Milan Gurović 19 godina je čuvao tajnu o povredi sa kojom je otišao u Indijanapolis po svetsku titulu, a otkrio ju je za Nova.rs.

Naša zemlja je poslednji put bila prvak sveta 2002. godine pod imenom Jugoslavija, a 9. septembra ove godine obeležena je jubilarna 20. godišnjica od evropske titule u Istanbulu.

Milan Gurović bio je deo generacije koja je vezala evropsku i svetsku titulu na dominantan način pod vođstvom Svetislava Pešića, a sjajni šuter odvažio se tek sada da progovori o problemima sa kojima se suočio pred put u Indijanapolis.

PROČITAJTE JOŠ

Za Nova.rs je evocirao uspomene na Istanbul 2001, bilo je neizbežno setiti se i odlaska u Ameriku, gde je upravo Gurović srušio selekciju SAD trojkama u ključnim momentima kultnog četvrtfinala.

„Kod mene lično, nikada se nije postavljalo pitanje hoću li da igram za reprezentaciju. Jednostavno, ne znam da li znate… Malo ću skrenuti sa teme, dva dana pred polazak u Indijanapolis. polomio sam bukvalno nogu. Zglob leve noge. To je podatak koji nije izašao u javnost, da sam sa slomljenom nogom igrao na prvenstvu u Americi. Nisam pričao o tome, ali sada mogu da kažem. Krio sam, trebalo je sledeće godine da potpišem novi ugovor i normalno da je bilo pitanje, ko bi me uzeo sa slomljenom nogom“, kroz smeh je ispričao Gurović ovu anegdotu, objasnivši i kako je trpeti bol.

„Kako igrati sa tim? Moraš da budeš mnogo jak u glavi, da zaboraviš na bol, bol je sastavni deo… Dobro, bilo je tu par injekcija u zglob, ali Bože moj. Svi smo mi krili te povrede, ja da ti kažem. Svi smo imali povrede i probleme, ali to stavimo sa strane i podredimo se tih 25 dana-mesec dana timu. Zato smo i napravili dobru atmosferu i hemiju. Bili smo jedinstveni i kompaktni, i u Istanbulu, i u Indijanapolisu“.

Gurović priznaje da ga bole otkazi današnjih igrača, naročito kad se seti epizoda sa povredama, a mnogi su igrali sa injekcijama, blokadama i terapijama.

Milan Gurovic
Milan Gurović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Jako boli, ali znaš kako, moramo i njih da razumemo u jednu ruku. Imaju dosta utakmica, povrede, gledaju da se obezbede, egzistenciju svoju. Ali sa druge strane, iz mog ugla, nedopustivo je kad dođeš na taj nivo da imaš čast da braniš boje svoje zemlje, da odbiješ. Malo mi je bezveze“.

Na Mundobasketu 2002. godine, Jugoslavija je pobedila selekciju SAD sa 81:78, Amerikancima je Gurović ubacio 15 poena, šutiravši trojke 4-6, na tom meču je Stojaković imao 20, Divac 16 poena. Gurović je bio treći strelac ekipe na turniru sa prosekom od 10,7 poena po utakmici, iza Predraga Stojakovića i Dejana Bodiroge.

Usledilo je polufinale sa Novim Zelandom (89:78) i triler u finalu sa Argentinom (84:77), ali je Guroviću meč sa Amerikancima obeležio turnir. Sada se nada da će nove nade na narednom Eurobasketu 2022. podsetiti na blistave momente.

„Meni ta generacija gde dolazi Pokuševski mali, gde imamo Vasu, MVP-ja Evrolige, Jokića… Mislim da Bobi može da pomogne, ne znam šta će biti sa Bjelicom, ali ljudi, to su vrhunski svetski asovi, ako se okupimo na vreme… O Bogdanu da ne pričam. Ako se okupimo na vreme, možemo konačno da uzmemo to zlato. Tu smo uvek, ali stalno nešto fali“, završio je Gurović.

SPECIJAL „ISTANBUL 2001“

Rakočević za Nova.rs: Mleli smo sve, bili smo evropski ‘drim tim’

Vesa Petrović za Nova.rs: Tim iz 2001. je bez zagrevanja mogao da „rasturi“ sve

Tomašević za Nova.rs o kroćenju Dirka, uvođenju trubača, istorijskoj dominaciji

Pešić za Nova.rs o kultnoj 2001: Krenuli bez dinara, završili na tronu

Gurović za Nova.rs: Kari je „namazan“, izolovao nas u šumi i spremio za zlato

Tomaševićeva kultna anegdota iz 2001: Kari je otišao kod nemačkog doktora i…

Šćepa za Nova.rs o provokacijama Turaka na srpskom

Gurović posle 20 godina otkrio: Kladili se u poluvremenu, pa dobili s +36 VIDEO

BONUS VIDEO Milan Gurović o anegdoti sa Pešićem i Vesom Petrovićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar