Toni Kukoc
Toni Kukoč Foto:GEORGE FREY / AFP / Profimedia

Toni Kukoč, nekadašnji košarkaš Čikago Bulsa, novi je "stanovnik" košarkaške "Kuće slavnih" NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ...

Kukoč je tokom karijere igrao za četiri ekipe – Čikago Bulse, Filadelfija Seventisikserse, Atlanta Houkse i Milvoki Bakse, a najviše uspeha imao je sa ekipom iz „vetrovitog grada“. On je uz Majkla Džordana, Denisa Rodmana i Skotija Pipena bio jedan od najzaslužnijih za tri uzastopne titule Bulsa od 1996. do 1998. godine.

Pored tri „prstena“ Kukoč je bio najbolji „šesti čovek“ lige 1996. godine, a dve godine ranije bio je uvršten u drugu idealnu petorku rukija.

Ipak, sve to nije bilo dovoljno da Kukoč, koji je karijeru završio 2006. godine, bude ranije uvršten u najpoznatiju kuću u Springfildu, pa je morao, nakon što su protekle pune četiri godine otkako je „okačio patike o klin“, da čeka još 11 godina pre nego što je stigao „amin“, a on se našao u društvu najboljih.

Pre njega, sa prostora bivše Jugoslavije u Kuću slavnih su primljeni Vlade Divac (2019), Krešimir Ćosić (1996), Dražen Petrović (2002), Mirko Novosel (2002) i Dino Rađa (2018).

Odluku NBA lige da Kukoča uvrste pozdravili su i Bulsi, u kojima Kukoč radi kao savetnik vlasniha Džerija Rejnsdorfa:

„Toni Kukoč ide u Kuću slavnih!“

Svoj komentar dao je i Kukočev saigrač i aktuelni trener Golden Stejt Voriorsa, Stiv Ker:

„Imali smo veoma dobru grupu veterana sa ulogom, ali nedostajao nam je talenat koji će ući sa klupe i biti eksplozivan. Ono što nam je Toni doneo je taj kvalitet koji je nedostajao kada su Majkl (Džordan) i Skoti (Pipen) bili van parketa“.

Kukoč je uvršten kao izbor Međunarodnog komiteta, a pored njega u „klasi 2021“ našli su se trener Rik Adelman, Kris Boš, Pol Pirs, čuveni Bil Rasel, nekadašnja zvezda Detroit Pistonsa Ben Volas, jedan od najpopularnijih košarkaša iz SAD u Srbiji i nekadašnji saigrač Predraga Stojakovića i Vlada Divca, Kris Veber, zatim dvostruki NCAA šampion sa Vilanovom Džej Rajt, dvostruka olimpijska šampionka Jolanda Grifit, sedmostruka šampionka NBA lige i trostruka najbolja igračica lige, Loren Džekson, zatim Val Ejkerman, Koton Ficsimons i Hauard Garfankl zbog doprinosa rada lige, Klarens Fets Dženkins ispred Ranog afričko-američkog komiteta, Bob Dandridž ispred veterana, te Perl Mor ispred Ženskog komiteta veterana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram