Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY/Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Košarkaška regularna sezona u NBA ligi završava se na kraju ovog vikenda, a još uvek nije potpuno jasno na koga Denver Nagetsi i Atlanta Hoksi "udariti" u plej-ofu.

Sigurno je da su do tamo dospeli, Jokić treći put, Bogdan Bogdanović prvi i da će se baš od njih dvojice štošta očekivati u narednim nedeljama, pa ko koliko ostane u doigravanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Denver je u noći između petka i subote pobedio Detroit Pistonse i Jokić je za 26 minuta štiklirao novi tripl-dabl sa 20 poena, 15 skokova i 11 asistencija.

U uobičajenim okolnostima, to bi trebalo da pomogne Denveru, ali je u konkretnom slučaju možda odmoglo timu iz Kolorada kad se pogleda skor u NBA ligi pred završnicu regularnog dela sezone.

Denver Nagetsi su trenutno na deobi trećeg mesta u zapadnoj konferenciji jer imaju isti broj pobeda kao i Los Anđeles Klipersi.

Kako raspored čine timovi sa najboljim skorom plus pobednici divizija, a onda međusobni skor, Denver je trenutno na zvaničnom sajtu NBA treći, a Klipersi su četvrti sa po 47 pobeda i 24 poraza.

To teoretski znači da ako Denver ostane na trećem mestu, vrlo lako može da se desi da u plej-ofu odigra reprizu prošlogodišnjeg finala Zapada.

Nimalo dobar epilog. Los Anđeles Lejkersi su trenutno sedmi u zapadnoj konferenciji i na njihov skor su uticale povrede Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Od mesta bliže vrhu su polako klizali ka sedmom mestu i probaće da izbore plej-of i izbegnu plej-in turnir nauštrb Portland Trejlblejzersa koji su trenutno šesti.

Lejkerse i Blejzerse ne deli nijedna pobeda (41-30), jer je LA pobedio Indijanu u subotu i igra protiv Nju Orleans Pelikansa (otpisanih i za plej-in), dok Portland igra baš protiv Denvera.

Tim iz Los Anđelesa se možda i štedeo u poslednje vreme da ne bi pogoršao stvari sa povredama glavnih zvezda, pa je onda pitanje da li bi Denveru više odgovaralo da ih dočeka takve u prvom kolu, ili oporavljene ako Nagetsi prođu prvu rundu.

Klipersi su možda kalkulisali (opet), pa su izgubili od Hjustona, da bi u eventualnoj prvoj rundi išli na Dalas.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Jeste da Maveriksi imaju neverovatnog Luku Dončića, ali i Klipersi imaju strašne defanzivce baš na toj poziciji u Kavaju Lenardu i Polu Džordžu.

Da jedan krene da pogađa, a drugi da čuva Slovenca, imaju uvek rezervu za pobedu. Uostalom, to su dokazali i jesenas kad su preslišali baš tim iz Teksasa u plej-ofu, pre nego ih je eliminisao Denver.

Dakle, Nagetsi ne mogu ispod četvrtog, ali ne mogu iznad trećeg mesta, jer im Finiks beži dve pobede, a ima poraz manje (49-21), pa se plej-of knjiga Nagetsa svodi na Dalas, Portland ili Lejkerse, od kojih su za početak Maveriksi možda poželjniji rival.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Ko će pasti Denveru opet zavisi i od Klipersa koji u poslednjoj utakmici regularnog dela sezone igraju protiv Oklahoma Siti Tandera. Ukoliko izgube, oni će ostati četvrti.

Dalas u poslednjoj utakmici ide na Minesota Timbervulvse i može da pobedom ostane na petom mestu, ali ako Portland i Lejkersi pobede sve do kraja, onda će svi biti izjednačeni i biće zanimljivo videti kako će detalji odlučivati ko će sa koje pozicije u doigravanje. Prema postojećem plasmanu, Denver ide na Portland.

Kada je reč o istočnoj konferenciji, ona je nešto drugačije iznijansirana nego zapadna. Atlanta Hoksi gde Bogdanović dominira već mesec i po dana, trenutno su peti ispred Majami Hita, prošlogodišnjeg šampiona Istoka i kluba još jednog srpskog igrača – Nemanje Bjelice.

Bogdan Bogdanović Atlanta Houks analiza
Foto: TAnjug/ Wendell Cruz/Pool Photo via AP

Hoksi imaju 40 pobeda i 31 poraz, dok Majami ima pobedu manje i 32 poraza jer je izgubio od Milvokija u subotu uveče. „Jastrebovi“ do kraja igraju sa Hjustonom, a Majami sa Detroitom.

Atlanta ne može iznad četvrtog mesta, a najniže može do šestog u bilo kom slučaju. Prva ekipa ispod šestog mesta je Boston sa 35 pobeda, a Niksi su četvrti sa 40-31 tako da su mogućnosti trojake.

Hoksi će ili na Njujork ili na Majami. Da su nekim čudom pali ispod petog mesta, onda bi išli na Milvoki ili Bruklin, što je svakako daleko manje poželjna opcija.

Bogdan Bogdanović Atlanta Majami highlights
Foto: Tankug/AP Photo/Tami Chappel)

Atlanti bi u trenutnoj situaciji najviše odgovaralo da nekako nastavi niz pobeda na četiri, da Bogdan nastavi da zatrpava trojkama sa „lakta“ i iz desnog ćoška i da Hoksi dobiju nekog od, bar na papiru lakših rivala.

U toj situaciji imaju veću šansu da prođu do druge runde, a tamo – šta bude. Kako im je sezona počela sa Lojdom Pirsom, dobro je da su uopšte dogurali do plej-ofa, pa svakako nemaju šta da izgube, niti za čime da žale.

To je ono o čemu će Denver Nagetsi morati mnogo više da razmišljaju bez Džamala Mareja, jer ipak ulaze u plej-of sa epitetom finaliste zapadne konferencije. A korak nazad se u NBA ligi ne priznaje.

NBA tabela, istočna konferencija:

Foto: Printscreen NBA

NBA tabela zapadna konferencija:

Foto: Printscreen NBA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar