Dejan Tomašević, osvajač tri evropska zlata, podsetio se za Nova.rs epizode iz Istanbula 2001. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Jugoslavija je 9. septembra 2001. godine postala prvak Evrope i to je poslednje zlato za našu košarku na kontinentalnom takmičenju.

To je bilo i poslednje zlato za Tomaševića na Evropskom prvenstvu, posle 1995. i 1997. godine.

Za Nova.rs, setio se i čuvene anegdote o kojoj nije ranije govorio.

Malo je poznato da je moglo da se desi da Jugoslavija ostane bez njega već posle prve utakmice zbog povrede.

Tada je proradila „nemačka veza“ Svetislava Pešića, koji je upravo Nemcima kao selektor doneo jedino zlato 1993. godine.

Upravo zbog toga, u Nemačkoj je nemoguće Kariju reći „ne“ za pomoć, čak i kada sledi direktan duel u grupi.

„Sećam se da sam se povredio na prvoj utakmici sa Hrvatima, iskrenuo sam zglob i sutradan je bio dosta otečen. Pešić je otišao kod doktora nemačke reprezentacije, protiv njih smo igrali to popodne, zamolio je da me pogleda. On me je nekim čudom osposobio, pritiskom na tri tačke mog tela, taj bol je nestao. Ja sam onda igrao protiv Nemaca i do kraja turnira. Pitanje je da li bi neko drugi to uradio, ali možda nisam imao priliku da to javno kažem, jedno veliko hvala tom čoveku koji me je osposobio da igram protiv njegove ekipe. Radi se o vrhunskom doktoru, mnogi naši fizioterapeuti su odlazili kasnije kod njega jer je imao tu edukaciju, školu za fizioterapeute, ali da nije bilo Pešića i njegovog autoriteta, sigurno ne bi to uradio“, rekao je Tomašević.

Veliki intervju sa Tomaševićem možete pročitati u štampanom izdanju Nove u petak, u okviru serijala realizovanog u saradnji sa MaxBetom.

BONUS VIDEO – Gurović i anegdota o opkladi sa Šćepanovićem i Stojakovićem u trojke protiv Letonije

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram