatima zaslužio), ali na Dobrića se ne sme zaboraviti, on ne treba da bude samo neki sporedni igrač ili neko ko će biti uveden samo kada treba dobra odbrana, jer bez njega ovaj tim neće daleko dogurati.

Završiću kako sam i počeo – Ognjen Dobrić zaslužuje da igra više u Crvenoj zvezdi ove sezone.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare