Beograd 20.09.2021. Dušan Ivaković, Duda Ivković, komemoracija
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dušan Ivković ispraćen je u legendu, iza njega ostaju veličanstvena dela, ali i lepe reči i večno sećanje prijatelja iz sveta košarke.

PROČITAJTE JOŠ

Legendarni trener sahranjen je u utorak, u ponedeljak je održana komemoracija, a Beograd je u prethodnih nekoliko dana bio prestonica svetske košarke.

Od Amerike do Rusije stizale su poruke saučešća, sećanja, od Grega Popoviča do Dimitrisa Itudisa, birane reči obeležile su odlazak velikana sa Crvenog Krsta.

Obeležio je Ivković karijeru mnogim trenerima i igračima, Dino Rađa je na sahranu došao iz Amerike, Itudis iz Moskve direktno posle osvajanja Superkupa VTB lige, svi koji su bili u prilici, došli su u Beograd da se oproste.

Izdvojilo se i nekoliko posebno dirljivih poruka koje govore šta je i ko je bio Duda.

„Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao je šansu da obučem taj sveti dres. Nemam reči koje mogu ovog čoveka da opišu. Hvala na svemu i neka vam je večna slava! Sada su dobili gore nekoga koji može da im pokaže kako se igra dobra košarka“ – Vladimir Štimac.

Foto: Ivan Milutinovic/Starsportphoto ©

„O, Dudo, učitelju, lideru, vođo! Reči su tako male pred tvojim visočanstvom, hvala Vam na svemu što ste me naučili.  Hvala što ste mi bili mentor i što ste uvek bili uz mene. Bili ste sama košarka. Tužan sam“ – Vasilis Spanulis.

„Otišao je jedan od najvećih. Večno sam Ti zahvalan za sve lekcije, savete, nesebičnu podršku i prijateljstvo. Neka su Ti lake nebeske visine. Počivaj u miru“ – Aleksandar Đorđević.

„Svoje pregalaštvo i posvećenost pokazao je u Grčkoj i u Rusiji, a ogroman doprinos Dušana Ivkovića jeste i u edukaciji mladih trenera kao i u organizaciji velikih košarkaških seminara jer je od samog osnivanja bio predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije. Nakon smrti Dušana Ivkovića ostaje velika praznina. Svi akteri današnje košarke moraće da ulože svo svoje znanje i velike napore da tu prazninu popune“ – Božidar Maljković.

„Treneru… Hvala ti na svemu što si uradio za nas, našu zemlju i svet košarke! Mnogo lepih sećanja koje ćemo pamtiti… Mnogo ljubavi, slobode i hrabrosti za sve nas mlade koji smo počinjali naše reprezentativne i klupske karijere… Hvala vam na svemu što ste nas naučili da cenimo i poštujemo“ – Bogdan Bogdanović.

„On je bio ulični šmeker koji je svojim znanjem i radom vladao. Nikada nije koristio autoritet sile, već autoritet rada i znanja. Tu nije bilo šanse da ga iko ugrozi i bio je apsolutni autoritet u toj reprezentaciji i mislim da nema igrača koji ga nije voleo. Ne morate ga ni volite, ali morate ga poštovati maksimalno“ – Dino Rađa.

„Ono što je Maradona bio za fudbalski svet, to je i Duda Ivković za košarkaški. Bio je strog ali na pravičan način. Tim nekim svojim znanjem, odnosima, autoritetom… On kad uđe u svlačionicu, ni muva se nije čula, i to ne zato što je nametao to već je prosto bilo tako. Svestran čovek. Mladom igraču je umeo da ugradi veliku dozu samopouzdanja, da prepozna trenutak, šta da kaže kada vam ne ide“ – Milenko Tepić.

Greg Popovič Foto:EPA-EFE/WU HONG

„Dušan Ivković je bio ikonska figura u svetu košarke. Imao je ličnost veću od života, bio je izuzetni gospodar igre. Moje vreme provedeno sa Dudom, bilo to u Evropi ili SAD, uvek je bilo ispunjeno momentima istraživanja i održavanja znanja koje je njegovo prisustvo donosilo kao nijedno drugo. Moje najdublje saučešće Neni i njihovoj porodici u ovom teškom vremenu“ – Greg Popovič.

„Čestitke timu, ovo je bilo važno, a kao klub, želimo da ovaj Superkup, nazvan po Aleksandru Gomeljskom, posvetimo Dušanu Ivkoviću, mom prijatelju Dudi. Značio je mnogo klubu, ali i meni lično. Počeo je novu eru kluba, reorganizovao je klub, doneo mnogo novih stvari, mnogo inovacija u raznim aspektima. Saučešće njegovoj voljenoj supruzi Neni i sinovima, košarkaškom svetu će nedostajati, a mi koji smo bili bliski sa njim, uvek ćemo imati njega u sećanju, srcu i duši“ – Dimitris Itudis posle osvajanja Superkupa Rusije.

„Otišao je čovek koji je meni bio sve, učitelj, mentor, prijatelj, kum, sve. Njegovo nasleđe je ogromno, vaspitavao je i podizao veliki broj igrača, pomagao im da budu i bolji ljudi. Među njima sam i ja. Upoznao sam ga kasnih 70-ih godina. Biti Dudin igrač za mene je bilo neopisivo važno. Već tada me je odvajao u stranu i objašnjavao kako kao najstariji mogu na mlade i talentovane mogu da utičem najpozitivnije. To je možda i najvažnije, i to i danas koristim u radu. Njegov humor je bio neverovatan. Velika škola koju ne zaboravljam. Najveće priznanje dao mi je kada mi je rekao da imam neverovatnu intuiciju, pazi sad, to meni kaže Duda. Zbog njegovih burnih misli često je reagovao burno, ali ko od nas nije preterivao. Uvek je bio spreman na razgovor, da se izvini“ – Željko Obradović.

BONUS VIDEO – Minut ćutanja za Dudu Ivkovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar