Dušan Domović Bulut protiv Holandije; Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Dušan Domović Bulut je, u jeku borbe za olimpijsko zlato, dobio jedno od najvećih priznanja, i to do strane čuvenog lista, Njujork Tajmsa.

„Sve je počelo filmom ‘Belci ne umeju da skaču’. Dušan Bulut je bio devetogodišnji dečak koji je tokom prebacivanja televizijskih kanala u svom domu u Novom Sadu naišao na film sa Vudijem Harlesonom i Veslijem Snajpsom. Dok je paralisano gledao u ekran, doneo je odluku da želi da postane dobar u basketu“.

PROČITAJTE JOŠ...

Tim rečima počinje tekst pod nazivom „Basket 3 na 3 je novi sport, ali već ima najvećeg svih vremena“ čija je glavna zvezda najbolji igrač reprezentacije Srbije u ovom sportu, Dušan Domović Bulut.

„Od tog trenutka pa nadalje, Bulut je svoj život posvetio basketu 3 na 3, koji je u Tokiju debitovao na Olimpijskim igrama. Obratite pažnju na sledeće dostignuće – od 2012. godine FIBA je organizovala šest Svetskih prvenstava. Srbija je osvojila četiri – u Grčkoj, Kini, Francuskoj i na Filipinima. Bulut je najveći deo svoje karijere proveo kao najbolji basketaš sveta.“

Uz podsetnik da je Bulutov rast ka slavi pratio i razvoj samog sporta, posebnu pažnju privukla je rešenost da dođu do samog vrha:

„Zaslužujemo olimpijsku titulu najviše. Niko neće biti srećan sa bilo čim manjim.“

No, nije ta rešenost jedino što ga čini jedinstvenim među igračima koji se bave ovim sportom. U tekstu posvećenom Bulutu, Njujork Tajms se osvrnuo i na jednu od njegovih omiljenih izreka – „budi poput kratkog ćebeta“, što su reči koje mu je upućivao otac:

„Teško je to prevesti na engleski. U suštini, to znači da bi trebalo da budeš uvek neugodan za druge. Ako povučeš ćebe, biće ti nogama hladno. Ako ga povučeš dole, smrznuće ti se ruke“, rekao je Bulut za ovu novinu.

Posebno je Njujork Tajms istakao čveni dribling koji je krajem devedesetih popularizovao Gad Šemgad, a kasnije ga dovršio i naš Dejan Bodiroga, da bi ga na korak iznad digao upravo Bulut na turniru u Amsterdamu:

„On je poput psa. Neko ko ima srce, ko je neumoran, ko pokušava da iskoristi trenutak. Igra sa ponosom. On je pobednik“, rekao je komentator Kajl Montgomeri.

Nakon poređenja sa Stefonom Marberijem i Alenom Ajversonom, Njujork Tajms je podsetio da je Bulut svoju karijeru počeo da gradi na terenima gde su se okupljali svi – od majki sa decom do alkoholičara, narkomana i štrebera, da bi na kraju Bulut dobio završnu reč:

„Igra je uvek teška. Uvek je neudobno, uvek vam neko diše za vratom, želi da vas pobedu, da vas prevari. Zato smo tako dobri u ovome. Idemo i pobeđujemo kako bismo zaradili, kako bismo živeli kako želimo. Imamo motiv više. AKo bi pobedili momci iz Kanade, Švedske ili Katara, svejedno bi dobili manje novca nego da rade u banci, ili tako nešto. Za nas je to pitanje opstanka“, zaključio je Bulut.

Reprezentacija Srbije je Olimpijske igre otvorila sjajno, vezala četiri pobede, potvrdila zvanje prvog favorita, i stavila do znanja da je glavni cilj – olimpijsko zlato. A Bulut je, za to vreme, izrastao u jednu od najvećih zvezda ne samo svog sporta, već i čitavih Olimpijskih igara.

Bonus video: Doček basketaša na Olimpijskim igrama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram