Dušan Domović Bulut predvodiće basketašku reprezentaciju Srbije u pohodu na olimpijsko zlato, a za Nova.rs najavio je predstojeće Igre.

PROČITAJTE JOŠ

Bulut, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić i Dejan Majstorović nastupiće na Igrama kao favoriti za najsjajnije odličje, uz Letoniju i Holandiju.

Tim je već dugo zajedno na okupu, napravljen je širi spisak pri kom su nijanse odlučivale. Zajedno sa kvartetom koji će nastupati, idu Stefan Kojić i Marko Savić, koji su deo tima i svi će zajedno raditi na formi, trenirajući „3×3“ do starta turnira.

Ekipa Nova.rs obišla je basketaše tokom treninga u Sportskoj hali „Petrovaradin“, gde su održane završne pripreme pred daleki put.

„Od aprila smo praktično na okupu, imali smo i jednu malu pauzu, svi smo iz Novog Sada i okoline, pa nam nije bilo teško. Znamo se svi godinama i susrećemo se i inače na dnevnom nivou. Tamo nas čekaju ekipe koje poznaju, možda imaju malo veću prednost jer su to ekipe koje se poznaju godinama, a mi smo napravljeni iz neke selekcije igrača. Ali, opet, kad se Srbija pojavi, cilj nam je najveći mogući. U ovom stanju sveta i svega što nas okružuje, sam odlazak na Igre je uspeh. Ali sigurno ćemo se boriti za najvažnije odličje“, kaže za Nova.rs Bulut.

Amerikanaca nema, mnogi su ih u Srbiji očekivali kao rivale, kako gledate na konkurente?

„Ovo je i dalje sport u kom nema velikih ulaganja. Kad pogledate sve te zemlje, to su zemlje koje su iskoristile priliku da se nađu na Igrama, i da ulože da dođu do nekog cilja. Sem Letonije, tu su Poljska, Holandija, Japan, Kina, Rusije, oni su kroz neko ulaganje došle do toga što jesu. A neke velike zemlje košarkaške i dalje nemaju basket kao prioritet. Kad im bude prioritet, videćemo kako će to izgledati.“

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kako gledate na sistem gde nema grupa, već imate praktično ligu sa osam ekipa, dve prve idu u polufinale, timovi od 3. do 6. mesta idu u četvrtfinale? 

„Nije mi prvi put da igram basket pet dana zaredom. Ima da se igra, svi bi verovatno voleli da budu što duže na Igrama da se izigraju, opet, takav je sistem da svaka utakmica ima neki rezultatski značaj, ali možda tu nagrađujete i neku ekipu koja je šesta ili peta, ali uz loše igre može da dođe do četvrtfinala i da se bori za medalje.“

Svi smo sanjali da košarkaši i basketaši napadnu zajedno zlato, koliko je teško pao poraz košarkaša?

„Kako da ti kažem, nije mi svejedno, nema nas u sportovima u kojima ima velikih ulaganja, nema nas u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, to su sportovi gde ima najviše novca, a na nama koji se bavimo malim sportovima je da doprinesemo da Srbija kući dođe sa što više medalja i da usrećimo narod koji nas prati.“

Ima li euforije jer je karijerna želja bila da napadneš zlato na Igrama? 

„Toliko se sve izmenilo posle prošle godine… Malo se menjaju stvari iz dana u dan i euforija je malo opala. Ali, sigurno je da jedva čekamo, ne samo ja, svi. Malo će biti drugačije zbog svih mera, testova i ostalog, ali sva sreća, niko od nas nije bio nikada na Igrama, pa nam je sve novo.“

Reprezentacija Srbije u basketu otputovala je u ponedeljak izjutra u Japan, u grad Karatsu, gde će obaviti pripremni kamp i pokušati da se što bolje privikne na vremensku razliku i klimatske uslove pred početak Olimpijskih igara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare