Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Srpska javnost mu nije želela preveliki uspeh, ne zbog njega samog, već zbog činjenice da je Milošu Teodosiću bio konkurent za mesto u timu Klipersa.

Nešto manje od dve godine kasnije, ni američka javnost mu ne daje veću pažnju, iako je u svojoj tek drugoj profesionalnoj sezoni uspeo da postane lider.

Šaj Gildžus-Aleksander je momak za koga se na prvi pogled ne bi reklo da može da postane respektabilan član NBA porodice.

PROČITAJTE JOŠ

Potpuna suprotnost „novom sportskom poretku“ u kom je snaga primaran faktor, nekadašnji student Kentakija sa 196 centimetara visine i 82 kilograma težine uspeva da dokaže da igrom između obruča i dalje caruje um.

Prvom čoveku sportskog sektora Klipersa Doku Riversu je bilo jasno o kakvom talentu se radi, pa je sa 11. pozicije na NBA draftu 2018. godine pokupio dečaka rođenog u kanadskom gradu Hamilton.

Zapravo, Gildžus-Aleksandera je odabrao Šarlot, ali je odmah obavljena transakcija prema kojoj je zamenjen za Majlsa Bridžisa.

Rivers je toliko verovao u mogućnosti mladića da mu je poverio mesto startera, uz Patrika Beverlija, a ispred Teodosića, međutim…

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ambicije Klipersa su se podigle na najviši mogući nivo kada se pojavila mogućnost da u ekipu stigne Kavaj Lenard.

Osvajač prstena sa Torontom je zahtevao da uz sebe ima bar još jednu superzvezdu, izbor je pao na Pola Džordža, ali je Oklahoma taj dogovor želela dobro da nalati.

„Srce mi je slomljeno… Teško mi je, on je tako dobro dete. To je cena posla u NBA ligi. To je trejd koji morate da uradite“, rekao je Rivers.

Sindrom druge sezone u NBA ligi je uspevao da uništi mnogo perspektivnije igrače od mladog Kanađanina, ali je on bio spreman za drugačiji scenario.

„Mislim da će on biti zvezda. Srećan sam zbog njega, toliko je radio na sebi proteklog leta, a možete da vidite i razliku u igri. Odrastao je i srećan sam zbog toga“, rekao je veteran Lu Vilijams.

Tok dešavanja u Oklahomi proteklog leta je tek priča za sebe. Jedna era je završena trejdom Rasela Vestbruka u Hjuston, u redove Tandera je stigao Kris Pol, ali u startu nije imao nameru da se tu zadrži u dužem vremenskom periodu.

Ipak…

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Stanje na tržištu je bilo takvo da za veterana i njegov veoma skupi ugovor nije bilo previše zainteresovanih strana, ostao je gde je stigao i nije se pokajao.

Tanderi su, uprkos svim očekivanjima, do prekida sezone upisali 40 pobeda i 24 poraza, što je bilo dovoljno za senzacionalno šesto mesto na tabeli Zapadne konferencije.

Da, Pol je tome doprineo svojim iskustvom i karakterom, ali je liderska uloga potpuno prešla u ruke Gildžus-Aleksandera, koji je spremnost na velika dela najavio već u prvim mečevima.

Na debiju je ubacio 26 poena, u sledećem meču je svoj rekord karijere podigao za dva poena, ali je potom zapao u krizu jer je došlo vreme za potpuno prilagođavanje sistemu trenera Bilija Donovana sa tri beka na parketu u istoj postavi.

Vreme je prolazilo, kockice su se sklapale, a potpuna eksplozija talenta mladog Kanađanina se dogodila 13. januara, kada je u duelu sa Minesotom upisao po 20 poena i skokova, te deset asistencija.

„Trener mi je dao izazov uoči utakmice, rekao mi je da popunim statističke kolone što bolje mogu. On je mislio da mogu, ja sam mislio da mogu i to se desilo“, naveo je SGA.

Za razliku od prethodne ere Tandera, mladi bek ima revolucionarnu ulogu – pokriva sve tri spoljne pozicije, potpuno je nepredvidiv za protivnike u donošenju odluka, savršeno čita sve odbrambene postavke i rešava zagonetke na brojne načine.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nije najbolji šuter, niti je najbrži, niti najsnažniji, daleko od toga i da je najbolji dodavač, teško da ikoga može da izgura iz reketa, ali ume da uradi sve od toga, na svoj, jedinstveni, pametan i promišljen način.

„Postoji mnogo igrača koji imaju neverovatan individualni talenat, ali to ne znaju da koriste. Šaj u svom karakteru ima nešto što ga pokreće, on želi da postane sve ono što može. To je polovina posla“, rekao je Donovan.

Trener ima mnogo poverenja u Šaja, što se vidi i kroz činjenicu da je 11. igrač u ligi po broju postignutih poena u završnici mečeva, a iz situacija 1 na 1 je jedan od najefikasnijih sa gotovo poenom iz svakog napada.

„Njegov prvi korak je neverovatan. Stvarno je svakome teško da ostane ispred njega. Prođe vas, pa uspori, pa ubrza, pa iskoristi svoj atleticizam i završi napad… Reći ću vam nešto… Mnogo toga dobrog predstoji za njega“, rekao je Nik Nurs, trener aktuelnog šampiona Toronto Reptorsa.

Možda se nisu nadali, možda su planirali da se okrenu „tankovanju“ i propuste nekoliko sezona ne bi li pokupili visokorangiranog pika na draftu, ali su Tanderi u vižljastom Kanađaninu dobili lidera na duži vremenski period, možda i predvodnika neke nove generacije koja bi mogla da uradi ono što se u eri Kevina Durenta, Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena nije desilo.

Aktuelna sezona je možda došla do svog kraja, ali za Šaja kraj ne postoji, ni u kom smislu.

„Treba da ostanemo dosledni svom identitetu, da igramo jednostavno, brzo i jedni za druge. Svi radimo, svi zaslužujemo šansu i koristimo je“, rekao je Gildžus-Aleksander neposredno uoči prekida sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram